ورزش فانکشنال چیست؟
تمرینات فانکشنال بر پایه هر دو نوع حرکت ایستا و پویا و در سه محور حرکتی بدن انجام میشوند. در واقع، ورزش فانکشنال محدود به یک محور خاص نیست، بلکه با ترکیب حرکات در این سه محور، به بهبود کارایی، تعادل، قدرت و اجرای حرکتی بهتر کمک میکنند. خصوصیت اصلی این ورزش بالا بردن عملکرد است. ورزش فانکشنال محدود به وسایل ماشینی برای اجرای تمرینات نیست و با یک سری ابزارهای ساده و یا وزن بدن نیز قابل اجرا است. فانکشنال یک روش تمرینی است که برای هدف خاص انجام میشود. تمرکز اصلی فانکشنال بر روی عضله نیست بلکه بر روی الگوی حرکتی تمرکز دارد.
تمرینات فانکشنال فیتنس
فانکشنال فیتنس یک اصطلاح جدید است که طیف گستردهای از فعالیتها، مثل یوگا تا تمرینات شدید کراس فیت و همه چیز را در بر میگیرد. تمرینات فانکشنال یا فانکشنال فیتنس میتواند برای عملکرد ورزشی، پیشگیری از آسیب دیدگی و سایر کارهای روزمره مفید باشد. ورزش فانکشنال درواقع شبیه حرکاتی است که در زندگی روزمره انجام میشوند مثل برداشتن یک جسم سنگین از روی زمین، حمل مواد غذایی و… که تمرینات فانکشنال یا عملکردی میتواند به بهبود آنها کمک کند. تمرینات فانکشنال چندین عضله و مفصل را همزمان درگیر میکنند.
تمرینات غیر فانکشنال فقط یک عضله یا گروهی از عضلات را در یک بخش خاص از بدن مورد هدف قرار میدهند. به عنوان مثال، اگر در باشگاه فقط روی یک بخش خاص مثل پایین تنه یا بالاتنه تمرکز شود، این نوع تمرینات غیر فانکشنال محسوب میشوند. در ادامه به برخی از تمرینات اشاره میکنیم که خیلی از افراد فکر میکنند این تمرینات فانکشنال هستند ولی اینگونه نیست.
تمرینات غیر فانکشنال
این تمرینات معمولا به صورت حرکات ایزوله که فقط یک مفصل و یک عضله درگیر است انجام میشوند.
• جلو بازو با دمبل
• ساق پا با دستگاه
• پرس پا نشسته
تمرینات فانکشنال
برخی از تمرینات که در فانکشنال کاربرد دارند و رایج هستند عبارتند از:
• پوش آپ (شنا رفتن)
• لانگز
• پرش اسکوات (اسکات)
• پریدن یا پا گذاشتن روی یک جعبه
• اسکوات با وزن بدن
• پرشهای جانبی (جهیدن مورب از یک طرف به طرف دیگر)
• جامپینگ جک (حرکت پروانه)
• حفظ تعادل (حرکاتی که در حالت تعادل روی یک پا انجام میشوند)
تفاوت تمرینات فانکشنال با بدنسازی
در تمرینات فانکشنال، هدف این نیست که عضلات فقط بزرگتر شوند، بلکه تمرکز روی بهبود عملکرد، قدرت، و تعادل بدن در حرکات روزمره و ورزشی است. در مقابل، تمرینات بدنسازی سنتی بیشتر روی فرم و زیبایی عضلات تاکید دارند، مثل حجیمتر کردن عضلات بازو یا سینه.
فواید ورزش فانکشنال
اصول کلیدی ورزش فانکشنال شامل استفاده از حرکاتی مثل وزنه های آزاد، هالتر، کتل بل و تمرینات با وزن بدن برای درگیر کردن چندین گروه عضلانی و مفاصل است. این ورزش طیف گستردهای از مزایایی را ارائه میدهد که بر سلامت جسمی و روحی تاثیر مثبت دارد. برخی از این مزایای کلیدی عبارتند از:
بهبود عملکرد در زندگی روزمره
فانکشنال باعث میشود بدن برای حرکات روزمره قویتر شود. مثلا یک فرد مسن که در تمریناتش اسکوات با وزن بدن را اجرا میکند، راحتتر از روی صندلی بلند میشود. این تمرینات، کیفیت زندگی را افزایش میدهند.
افزایش تعادل و هماهنگی
در فانکشنال، عضلات و مفاصل با هم کار میکنند. این باعث بهبود تعادل و هماهنگی بدن میشود و از زمین خوردن سالمندان و آسیبدیدگی افراد در حال بهبود جلوگیری میکند.
جلوگیری از آسیبدیدگی
حرکات تمرینات فانکشنال، مشابه فعالیتهای واقعی زندگی هستند. یادگیری درست این حرکات، مانند نحوه صحیح بلند کردن اجسام، از کمردرد و آسیبهای شایع جلوگیری میکند.
تقویت عملکرد ورزشی
ورزشکاران میتوانند با تمرینات فانکشنال، مهارتهای مورد نیاز ورزش خود را تقویت کنند. مثلا یک بسکتبالیست با تمرین پرشهای جانبی، سرعت و چابکی خود را بهبود میبخشد یا یک قایقران با اسکوات، عضلات پای خود را قویتر میکند.
تمرینات موثر و کم زمان تر
فانکشنال به دلیل درگیر کردن چندین عضله در یک حرکت، کالریسوزی بیشتری دارد و زمان کمتری نسبت به تمرینات تک عضلهای میبرد. این روش به تناسب اندام و کاهش وزن کمک میکند.
عملکرد حرکتی بهتر
مطالعات نشان دادهاند که انجام تمرینات فانکشنال میتواند عملکرد حرکتی را بهبود بخشد، که برای حفظ استقلال و کیفیت زندگی با افزایش سن ضروری است.
آمادگی بهتر
مربیان فانکشنال اغلب تمرینات قدرتی و کاردیو یا هوازی را با هم ترکیب میکنند که منجر به بهبود شرایط بدنی کلی میشود.
ثبات مرکزی
بسیاری از تمرینات فانکشنال عضلات مرکزی بدن را تقویت میکنند که منجر به بهبود ثبات و وضعیت ستون فقرات میشود.
سخن پایانی
در این مطلب از داروخانه آنلاین مثبت سبز به ورزش فانکشنال پرداختیم. اشاره کردیم تمرینات فانکشنال بر پایه هر دو نوع حرکت ایستا و پویا و در سه محور حرکتی بدن انجام میشوند. فانکشنال یا فانکشنال فیتنس میتواند برای عملکرد ورزشی، پیشگیری از آسیب دیدگی و سایر کارهای روزمره مفید باشد. هدف ورزش فانکشنال این نیست که عضلات فقط بزرگتر شوند، بلکه تمرکز روی بهبود عملکرد، قدرت، و تعادل بدن در حرکات روزمره و ورزشی است. آیا شما یا دوستانتان تجربهای از این ورزش دارید؟ تجربیات خود را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید!