آلرژی فصلی یکی از شایعترین مشکلات سلامت در جهان است که میلیونها نفر را در طول سال، به ویژه در فصلهای بهار و پاییز، تحت تاثیر قرار میدهد. این وضعیت که اغلب با نام رینیت آلرژیک فصلی شناخته میشود، میتواند علائمی ناخوشایند مانند عطسههای مکرر، خارش بینی، آبریزش و گرفتگی بینی را به همراه داشته باشد. این علائم نه تنها کیفیت زندگی را کاهش میدهند، بلکه میتوانند فعالیتهای روزمره افراد را نیز مختل کنند. یکی از داروهای مهم در این زمینه، اسپری بینی اولوپاتادین است.
اشکال دارویی اولوپاتادین
- اسپری بینی: 6٪ (665 میکروگرم / 100 میکرولیتر اسپری)
موارد مصرف اسپری بینی اولوپاتادین
اسپری بینی اولوپاتادین برای تسکین علائم آلرژیهای فصلی که در بینی رخ میدهد، ازجمله آبریزش، خارش و گرفتگی بینی، عطسه و… استفاده میشود. این دارو یک آنتی هیستامین است که با مسدود کردن برخی مواد طبیعی به نام هیستامین که مسئول علائم آلرژیک هستند، عمل میکند. از این دارو در کودکان کمتر از 2 سال استفاده نکنید، مگر اینکه به طور خاص توسط پزشک تجویز شود. برای کاهش خطر عوارض جانبی جدی، تمام دستورالعملهای دوز پزشک را به دقت دنبال کنید. در ادامه به برخی از موارد مصرف اسپری بینی اولوپاتادین میپردازیم؛
- آلرژی فصلی بینی از جمله عطسه، خارش بینی، آبریزش بینی و گرفتگی بینی
- رینیت آلرژیک دائمی (مزمن)
- پیشگیری از آلرژی بینی
قطره چشمی اولوپاتادین برای چیست؟
قطره چشمی اولوپاتادین یک آنتیهیستامین و ضدالتهاب موضعی است که برای تسکین علائم آلرژی چشمی استفاده میشود. این قطره با مهار هیستامین و کاهش پاسخهای التهابی، علائم حساسیت را کاهش میدهد. برخی از موارد مصرف قطره چشمی اولوپاتادین شامل موارد زیر است؛
- کنژنکتیویت آلرژیک (التهاب ملتحمه چشم ناشی از آلرژی)
- کاهش قرمزی یا آبریزش چشم
- پیشگیری از واکنشهای آلرژیک چشمی
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر اسپری بینی اولوپاتادین
آنتی هیستامین (آنتاگونیست H1)؛ آزاد شدن هیستامین از ماست سلها را مهار میکند. نیمه عمر این دارو 8-12 ساعت با شروع اثر 30 دقیقه (حساسیت فصلی) و جذب سیستمیک 57% است. فراهمی زیستی 57%، زمان پیک پلاسما 0.25-2 ساعت و حداکثر غلظت پلاسما 23.3 نانوگرم در میلی لیتر است. متابولیسم دارو کبدی بوده ولی گسترده نیست. دفع از طریق ادرار (60-70٪ بدون تغییر) و مدفوع (17%) صورت میگیرد.
بیشتر بدانید: قرص برم هگزین
مقدار مصرف اسپری بینی اولوپاتادین
از اسپری کردن این دارو در چشم یا مستقیم روی تیغه بینی (دیواره بین دو سوراخ بینی) خودداری کنید. این دارو را طبق دستور پزشک در بینی خود معمولا دو بار در روز در هر دو سوراخ بینی استفاده کنید. از اسپری بینی اولوپاتادین به طور منظم استفاده کنید تا بیشترین سود را ببرید. بدون هماهنگی با پزشک، دوز مصرفی خود را افزایش یا کاهش ندهید. افزایش دوز مصرفی بدون هماهنگی با پزشک تاثیری بر روی سلامتی شما نداشته و تنها عوارض جانبی را افزایش میدهد.
بیشتر بدانید: قرص نئوتادین
نحوه مصرف اسپری بینی اولوپاتادین
- قبل از استفاده اسپری اولوپاتادین، اسپری را چند بار تکان دهید و چند پاف در هوا بزنید تا مایع به طور یکنواخت خارج شود. اگر اسپری برای چند روز استفاده نشده است، ممکن است نیاز باشد که دوباره آن را آماده کنید.
- بینی خود را با دمیدن آرام پاک کنید تا مسیر اسپری باز باشد. سر خود را کمی به جلو خم کنید. نوک اسپری را در یکی از سوراخهای بینی قرار دهید و به آرامی سوراخ دیگر را با انگشت ببندید. در حالی که از بینی آرام نفس میکشید، اسپری را فشار دهید.
- مقدار توصیه شده توسط پزشک، یک یا دو پاف در هر سوراخ بینی، یک تا دو بار در روز است. حتماً دستور پزشک یا اطلاعات موجود روی برچسب دارو را دنبال کنید.
- از تماس نوک اسپری با دستها یا سطوح دیگر برای جلوگیری از آلودگی خودداری کنید. در صورت بروز علائمی مانند خونریزی بینی یا سردرد مداوم، مصرف را متوقف کرده و با پزشک مشورت کنید.
نحوه مصرف قطره چشمی اولوپاتادین
- قبل از استفاده از قطره چشمی اولوپاتادین، دستهای خود را به خوبی با آب و صابون شستشو دهید. قطره را به خوبی آن را تکان دهید. با یک دست پلک پایینی را به آرامی پایین بکشید تا فضای کوچکی (کیسه ملتحمه) بین پلک و چشم ایجاد شود.
- نوک بطری را نزدیک چشم نگه دارید، اما از تماس آن با چشم یا مژهها خودداری کنید. یک قطره را در کیسه ملتحمه بچکانید. بعد از چکاندن، چشم خود را ببندید و به آرامی گوشه داخلی چشم (نزدیک بینی) را فشار دهید تا دارو به مجرای اشکی وارد نشود.
موارد احتیاط
قبل از مصرف اسپری بینی اولوپاتادین، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. بیماران در زمان مراجعه به پزشک سوابق پزشکی خود از جمله مشکلات قلبی عروقی، مشکلات گوارشی (زخم معده، زخم مره یا روده)، اختلالات تنفسی، درد قفسه سینه، رفلاکس معده، اختلال کبدی و کلیوی را به وی اطلاع دهید تا در صورت نیاز نسخه را تغییر دهد. در ادامه به موارد احتیاط اسپری بینی اولوپاتادین خواهیم پرداخت؛
- مصرف این دارو ممکن است باعث اپیستاکسی، زخم بینی یا سوراخ شدن تیغه بینی شود. اگر بیماری خاصی در بینی دارید (به غیر از آلرژی فصلی بینی یا رینیت آلرژیک)، از مصرف خودداری کنید.
- از مصرف همزمان الکل یا سایر داروهای مضعف CNS خودداری کنید (آرام بخش احتمالی).
- قبل از شروع درمان، معاینه بینی انجام دهید تا مطمئن شوید که بیماران از بیماریهای بینی به غیر از رینیت آلرژیک عاری هستند. معاینات بینی را به صورت دورهای از نظر علائم اثرات نامطلوب بر مخاط بینی انجام دهید و در صورت ایجاد زخم بینی، درمان را متوقف کنید.
- بیماران باید نسبت به شرکت در مشاغل خطرناک که نیاز به هوشیاری کامل ذهنی و هماهنگی حرکتی دارند، مانند رانندگی یا کار با ماشین آلات پس از دریافت درمان، احتیاط کنند.
- مصرف همزمان با الکل یا سایر داروهای مضعف سیستم عصبی مرکزی باید اجتناب شود زیرا ممکن است هوشیاری را کاهش دهد و ممکن است اختلال بیشتری در عملکرد سیستم عصبی مرکزی ایجاد شود.
- در دوران بارداری و شیردهی، مصرف این اسپری تنها در صورتی مجاز است که فواید آن بیشتر از خطرات احتمالی باشد. حتماً قبل از استفاده با پزشک مشورت کنید. مصرف این اسپری در کودکان زیر 6 سال توصیه نمیشود.
- این دارو برای استفاده کوتاهمدت در فصلهای آلرژی تجویز میشود. استفاده طولانیمدت یا بیرویه ممکن است منجر به بروز عوارض جانبی مانند خشکی یا تحریک بینی شود. ممکن است برخی عوارض جانبی خفیف مانند خشکی بینی، تحریک گلو، سردرد یا طعم تلخ در دهان رخ دهد. در صورت شدت یافتن این علائم، با پزشک تماس بگیرید.
- اگر از بیماریهایی مانند آسم، پولیپ بینی یا سایر بیماریهای التهابی مجاری تنفسی رنج میبرید، پیش از مصرف با پزشک مشورت کنید.
موارد منع مصرف اسپری بینی اولوپاتادین
- حساسیت مفرط
عوارض اسپری بینی اولوپاتادین
خستگی، افسردگی، طعم تلخ، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، درد حلق، عفونت ادراری، سرفه، تحریک گلو، خشکی دهان، خواب آلودگی و… برخی از عوارض اسپری بینی اولوپاتادین میباشد. به یاد داشته باشید که پزشک شما تشخیص داده که مزایای آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده میکنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، فورا به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به برخی عوارض اسپری بینی اولوپاتادین خواهیم پرداخت؛
- طعم تلخ (12.8%؛ 1% کودکان)
- خونریزی بینی (3-25%)
- سردرد (4.4%)
- افسردگی (2%)
- خستگی (1%)
- خواب آلودگی (1%)
- افزایش وزن (1%)
- عفونت دستگاه تنفسی فوقانی (2.6% کودکان)
- درد حلق (2.2%)
- چکه بعد از بینی (1.5%)
- سرفه (1.4%)
- عفونت ادراری (1.2%)
- خشکی دهان
- تحریک گلو
- آنفولانزا
تداخل دارویی اسپری بینی اولوپاتادین
تداخل دارویی خاصی برای این دارو ذکر نشده است. در مصرف داروهای متعدد، جانب احتیاط رعایت شود.
مصرف اسپری بینی اولوپاتادین در دوران بارداری و شیردهی
دادههای منتشر شده از تجربه پس از بازاریابی با آنتیهیستامینها، خطر مرتبط با دارو برای نقایص مادرزادی، سقط جنین یا پیامدهای نامطلوب مادر یا جنین را شناسایی نکرده است. با این حال، هیچ اطلاعات انسانی منتشر شده مختص این دارو وجود ندارد. در مطالعات تولیدمثلی حیوانی، تجویز خوراکی الوپاتادین هیدروکلراید به موشهای باردار و خرگوش باعث کاهش تعداد جنینهای زنده در دوزهای مادری به ترتیب تقریباً 110 و 1460 برابر حداکثر دوز روزانه توصیه شده داخل بینی انسان (MRHDID) بر اساس mg/m2 شد.
تاثیر اسپری بینی اولوپاتادین در شیردهی
- هیچ اطلاعاتی در مورد وجود دارو در شیر انسان، اثرات آن بر شیرخواران یا تولید شیر وجود ندارد. اگرچه داروی خوراکی در شیر موش وجود دارد، اما اطلاعاتی در مورد داروی تجویز شده از راه بینی وجود ندارد.
- فواید رشدی و سلامتی تغذیه با شیر مادر باید همراه با نیاز بالینی مادر به درمان و هرگونه عوارض جانبی احتمالی بر روی شیرخوار تغذیه شده با شیر مادر ناشی از دارو یا بیماری زمینهای مادر در نظر گرفته شود.
شرایط نگهداری اسپری بینی اولوپاتادین
اسپری بینی اولوپاتادین باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرصهای هفتگی و قطرههای چشمی، کرمها، چسبها و استنشاقها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال میتوانند آنها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روشهای خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمیتوانند آنها را مصرف کنند.
کلام آخر اسپری بینی اولوپاتادین
این مقاله به بررسی تسکین علائم آلرژیهای فصلی در بینی با اسپری بینی اولوپاتادین، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. اسپری بینی اولوپاتادین یک گزینه درمانی مؤثر و سریع برای تسکین علائم آلرژی فصلی است. با تأثیرگذاری مستقیم بر هیستامین و کاهش التهاب مخاط بینی، این اسپری به کاهش علائمی چون عطسه، آبریزش بینی، گرفتگی و خارش کمک میکند. استفاده از این دارو به ویژه برای افرادی که از آلرژی فصلی رنج میبرند، گزینهای مناسب و کارآمد به شمار میآید.