شلکنندههای عضلانی برای درمان مشکلات مرتبط با اسپاسم و گرفتگی عضلانی مورد استفاده قرار میگیرند. یکی از این داروها قرص کلرزوکسازون است که برای کاهش تنش عضلانی و تسکین دردهای ناشی از مشکلات اسکلتی-عضلانی تجویز میشود. این دارو بر سیستم عصبی مرکزی اثر میگذارد و از طریق شل کردن عضلات تنشدار، سبب کاهش درد و بهبود حرکت میشود. در ادامه به بررسی مکانیسم اثر، موارد مصرف و نحوه مصرف کلرزوکسازون خواهیم پرداخت.
اشکال دارویی کلرزوکسازون
- قرص 250 میلی گرم،750 میلی گرم، 375 میلی گرم، 500 میلی گرم
موارد مصرف قرص کلرزوکسازون
قرص کلرزوکسازون یک داروی شلکننده عضلانی است که برای کاهش درد و ناراحتی ناشی از اسپاسمهای عضلانی استفاده میشود. این دارو همراه با استراحت، فیزیوتراپی و سایر روشهای درمانی برای مدیریت مشکلات عضلانی استفاده میشود. برخی از موارد مصرف کلرزوکسازون شامل موارد زیر است؛
- اسپاسمهای عضلانی
- آسیبهای عضلانی (مانند کشیدگی یا پیچ خوردگی)
- دردهای عضلانی مرتبط با بیماریهای اسکلتی-عضلانی
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی کلرزوکسازون
مکانیسم اثر کلرزوکسازون به طور دقیق شناخته نشده است، اما شواهد نشان میدهند که این دارو با اثر بر سیستم عصبی مرکزی (CNS) باعث کاهش تنش و اسپاسم عضلات اسکلتی میشود.
- کاهش فعالیت نورونهای حرکتی؛
- کلرزوکسازون به طور مستقیم بر نورونهای حرکتی در نخاع و مراکز بالاتر سیستم عصبی تاثیر میگذارد. این اثر باعث کاهش انتقال پیامهای عصبی غیرطبیعی به عضلات میشود و از این طریق اسپاسم عضلانی کاهش مییابد.
- اثر آرامبخشی مرکزی؛
- این دارو خاصیت آرامبخش خفیفی دارد که ممکن است سبب کاهش درد ناشی از اسپاسمهای عضلانی شود. کلرزوکسازون به شکل مستقیم روی عضلات اسکلتی اثر نمیگذارد؛ بلکه از طریق اثر بر روی سیستم عصبی، کاهش فعالیت عصبی در عضلات اسکلتی را به همراه دارد.
مقدار مصرف قرص کلرزوکسازون
قبل از مصرف قرص کلرزوکسازون ، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را با دقت بررسی کنید. قرص را به صورت کامل همراه با یک لیوان آب مصرف کرده و از جویدن یا خرد کردن دارو خودداری کنید. خرد کردن یا جویدن قرص منجر به آزادسازی فوری و در نتیجه افزایش عوارض جانبی میشود. توجه داشته باشید که بدون هماهنگی با پزشک، دوز مصرفی خود را افزایش یا کاهش ندهید. افزایش دوز مصرفی بدون هماهنگی با پزشک، تاثیری بر روی سلامتی شما نداشته و تنها عوارض را افزایش میدهد.
نحوه مصرف قرص کلرزوکسازون
قرص کلرزوکسازون دارای مقدار و زمان مصرف برای سنین و وزنهای مختلف است. به همین دلیل، پزشک با توجه به وزن و سن بیماری اقدام به تجویز دارو میکند. در ادامه به بررسی نحوه مصرف قرص کلرزوکسازون خواهیم پرداخت؛
- دوز پیشنهادی این دارو 250 تا 750 میلی گرم است که 3 تا 4 بار در روز مصرف میشود. دوز دقیق بر اساس نظر پزشک تعیین میشود و بسته به شدت بیماری یا شرایط فردی ممکن است تغییر کند.
- توصیه میشود دارو را همراه غذا یا پس از آن مصرف کنید تا از تحریک معده جلوگیری شود. دارو را در ساعات مشخص روز و طبق نسخه پزشک مصرف کنید. این دارو برای مصرف کوتاه مدت تجویز میشود. در صورت ادامه درد، با پزشک مشورت کنید.
- خوابآلودگی، سرگیجه، تهوع یا اختلالات گوارشی در برخی بیماران گزارش شده است. در صورت بروز این علائم، از رانندگی یا کارهایی که نیاز به تمرکز دارند، خودداری کنید. مصرف همزمان این دارو با الکل، آرامبخشها یا سایر داروهای شل کننده عضلات ممکن است اثرات خوابآوری را افزایش دهد.
موارد احتیاط
قبل از مصرف قرص کلرزوکسازون ، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله مشکلات سیستم ایمنی، مشکلات کلیوی، مشکلات کبدی، برخی بیماریهای ریوی (بیماری انسدادی مزمن ریه-COPD)، دیابت، سایر موارد مشکلات معده (مانند تومورها) و… با پزشک در رابطه با خطرات این دارو مشورت کنید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط قرص کلرزوکسازون میپردازیم؛
- کلرزوکسازون میتواند باعث آسیبهای جدی کبدی شود. توصیه میشود پیش از شروع مصرف، عملکرد کبد بررسی شود و در طول درمان، علائم مشکلات کبدی نظیر زردی پوست یا چشم، ادرار تیره، درد شکم و تهوع را زیر نظر داشته باشید.
- در صورت وجود حساسیت به کلرزوکسازون یا سایر مواد تشکیل دهنده آن، از مصرف دارو اجتناب کنید. علائم حساسیت شامل کهیر، خارش، تورم (به ویژه در صورت یا گلو)، سرگیجه، یا تنگی نفس است.
- این دارو ممکن است باعث خوابآلودگی یا سرگیجه شود. در صورت بروز، از انجام فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری بالایی است، پرهیز کنید. تا حد امکان رانندگی نکرده و کار با ماشینآلات و تجهیزات را به زمان دیگری موکول کنید.
- مصرف همزمان الکل با کلرزوکسازون میتواند اثرات آرامبخشی دارو را تشدید کرده و خطر خوابآلودگی یا سرگیجه را افزایش دهد.
- اگر مشکلات کبدی یا کلیوی دارید، حتماً پزشک خود را مطلع کنید. ممکن است نیاز به تنظیم دوز باشد. در صورت داشتن بیماریهای دیگری نظیر فشار خون بالا یا صرع، پزشک را در جریان بگذارید.
- ایمنی مصرف کلرزوکسازون در دوران بارداری یا شیردهی به طور کامل بررسی نشده است. مصرف دارو تنها با نظر پزشک و در شرایط ضروری توصیه میشود.
- دارو را طبق دستور پزشک مصرف کنید. از مصرف بیش از حد یا طولانیمدت خودداری کنید. اگر علائم جدید یا غیرمعمولی ظاهر شد، مصرف دارو را متوقف کرده و به پزشک مراجعه کنید.
موارد منع مصرف قرص کلرزوکسازون
- حساسیت به کلرزوکسازون یا ترکیبات آن
- بیماریهای شدید کبدی یا کلیوی
- اعتیاد یا مصرف الکل
- دوران بارداری و شیردهی
عوارض قرص کلرزوکسازون
دل درد، حالت تهوع، استفراغ، سرگیجه، سردرد، خواب آلودگی، نفخ شکم، ضعف عضلانی یا خستگی عضلات، خارش، راش پوستی و… برخی از عوارض کلرزوکسازون است. به یاد داشته باشید که پزشک شما تشخیص داده که مزایای آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده میکنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، فورا به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به برخی عوارض قرص کلرزوکسازون خواهیم پرداخت؛
- خواب آلودگی
- سرگیجه
- ضعف یا خستگی عضلانی
- حالت تهوع
- استفراغ
- نفخ شکم
- دل درد
- ادرار تیره
- راش پوستی
- خارش
تداخل دارویی کلرزوکسازون
تداخل قابل توجهی در رابطه این دارو یافت نشد.
مصرف قرص کلرزوکسازون در دوران بارداری و شیردهی
اطلاعات موجود در مورد ایمنی مصرف کلرزوکسازون در دوران بارداری محدود است. به همین جهت، توصیه میشود از این دارو در این دوره استفاده نشود مگر اینکه فواید آن به وضوح بیشتر از خطرات احتمالی باشد. تصمیم گیری در این مورد باید با نظر پزشک صورت گیرد. کلرزوکسازون در رده C بارداری دستهبندی میشود. این به این معناست که مطالعات کافی روی انسان انجام نشده است، اما در مطالعات حیوانی اثرات نامطلوبی مشاهده شده است. مصرف دارو تنها در صورتی مجاز است که فواید آن بیشتر از خطرات احتمالی باشد.
شرایط نگهداری قرص کلرزوکسازون
قرص کلرزوکسازون باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرصهای هفتگی و قطرههای چشمی، کرمها، چسبها و استنشاقها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال میتوانند آنها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روشهای خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و… نمیتوانند آنها را مصرف کنند.
کلام آخر قرص کلرزوکسازون
این مقاله به بررسی شل کنندگی عضلات با قرص کلرزوکسازون، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. قرص کلرزوکسازون یک شل کننده عضلانی، در درمان کوتاه مدت اسپاسمهای عضلانی و دردهای مرتبط با آن نقش موثری ایفا میکند. این دارو با اثرگذاری بر سیستم عصبی مرکزی، تنش و گرفتگی عضلات را کاهش داده و به تسکین درد کمک میکند. با این حال، مصرف آن باید تحت نظر پزشک و با رعایت دوز مناسب صورت گیرد تا از بروز عوارض جانبی جلوگیری شود.