قرص لوکستا چیست؟
لوکستا (به انگلیسی: Loxeta) یک داروی ضدافسردگی از دسته مهارکنندههای بازجذب انتخابی سروتونین (SSRI) است که در جهت درمان افسردگی، اضطراب و اختلالات مرتبط با استرس تجویز میشود. این دارو با افزایش سطح سروتونین در مغز سبب بهبود خلقوخو و کاهش علائم اضطراب خواهد شد.
کاربرد قرص لوکستا
قرص لوکستا (Loxeta) یک داروی چند منظوره است که علاوه بر درمان اختلالات روانی مانند افسردگی و اضطراب، در کاهش دردهای نوروپاتی، فیبرومیالژیا و دردهای اسکلتی-عضلانی نیز کاربرد دارد.
- درمان افسردگی اساسی
- اختلال اضطراب فراگیر
- نوروپاتی دیابتی
- فیبرومیالژیا
- دردهای مزمن اسکلتی-عضلانی
قرص لوکستا برای افسردگی
این دارو با افزایش سطح سروتونین و نوراپینفرین در مغز، به بهبود خلقوخو و کاهش علائم افسردگی کمک زیادی میکند. این دارو با مکانیسم عمل خود سبب فزایش سطح انرژی و انگیزه، کاهش احساس غم و ناامیدی، بهبود تمرکز و توانایی انجام فعالیتهای روزمره، افزایش کیفیت خواب و کاهش بیخوابی ناشی از افسردگی و… میشود.
قرص لوکستا برای اضطراب
یکی از کاربردهای دیگر لوکستا، درمان اختلال اضطراب فراگیر است. این دارو با اثرات مختلف خود سبب کاهش نگرانی و افکار منفی مداوم، بهبود تمرکز و عملکرد ذهنی، کاهش تنشهای عضلانی و نشانههای جسمی اضطراب، بهبود کیفیت خواب و کاهش بیخوابی ناشی از اضطراب و افزایش احساس آرامش و کنترل بهتر استرس در بیماران میشود. با این حال، مصرف لوکستا برای اضطراب یا استرس نیازمند نسخه پزشک است.
بیشتر بدانید: قرص ریتالین
قرص لوکستا برای دردهای عضلانی
لوکستا (Loxeta) یکی از داروهای مهم در درمان دردهای مزمن عضلانی و اسکلتی محسوب میشود. این دارو با افزایش سطح سروتونین و نوراپینفرین در مغز، باعث کاهش احساس درد شده و برای دردهای عضلانی ناشی از فیبرومیالژیا، کمردرد مزمن، و آرتروز تجویز میشود. این دارو برای دردهای عضلانی زیر کاربرد دارد؛
- فیبرومیالژیا (یک بیماری عضلانی و مفصلی)
- کمردرد مزمن و دردهای اسکلتی-عضلانی
- نوروپاتی دیابتی
مکانیسم اثر قرص لوکستا
قرص لوکستا یا دولوکستین، به دسته مهارکنندههای بازجذب سروتونین و نوراپینفرین (SNRI) تعلق دارد. این دارو با افزایش سطح این دو انتقالدهنده عصبی در مغز، در درمان افسردگی، اضطراب، دردهای نوروپاتیک و دردهای عضلانی مزمن نقش دارد.
نحوه مصرف قرص لوکستا
قبل از مصرف لوکستا، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدا و زمان مصرف را بررسی کنید. توجه داشته باشید که این دارو باید تنها با نسخه و تایید پزشک مصرف شود. در ادامه به بررسی نحوه مصرف لوکستا خواهیم پرداخت؛
- لوکستا برای درمان افسردگی ۳۰ تا ۶۰ میلی گرم در روز، برای اضطراب فراگیر ۳۰ میلی گرم در روز و برای دردهای مزمن ۳۰ میلی گرم در روز تجویز میشود.
- قرص را به صورت کامل همراه با یک لیوان آب مصرف کرده و از جویدن دارو خودداری کنید. جویدن یا خرد کردن قرص منجر به آزادسازی فوری و در نتیجه افزایش خطر عوارض جانبی خواهد شد.
- ۲ تا ۴ هفته برای مشاهده اثرات اولیه وقت لازم است و اثرات کامل دارو ۸ تا ۱۲ هفته بعد ظاهر میشود.
- ترک ناگهانی این دارو در برخی بیماران سبب سرگیجه، تهوع، اضطراب و علائم ترک میشود. کاهش دوز باید تدریجی باشد.
- در صورت فراموشی یک نوبت از دارو، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک به نوبت بعدی است، آن را فراموش کرده و دارو را مطابق با نسخه پزشک ادامه دهید. هرگز برای جبران دوز از دست رفته یک نوبت را دو بار استفاده نکنید.
بهترین زمان مصرف قرص لوکستا
قرص لوکستا (دولوکستین) بسته به شرایط فرد و نوع بیماری، میتواند صبح یا شب مصرف شود. انتخاب زمان مناسب تاثیر زیادی در کاهش عوارض جانبی و بهبود اثربخشی دارو دارد.
قرص لوکستا ۳۰ چیست؟
قرص لوکستا 30 یکی از اشکال پرمصرف این دارو است که برای درمان افسردگی، اضطراب، دردهای نوروپاتیک و دردهای عضلانی مزمن استفاده میشود. این دارو سبب بهبود خلقوخو و کاهش احساس غم، کاهش استرس و نگرانیهای مزمن، کاهش دردهای عصبی در بیماران دیابتی، کاهش دردهای اسکلتی-عضلانی و… میشود.
عوارض قرص لوکستا
در ادامه به برخی از عوارض داروی لوکستا خواهیم پرداخت؛
- حالت تهوع و استفراغ
- خواب الودگی یا بیخوابی
- سرگیجه
- سردرد
- خشکی دهان
- یبوست یا اسهال
- تغییرات خلقی
- فشار خون بالا
موارد احتیاط
قبل از مصرف لوکستا (Loxeta)، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. مصرف لوکستا در بیماران با سابقه اختلالات روانی شدید مانند اختلالات دوقطبی (بایپولار) باید با احتیاط انجام شود، زیرا ممکن است باعث افزایش خطر خودکشی یا افزایش تحریکپذیری و بیقراری شود. در ادامه به موارد احتیاط قرص لوکستا خواهیم پرداخت؛
- مصرف لوکستا در برخی بیماران ممکن است سبب آشفتگی، تحریک پذیری یا رفتارهای غیرعادی دیگر، بروز تفکرات و تمایلات به خودکشی و یا افسردگی بیشتر شود. در صورت مشاهده هر یک از این عوارض ناخواسته بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.
- این دارو ممکن است باعث مشکلات جدی کبدی شود. در صورت مشاهده ادرار تیره رنگ، خستگی عمومی و ضعف، مدفوع کم رنگ، تهوع و استفراغ، درد ناحیه بالای شکم و زردی چشمها و پوست، پزشک خود را مطلع کنید.
- از قطع مصرف ناگهانی قرص لوکستا خودداری کنید. در صورت دستور پزشک مبنی بر قطع مصرف این دارو و به منظور کاهش عوارض و اثرات مختلف از جمله گیجی، تهوع، استفراغ، سردرد، تحریک پذیری، کابوسهای شبانه و احساس سوزش، کاهش دوز مصرفی باید به تدریج انجام گیرد.
- در بيماران مبتلا به دیابت، اين دارو ممكن است در ميزان قند خون تأثير بگذارد. در صورت مشاهده تغيير در نتايج آزمونهای قند خون يا ادرار و يا وجود هر سوال دیگر پزشک خود را مطلع سازيد.
- مصرف این دارو در برخی بیماران سبب گیجی و خواب آلودگی شده است. در صورت بروز، از انجام فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری بالایی است، خودداری کنید. تا حد امکان رانندگی نکرده و کار با ماشینآلات و تجهیزات را به زمان دیگری موکول کنید.
- در نوجوانان و جوانان زیر ۲۵ سال ممکن است خطر افکار خودکشی را افزایش دهد. در صورت مشاهده تغییرات خلقی شدید، باید به پزشک مراجعه شود.
موارد منع مصرف قرص لوکستا
- سابقه حساسيت به دلوکستین و از اجزاء تشكيل دهنده اين دارو
- مشکلات کبدی
- بیماری کنترل نشده آب سیاه چشم با زاویه باریک
- نارسایی شدید عملکرد کلیه
مصرف قرص لوکستا در بارداری
داروی لوکستا در دوران بارداری باید فقط تحت نظر پزشک مصرف شود. این دارو میتواند بر روی جنین اثرات منفی بگذارد، بنابراین توصیه میشود که قبل از مصرف آن در دوران بارداری، حتماً با پزشک مشورت کنید. دولوکستین در دستهبندی داروهای بارداری C قرار دارد، به این معنی که آزمایشهای حیوانی نشان داده است که دارو میتواند خطراتی برای جنین داشته باشد، اما مطالعات انسانی کافی در این زمینه وجود ندارد.
قرص لوکستا و لاغری
لوکستا ارتباط مستقیمی با لاغری یا کاهش وزن ندارد. تاثرات احتمالی داروی لوکستا بر وزن شامل موارد زیر است؛
- کاهش اشتها: یکی از عوارض جانبی دولوکستین ممکن است کاهش اشتها یا تهوع باشد که میتواند منجر به کاهش مصرف غذا و به تبع آن کاهش وزن شود.
- تغییرات متابولیک: برخی داروهای ضدافسردگی مانند دولوکستین ممکن است تأثیراتی بر متابولیسم بدن و نحوه استفاده از انرژی داشته باشند که در نتیجه باعث تغییر در وزن بدن میشود.
تداخل دارویی قرص لوکستا
تداخل دارویی لوکستا تفاوت چندانی با دولوکستین ندارد. در ادامه به برخی از تداخلات دارویی لوکستا میپردازیم؛
- داروهای ضد افسردگی سه حلقهای از جمله آمی تریپتیلین، ایمی پرامین و نورتریپتیلین
- الکل
- داروهای ضد آریتمی نوع 1C مانند فلکانید و پروپافنون
- داروهای موثر بر سیستم اعصاب مرکزی
- دزیپرامین، فلوکستین، پاروکستین و کینیدین
- داروهای مهارکننده منوآمین اکسیداز
- فنوتیازینها
- وارفارین
- داروهای موثر بر اسید معده
شرایط نگهداری قرص لوکستا
قرص لوکستا باید در دمای اتاق و به دور از نور نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، کپسول، شربت، شیاف و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.
کلام آخر
این مقاله به بررسی درمان افسردگی با قرص لوکستا، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. این دارو از دسته مهارکنندههای بازجذب سروتونین و نوراپینفرین (SNRI) است که به تنظیم تعادل شیمیایی در مغز کمک کرده و موجب بهبود خلقوخو، کاهش اضطراب و در نتیجه بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به افسردگی میشود. با این حال، مصرف این دارو ممکن است همراه با برخی عوارض جانبی همچون تهوع، خوابآلودگی و تغییرات در اشتها باشد که در برخی موارد نیاز به تنظیم دوز یا تغییر دارو دارد.