آکنه و جوش صورت یکی از شایعترین مشکلات پوستی است که افراد از سنین نوجوانی تا بزرگسالی با آن مواجه میشوند. این وضعیت نه تنها بر ظاهر فرد تاثیر میگذارد بلکه میتواند باعث ایجاد اضطراب و کاهش اعتماد به نفس در افراد شود. آکنه به دلیل انسداد منافذ پوست، تولید بیشازحد چربی و تکثیر باکتریهای مولد آکنه ایجاد میشود. در این راستا، روشهای مختلف درمانی برای کاهش و کنترل آکنه وجود دارد که شامل استفاده از کرم آزلادرم است.
اشکال دارویی آزلادرم
- کرم آزلادرم 20% 30 گرم
موارد مصرف کرم آزلادرم
کرم آزلادرم که حاوی اسید آزلائیک است، دارویی است که برای درمان برخی مشکلات پوستی استفاده میشود. برخی از موارد مصرف کرم آزلادرم شامل موارد زیر است؛
- درمان آکنه (جوش صورت)؛
- اسید آزلائیک به کاهش التهاب، باز کردن منافذ مسدود شده پوست و کاهش تعداد باکتریهای عامل آکنه کمک میکند. همچنین باعث بهبود لکههای تیره (هیپرپیگمانتاسیون) ناشی از آکنه میشود.
- کنترل روزاسه؛
- روزاسه نوعی بیماری پوستی است که باعث قرمزی، التهاب و برآمدگیهای کوچک روی پوست میشود. کرم آزلادرم سبب کاهش قرمزی و التهاب مرتبط با این بیماری میشود.
- کنترل تولید چربی پوست؛
- استفاده از اسید آزلائیک میتواند تولید بیش از حد چربی در پوست را کاهش دهد و پوست را متعادل نگه دارد.
کرم آزلادرم ۲۰ درصد برای چیست؟
کرم آزلادرم ۲۰ درصد حاوی اسید آزلائیک با غلظت ۲۰٪ است که به دلیل خواص ضدباکتریایی، ضدالتهابی و روشنکننده پوست برای درمان آکنه و جوش صورت، روزاسه و… استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: کرم هیدروکینون برای لکههای پوستی
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر کرم آزلادرم
کرم آزلادرم که حاوی اسید آزلائیک است، مکانیسم اثر چندگانهای دارد که در درمان مشکلات پوستی مختلف مفید است. مکانیسمهای اصلی اثر آن شامل موارد زیر است:
- خاصیت ضدباکتریایی؛
- اسید آزلائیک با مهار رشد باکتریهای مرتبط با آکنه عمل میکند. این مکانیسم از ایجاد التهاب ناشی از عفونت باکتریایی در منافذ پوست جلوگیری میکند.
- خاصیت ضدالتهابی؛
- اسید آزلائیک با کاهش تولید واسطههای التهابی (مانند سیتوکینها) به کاهش قرمزی و التهاب در بیماریهایی مانند آکنه و روزاسه کمک میکند.
- مهار کراتینسازی غیرطبیعی؛
- این ماده، کراتینسازی غیرطبیعی (تولید بیش از حد سلولهای پوستی) را کاهش میدهد. با جلوگیری از انسداد منافذ پوست، از تشکیل کومدونها (جوشهای سرسیاه و سرسفید) جلوگیری میکند.
- کنترل تولید ملانین (اثر ضدلک)؛
- اسید آزلائیک، فعالیت آنزیم تیروزیناز را که در تولید ملانین (رنگدانه پوست) نقش دارد، مهار میکند. این مکانیسم سبب کاهش لکهای تیره (مانند ملاسما و لکهای پس از التهاب) و روشنتر شدن پوست میشود.
مقدار مصرف کرم آزلادرم
قبل از مصرف کرم آزلادرم، با پزشک در رابطه با مقدار و زمان مصرف این دارو مشورت کنید. از تماس کرم با چشمها، دهان، داخل بینی و زخمهای باز خودداری کنید. اگر کرم به این نواحی برخورد کرد، فوراً با آب فراوان شستشو دهید. هنگام مصرف آزلادرم، پوست ممکن است حساستر به نور خورشید شود. بنابراین، استفاده از کرم ضدآفتاب با SPF مناسب در طول روز ضروری است. اگر دچار تحریک شدید، قرمزی یا خارش غیرعادی شدید، مصرف را متوقف کرده و با پزشک مشورت کنید.
بیشتر بخوانید: پماد آسیکلوویر چیست؟ طریقه مصرف و عوارض
طریقه مصرف کرم آزلادرم
- قبل از مصرف کرم، پوست خود و محل مورد نظر را با مایع شوینده و آب ولرم شستشو دهید. مطمئن شوید تمام آلودگیها، چربی اضافی و آرایش از پوست پاک شده است و به آرامی پوست خود را خشک کنید.
- برای مصرف کرم آزلادرم، مقدار کمی از کرم (به اندازه یک نخود) کافی است. کرم را بهصورت لایهای نازک و یکنواخت روی نواحی آسیب دیده بمالید. یک یا دو بار در روز، صبح و شب، کرم استفاده میشود. اگر پوست شما حساس است، پزشک ممکن است مصرف یکبار در روز (معمولاً شبها) را توصیه کند.
- در صورت فراموشی یک نوبت از دارو، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک به نوبت بعدی است، آن را فراموش کرده و دارو را مطابق با نسخه پزشک ادامه دهید. هرگز برای جبران دوز از دست رفته یک نوبت را دو بار استفاده نکنید.
پماد آزلادرم برای لک صورت
پماد آزلادرم یکی از درمانهای رایج برای لکهای صورت است. این پماد به دلیل داشتن اسید آزلائیک، مادهای با خواص روشنکننده و ضدالتهاب، برای کاهش انواع لکها و بهبود ظاهر پوست بسیار موثر است. این پماد با درمان ملاسما، لکهای ناشی از آکنه، لکهای ناشی از آفتاب و… سبب از بین بردن لک صورت در بیماران شده است.
بیشتر بدانید: قرص راکوتان
موارد احتیاط
قبل از مصرف کرم آزلادرم، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در کرم حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این کرم ممکن است حاوی مواد غیرفعال باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله آسم، سایر بیماریهای پوستی (مانند اگزما، پسوریازیس)، حساسیت به انواع کرم یا پماد، سابقه قارچ یا آکنه پوستی و… با پزشک مشورت کنید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط کرم آزلاردرم خواهیم پرداخت؛
- در صورت حساسیت بیش از حد شناخته شده به هر یک از اجزای ژل، از استفاده از فرم دوز ژل خودداری کنید. اگر در طول درمان حساسیت مفرط ایجاد شد، درمان را قطع کرده و درمان مناسب را آغاز کنید.
- گزارش شده است که درمان باعث تحریک چشم میشود. اجتناب از تماس با چشم و غشاهای مخاطی؛ در صورت تماس دارو با چشم، چشمها را با مقدار زیادی آب شستشو داده و در صورت تداوم سوزش چشم با پزشک مشورت کنید.
- موارد جدا شده از لکههای پوستی روشن (هیپوپیگمانتاسیون) پس از استفاده از اسید آزلائیک گزارش شده است. بیماران با رنگ پوست تیره را برای علائم اولیه هیپوپیگمانتاسیون تحت نظر بگیرید.
- در چند هفته اول درمان ممکن است تحریک پوست (به عنوان مثال خارش و سوزش) رخ دهد. اگر حساسیت یا تحریک شدید ایجاد شد و ادامه یافت، درمان را قطع کرده و درمان مناسب را آغاز کنید.
- ناحیه تحت درمان با اپیلاسیون یا استفاده از محصولات موضعی که ممکن است باعث تحریک بیشتر پوست شوند (مانند صابونها و پاک کنندههای ساینده، لایه بردارها) را مصرف نکنید.
- از خوردن هر گونه غذا و نوشیدنی که باعث اریتم، گرگرفتگی و سرخ شدن پوست میشود خودداری کنید (برای مثال، نوشیدنیهای الکلی، غذاهای تند، نوشیدنیهای گرم از جمله قهوه و چای داغ).
- هرگونه تغییر غیر طبیعی در رنگ پوست را به پزشک گزارش دهید. بدتر شدن آسم گزارش شده است؛ اگر آسم با درمان تشدید شد با پزشک مشورت کنید.
موارد منع مصرف کرم آزلادرم
- حساسیت به ترکیبات کرم
- زخمهای باز یا پوست آسیب دیده
- پوست بسیار حساس
عوارض کرم آزلادرم
خارش، تحریک، سوزش و قرمزی، خشکی پوست، تحریک، آکنه، درماتیت تماسی، پوسته پوسته شدن، واکنشهای حساسیت، کهیر و… برخی از عوارض کرم آزلادرم است. به یاد داشته باشید که پزشک شما تشخیص داده که مزایای آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده میکنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، بیماری تنفسی، فورا به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به برخی عوارض پماد آزلادرم خواهیم پرداخت؛
- سوزش و قرمزی
- خارش
- پوسته پوسته شدن
- خشکی پوست
- تحریک
- درماتیت تمامی
- آکنه
- سوزش صورت
- واکنشهای حساسیت، از جمله تورم چشم و صورت
- کهیر
- بدتر شدن آسم، تنگی نفس و خس خس سینه
تداخل دارویی پماد آزلادرم
تداخل دارویی خاصی برای پماد آزلادرم ذکر نشده است. در مصرف داروهای متعدد، جانب احتیاط رعایت شود.
مصرف کرم آزلادرم در دوران بارداری و شیردهی
مصرف کرم آزلادرم در دوران بارداری به دلیل وجود ماده موثره اسید آزلائیک ایمن در نظر گرفته میشود، اما باید با احتیاط و تحت نظر پزشک انجام شود. اسید آزلائیک در دسته داروهای موضعی ایمن برای بارداری قرار دارد، زیرا جذب سیستمیک آن از طریق پوست بسیار کم است. تحقیقات نشان داده که این ماده تاثیر منفی بر رشد جنین ندارد، اما اطلاعات قطعی و گستردهای نیز در دسترس نیست.
شرایط نگهداری کرم آزلادرم
کرم را در دمای اتاق (بین 15 تا 25 درجه سانتیگراد) نگهداری کنید. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرصهای هفتگی و قطرههای چشمی، کرمها، چسبها و استنشاقها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال میتوانند آنها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روشهای خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمیتوانند آنها را مصرف کنند.
کلام آخر کرم آزلادرم
این مقاله به بررسی درمان آکنه با کرم آزلادرم، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. در نهایت، کرم آزلادرم به عنوان یک درمان موثر و علمی برای آکنه و جوش صورت شناخته میشود. ترکیب آن با اسید آزلائیک که خواص ضدباکتریایی، ضدالتهابی و روشنکننده دارد، به طور موثری سبب کاهش علائم آکنه، کنترل تولید چربی و پیشگیری از بروز جوشهای جدید میشود. این کرم نه تنها در درمان آکنههای فعال موثر است بلکه به بهبود جای جوشها و لکههای تیره ناشی از آنها نیز کمک میکند.