کاربرد کورتون چیست؟
کورتیکو استروئیدها میتوانند بسیاری از التهابات بدن شما را درمان کنند. برخی از رایجترین مواردی که پزشکان مصرف کورتون را پیشنهاد میکنند، عبارتاند از:
- لوپوس
- آرتریت التهابی به ویژه آرتریت روماتوئید
- آسم
- واسکولیت
- اگزما
- سندروم تونل کارپال
- میوزیت
- واکنشهای آنافیلاکسی
به طور کلی کورتون بیشتر جهت تسکین درد برای طولانی مدت کاربرد دارد و پزشک مربوطه بسته به مشکل شما، ممکن است کورتون را در فرمهای مختلف کرم، قرص و یا آمپول تجویز کند.
عوارض کورتون چیست؟
استفاده از کورتون در مواردی که به آنها اشاره کردیم، تقریبا ایمن محسوب میشود و نگرانی از این بابت وجود ندارد؛ اما مانند هر داروی دیگری، کورتون هم ممکن است عوارض جانبی مشخصی را از خود نشان دهد. در ادامه به برخی از رایجترین این عوارض اشاره خواهیم کرد.
- افزایش شدید اشتها
- افزایش وزن غیر قابل پیشبینی
- بروز برخی اختلالات پوستی مانند به آسانی کبود شدن پوست و یا افزایش میزان آکنه
- احتباس آب در بدن که موجب میشود پف کرده به نظر بیایید و یا تصور کنید که صورتتان ورم دارد.
- ناراحتیهای شکمی
- ضعف عضلانی
- تغییرات خلق و خو؛ مانند افزایش تنشهای عصبی
- اختلالات خواب
- افزایش موهای زائد بدن
لازم است بدانید که هیچ راهی وجود ندارد که بتوان با استفاده از آنها از بروز این عوارض پیشگیری کرد و مانع از به وجود آمدن آنها شد؛ تنها نکته مهم این است که حتما از دستورات پزشک مربوطه در این زمینه پیروی کنید تا احتمال رو به رو شدن با چنین مواردی را کاهش دهید. نکته دیگری که در این زمینه حائز اهمیت است، این است که هر چه دوره طولانیتری از کورتون استفاده کنید، ریسک بروز این عوارض نیز افزایش مییابد و حتی ممکن است خطر ابتلا به برخی بیماریها نیز افزایش یابد. بعضی از این بیماریها عبارتاند از:
- دیابت
- فشار خون بالا
- عفونتها
- پوکی استخوان
- سندروم کوشینگ
نکات مهم در خصوص استفاده از کورتون
نحوه مصرف کورتون بستگی به نوع دارو، دوز تجویزی و وضعیت پزشکی فرد دارد؛ اما به طور کلی چند نکته مهم برای مصرف صحیح این داروها وجود دارد:
- مراجعه به پزشک: کورتون باید تنها تحت نظر پزشک مصرف شود. پزشک دوز مناسب و مدت زمان مصرف را بسته به شرایط پزشکی شما تعیین خواهد کرد.
- دوز دارو: کورتون معمولا به صورت قرص، شربت، آمپول یا پماد موضعی تجویز میشود و دوز استاندارد آن باید دقیقا رعایت شود. استفاده بیش از حد از این دارو میتواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند.
- شروع و پایان مصرف: گاهی اوقات کورتون باید به تدریج شروع یا قطع شود. اگر داروی کورتون به طور ناگهانی قطع شود، ممکن است عوارض جدی مانند بحران آدرنال (کاهش عملکرد غدد فوق کلیه) رخ دهد؛ بنابراین، نباید مصرف دارو را خود سرانه قطع کنید.
- زمان مصرف: برخی از داروهای کورتون باید با غذا مصرف شوند تا از بروز مشکلات معده جلوگیری شود.
- مدت مصرف: مصرف طولانی مدت کورتونها میتواند عوارض جانبی مانند افزایش فشار خون، پوکی استخوان، دیابت، و عفونتهای مکرر ایجاد کند. پزشک شما ممکن است برای جلوگیری از این مشکلات، مصرف دارو را به مدت کوتاهی محدود کند یا دوز آن را کاهش دهد.
- رعایت دستورات پزشک: همیشه دستور العملهای پزشک خود را در مورد زمان بندی، مقدار و نحوه مصرف داروها دنبال کنید. همچنین باید به پزشک خود در مورد هر گونه دارو یا مکمل دیگری که مصرف میکنید اطلاع دهید تا از تداخل دارویی جلوگیری شود.
در مجموع، مصرف کورتون باید طبق دستور پزشک و با دقت انجام شود تا از بروز مشکلات و عوارض جانبی احتمالی جلوگیری شود.
جمع بندی
در این مطلب از داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی کورتون، کاربردها و عوارض آن پرداختیم. این دارو در بسیاری مواقع برای تسکین دردهای طولانی مدت به کار میرود و چنانچه در دوز استاندارد و تحت نظارت پزشک مصرف شود، مشکل چندانی برای فرد به همراه نخواهد داشت. توجه داشته باشید که مدت زمان مصرف این دارو و فرم مناسب شما نیز باید حتما توسط یک متخصص تعیین شود؛ چرا که در غیر این صورت میتواند عوارض جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.