حمل دارو با هواپیما از آن دست موضوعاتی است که می تواند به راحتی برای پرواز شما مشکل ساز شود. فرقی ندارد بلیط هواپیما خود را به مقصد کدام شهر یا کدام کشور رزرو کرده اید در هر صورت قوانین حمل دارو در پرواز بسته به نوع دارو، مقدار آن، روش حمل و قوانین گمرکی کشور مقصد متفاوت خواهد بود و اگاهی از این قوانین است که از بروز این مشکلات جلوگیری میکند.
آنچه در این مطلب می خوانید راهنمایی جامع از داروهای ممنوعه در پروازداخلی و خارجی است که در آن ابتدا به بررسی فاکتورهای مهمی می پردازیم که جهت حمل دارو با هواپیما بایستی در نظر داشته باشید، سپس فهرستی از داروهای غیرمجاز در انواع سفر هوایی را بررسی کرده و به چالش هایی که حمل داروهای رایج در پرواز نظیر داروهای سرماخوردگی یا گوارش برایتان ایجاد می کند می پردازیم. در انتها نیز مدارک لازم و قوانین بردن انواع دارو به همراه نکات بسته بندی ان را اموزش خواهیم داد.
کدام داروها در پرواز ممنوع هستند؟
لیست داروهای ممنوعه در پروازهای داخلی و خارجی با هم متفاوت است. برای مثال اگر پرواز شما از نوع داخلی و به یکی از شهرهای ایران باشد نمیتوانید دارو سقط جنین را همراه خود داشته باشید این در حالی است که برخی از ایالات امریکا ممانعتی از لحاظ حمل این دارو توسط مسافر در پروازهای خود ندارند. در ادامه مطلب لیست داروهای ممنوعه را در دسته بندی های مختلف بررسی میکنم.
فاکتورهای مهم در حمل دارو با هواپیما کدام اند؟
در حمل دارو با هواپیما بایستی فاکتورهای زیر را در نظر بگیرید:
بررسی نوع و محتویات دارو
در پروازهای داخلی برخی از داروها را فقط به شرط وجود گواهی و نسخه پزشکی می توانید با خود به داخل هواپیما ببرید این در حالی است که برخی داروها مثلا داروهای حاوی کدئین در کشورهای خاورمیانه نظیر دبی و امارات حتی با وجود گواهی پزشکی نیز ممنوع بوده و فقط با نامه تایید مراجع ذی صلاح نظیر قوه قضاییه و وزارت بهداشت و درمان قابل حمل هستند.
بررسی مقدار مجاز حمل دارو
تمامی داروهای مجاز به حمل با هواپیما، دارای مقدار حداکثری هستند که اگر بیش از این مقدار دارو با خود همراه کنید قاچاق یا سو مصرف دارو تلقی خواهد شد و پیگرد قانونی خواهد داشت. ضمن اینکه در پروازهای خارجی برای اغلب داروهای مجاز مدت محدودی نظیر 30 روز یا 3 ماه تعیین شده که می توانید فقط مقدار لازم برای آن بازه زمانی را همراه خود داشته باشید.
بررسی روش مجاز حمل دارو
برخی دارو ها به دلیل حساسیت یا ترکیبات خاص باید در شرایط ویژه مثلا دمای خیلی بالای یا پایین نگهداری شوند. بررسی کنید که ایرلاین موردنظر قابلیت حمل این نوع داروها را داشته باشد.
بررسی قوانین گمرگی کشور مقصد (مخصوص پروازهای خارجی):
دقت کنید که ممکن است دارویی که در کشور شما به راحتی در دسترس است در کشور دیگری به عنوان دارو غیرقانونی یا تحت نظارت شناخته شود بنابراین بایستی از طریق روش های زیر قوانین کشور مقصد را درباره ورود دارو از مسیر هوایی چک کنید:
- از طریق مراجعه به کنسولگری یا سفارت کشور مقصد اطلاعات لازم را دریافت کنید.
- در زمان رزرو بلیط هواپیما از آژانس خدمات مسافرتی مربوطه بخواهید که این قوانین را درباره حمل داروی موردنظر شما بررسی کرده و شما را راهنمایی کند.
- به وبسایت رسمی وزارت بهداشت یا سازمان گمرک کشور مقصد مراجعه کرده و قوانین موجود را مطالعه کنید.
داروهای غیرمجاز در پرواز های داخلی و خارجی
در ادامه به بررسی دقیق انواع دارو ممنوعه در سفر هوایی داخلی و خارجی می پردازیم:
داروهای روانگردان و مخدر
داروهای روانگردان که درمان اختلالات روانی مانند اضطراب، افسردگی، یا PTSD تجویز می شوند، به دلیل تاثیری که بر سیتسم عصبی مرکزی گذاشته و می توانند تغییراتی در ادراک، خلق و خو و رفتار فرد ایجاد کنند جز داروهای ممنوعه در سفر با هواپیما دسته بندی می شوند. نمونه ای از روانگردان ها آمفتامینها نظیر Adderall و ریتالین، بنزودیازپینها دیازپام (Valium)، آلپرازولام (زاناکس) می باشد.
داروهای مخدر نیز دسته دیگری از داروهای غیرمجاز در پرواز هستند که به دلیل تاثیر مستقیم بر سیستم عصبی، قدرت تسکین درد بالایی دارند و در مصرف بیش از حد، حالت سرخوشی برای فرد ایجاد می کنند. مورفین، ترامادول، کدئین نمونه ای از این دارو ها هستند.
داروهای تزریقی و حساس (یخچالی)
داروهای تزریقی بایستی در شرایط خاصی نظیر دمای بین 2 تا 8 درجه سانتی گراد نگهداری شوند و اگر در معرض نور، دمای زیاد یا به مدت طولانی نگه داری شوند خاصیت خود را از دست می دهند. از این رو حمل این داروها در پروازهای داخلی و خارجی ممنوع است مگر به شرط داشتن گواهی پزشک معالج که به همراه داشتن این نوع دارو برای مسافر بیمار تاکید کند.
انسولین که دارو اصلی برای بیماران دیابتی است، هورمون های رشد یا باروری، انتی بیوتیک های تزریقی و داروهای شیمی درمانی از پرکاربردترین داروهای تزریقی هستند.
در حمل این نوع داروها با هواپیما نکات زیر را باید در نظر داشته باشید:
- در بسته بندی دارو از کیسه های خنک کننده، بسته های یخ خشک و یخ ژلی استفاده کنید
- بررسی کنید ایرلاین موردنظر چه قوانینی برای حمل دارو یخچالی یا تزریقی دارد
داروهای ممنوعه در کشورهای مختلف
در ادامه به بررسی داروهای ممنوعه در کشورهای زیر می پردازیم:
- عراق
- ارمنستان
- ترکیه
- آمریکا
- اروپایی
- امارات
دارو غیرمجاز در پرواز به کشور عراق
کشور عراق داروهایی نظیر لیست زیر را ممنوع کرده است:
- استامینوفن کدئین دار
- دیازپام
- فلورازپام
- ترامادول
- متادون
- بوپرنورفین B2
- داروهای بیماری صرغ و سرطان
دارو غیرمجاز در پرواز به کشور ارمنستان
برای ورود به کشور ارمنستان از طریق مسیر هوایی نباید مسکن و داروهایی با محتوا کدئین همراه خود داشته باشید.
دارو غیرمجاز در پرواز به کشور ترکیه
قرص های ممنوعه در پرواز به ترکیه عبارت اند از:
- دارو ترک اعتباد ( قرص B2)
- ترامادول
- بنادریل و آدرال و ریتالین
- متادون
- دارو خواب آور نظیر مسکن حاوی کدئین، قرص اعصاب، ویکس و سودآفد
- داروهای ساده نظیر استامینوفن در مقدار زیاد
در حمل دارو به کابین هواپیما ترکیه دقت کنید که داروهای اشتعال زا را نمی توانید با خود به داخل کابین ببرید
دارو غیرمجاز در پرواز به کشور آمریکا
داروهایی که نباید در پرواز خارجی به مقصد آمریکا همراه خود داشته باشید عبارت اند از:
- داروهای معمولی بدون نسخه پزشک معتبر
- محلول شستشو لنز و چشم
- ژل های درمانی موضعی
- مکمل های غذایی مجاز
- شیرخشک
- داروهای با مصارف حیاتی مثل اعضا پیوندی، پیوند مغز استخوان و غیره
- محصولات زیبایی و ماستکتومی
دارو غیرمجاز در پرواز به کشورهای اروپایی
حداکثر میزان دارویی که می توانید در سفر هوایی به کشورهای اروپایی با خود حمل کنید برای مصرف 3 ماه شما می باشد. حمل مکمل و ویتامین به کشورهای اروپایی ممنوع نیست اما هر کشور قوانین خودش را در این موضوع دارد که بایستی از آن مطلع شوید.
اما به طور کل داروهای ممنوع به کشورهای اروپایی عبارت اند از:
- مسکن قوی نظیر ویکودین و اکسی کانتین
- دارو اعصاب نظیر زاناکس و والیوم
- دارو بیش فعالی نظیر ریتالین و کنسرتا
داروهای ممنوعه در پرواز به امارات و سایر کشورها
کشور امارات نسبت به حمل داروهای مسکن قوانین سختگیرانه تری دارد تا آنجا که حمل هر گونه داروی آرام بخش و خواب اور در شکل قرص، شربت و امپول ممنوع است. ان دست از بیماران نیز که به توصیه پزشک معالج مجبور به حمل دارو با خود هستند بایستی تاییدیه های لازم را ارائه کنند. ممکن است به خاطر طولانی بودن فرایند گرفتن تاییدیه ها، زمان کافی برای طی کردن آن نداشته باشید. در این صورت می توانید با ارائه سوابق پزشکی خود به درمانکاه هلال احمر جمهوری اسلامی ایران در دبی داروهای خود را دریافت کنید
در بعضی مواقع حتی با وجود داشتن تاییدیه ضرورت حمل دارو ممکن است در زمان بازرسی در فرودگاه دبی و شارجه دچار مشکل شوید در این صورت بایستی با سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران تماس بگیرید تا راهنمایی های لازم را به شما ارائه دهند
دقت داشته باشید:
- در صورتی که پرواز به مقصد ژاپن دارید دقت داشته باشید نباید همراه خود داروهای مسکن حاوی کدئین و سرماخوردگی(به این خاطر که سودوافدرین 1 دارند) به همراه داشته باشید.
- کشورهای عربستان، سنگاپور و نیجریه به طور کل ورود داروهای خواب آور حاوی زولپیدم را توسط گردشگران و مسافران ممنوع کرده اند.
حمل داروهای رایج در پرواز؛ دارو سرماخوردگی، گوارشی، ضدحساسیت
آن دست از داروها که به طور گسترده ای استفاده می شوند و معمولا بدون نسخه پزشک می توانید خریداری کنید هم از داروهای ممنوعه در پروازهای داخلی و خارجی هستند مگر اینکه نسخه وگواهی پزشک معالج را مبنی بر ضرورت همراه داشتن دارو با خود داشته باشید.
ساده ترین داروهایی که حمل آنها می تواند شما را در فرایند بازرسی دچار مشکل کند عبارت است از:
- مسکن ها و تب بر ها نظیر استامینوفن و ایبوپروفن در مقدار زیاد
- داروهای گوارشی نظیر لوپرامید (برای اسهال)، رانیتیدین یا امپرازول (برای رفلاکس معده)، دیفن اکسیلات
- آنتیهیستامینها و ضدحساسیتها نطیر دیفنهیدرامین، لوراتادین
- انسولین (دیابت)، داروهای فشار خون، داروهای ضدانعقاد
- اسپری تنفسی نظیر سالبوتامول (برای آسم)
- آنتیبیوتیکها نظیر آموکسیسیلین، سیپروفلوکساسین
- داروهای سرماخوردگی نظیر کلداستاپ، سودآفد
مدارک لازم برای حمل دارو در پرواز
- نسخه پزشک:
در نسخه بایستی نام بیمار، نوع دارو، مقدار مصرف و دلیل تجویز آن به طور کامل مشخص شود ضمن اینکه بایستی نام پزشک، شماره نظام پزشکی و مهر رسمی پزشک روی نسخه درج گردد و به زبان فارسی و خوانا باشد. در صورتی که پرواز شما خارجی است بایستی گواهی پزشک را به دو زبان کشور مبدا و مقصد ترجمه کنید.
- کارت شناسایی بیمار (کارت ملی یا شناسنامه)
- گواهی پزشکی:
اگر داروی شما کمیاب از نوع داروهای خاص باشد بایستی پزشک در گواهی ای جداگانه توضیح دهد که چرا دارو برای بیمار ضروری است. همچنین اگر داروی شما از نوع داروهایی است که باید در دمای خاصی نگداری شود (مانند انسولین) این موضوع نیز بایستی در گواهی ذکر شود.
- در صورتی که داروی شما از نوع داروهای ممنوعه مثلا روانگردان ها باشد بایستی گواهی از مراجع ذی صلاح شامل وزارت بهداشت، قوه قضاییه، وزارت امور خارجه ایران و سفارت کشور مقصد در ایران همراه خود داشته باشید.
- تاییدیه ایرلاین موردنظر در صورت نیاز
قوانین حمل دارو در هواپیما
- داروهای ممنوعه فقط با نسخه پزشک معالج قابلیت حمل به داخل فرودگاه و هواپیما را دارند. دقت کنید تمامی داروهای همراه شما توسط اشعه ایکس بررسی شده و در صورتی که دارو غیرمجاز، نایاب، تحریم یا قاچاق باشد با شما برخورد قانونی خواهد شد.
- در زمان بستن چمدان تان، داروهای موردنظر را در یک پاکت جداگانه قرار داده و قبل از دریافت کارت پرواز پاکت را از چمدان دراورده و روی وسایل خود بگذارید تا سریع تر بازرسی شده و از گیت رد شوید.
- در صورتی که بیمه مسافرتی داشته باشید می توانید بدون پرداخت هزینه اضافی، ان دست از داروهایی که همراه خود ندارید را در کشور مقصد تهیه کنید.
عواقب داشتن داروهای غیرمجاز در کشورهای مختلف
حمل دارو غیرمجاز بسته به کشور مقصد می تواند عواقب متفاوتی داشته باشید. برای مثال اگر با داروهای ممنوعه وارد کشورهای ژاپن، امارات متحده عربی، تایلند و یونان شوید ضمن ضبط دارو، زندانی خواهید شد و برایتان پرونده تشکیل می شود.
قوانین بردن دارو مجاز در پرواز
اگر دارو مجاز همراه شما از نوع مایع باشد حداکثر میزان حمل آن 100 میل است و بایستی ان ها را در کیسه ای جدا که شفاف است قرار دهید. از داروهایی که در دسته داروهای مایع قرار میگیرد عبارت اند از:
- ژل
- کرم
- پماد
- داروهای استنشاقی
بسته بندی دارو برای حمل با هواپیما
نکاتی که در بسته بندی دارو باید در نظر بگیرید عبارت است از:
- دارو باید در بسته بند اصلی خود باشد
- بایستی مشخصات کامل دارو شامل نام دارو و دستور مصرف روی بسته بندی آن درج شده باشد
- دارو باید سالم و از تاریخ انقضا آن نگذشته باشد
- نسخه هر دارو را به خود دارو چسب بزنید تا راحت تر قابل بررسی باشد