آستیگمات چیست و راه های درمان آن کدام است؟

2.9/5 - (13 امتیاز)
آیا تا به حال برایتان پیش آمده که حین دیدن چراغ در شب متوجه شوید که نور پخش شده است و دچار تاری دید شده اید؟ به این اختلال بینایی اصطلاحا آستیگمات گفته می‌شود. در ادامه این مطلب به بررسی کامل و دقیق آستیگمات، از علائم و علل آن تا روش‌های اصلاح دید می‌پردازیم.
آستیگمات
فهرست مطالب

آستیگمات چیست؟

آستیگمات یک اصطلاح پزشکی است و به این معنی است که چشم شما خمیده‌تر از آن چیزی است که باید باشد. چشم‌ها به طور معمول مانند توپ بیسبال گرد هستند اما میزان گردی چشم در افرادی که آستیگماتیسم دارند تفاوت دارد و این تفاوت باعث می‌شود تا نوری که وارد چشم آن‌ها می‌شود به طور ناموزون خم شود. این اتفاق باعث می‌شود تا بینایی شما تحت تاثیر قرار گیرد و موجب تاری دید شود.

آستیگمات، یکی از بیماری‌های بسیار شایع چشمی است و جزو دسته عیوب انکساری قرار می‌گیرد. این بیماری چشمی باعث می‌شود تا دید شما مختل شود و اشیا مختلف را تار ببینید، به همین دلیل به محض مشاهده تغییر در دید خود باید سریعا به یک چشم پزشک مراجعه کنید.

عیوب انکساری چیست؟

همانطور که گفته شد آستیگماتیسم نوعی عیوب انکساری است. عیوب انکساری اختلالات چشمی رایجی هستند که دید واضح را مختل می‌کنند. در این شرایط چشم نمی‌تواند نور را به درستی خم کند و در نتیجه شخص دچاری تاری دید می‌شود. نزدیک بینی یا دوربینی دو نوع دیگر از عیوب انکساری هستند.

آستیگماتیسم با بینایی شما چه می‌کند؟

قبل از بررسی تاثیر این بیماری بر روی چشم باید با عملکرد عادی چشم آشنا شوید. زمانی که نوری به چشم شما برخورد می‌کند چشم این نور را از مسیری باید به سمت مغز هدایت کند تا مغز شما این نور را به تصاویری که می‌بینید تبدیل کند. برای این کار زمانی که نور از قرنیه شما عبور می‌کند آن را به شبکیه چشم انتقال می‌دهد. شبکیه شما این نور را به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌کند و از طریق عصب بینایی به مغز ارسال می‌شود. در آخر مغز شما از این سیگنال‌ها برای ایجاد تصاویری که می‌بینید استفاده می‌کند.

نور زمانی که وارد چشم شخصی که دچار آستیگمات است، می‌شود بیشتر از آنچه که باید خم می‌شود. در این حالت نور نمی‌تواند به درستی به شبکیه چشم منتقل شود. این باعث می‌شود تا فقط بخشی از آنچه که درحال مشاهده آن هستید واضح دیده شود و سایر بخش‌های آن را تار می‌بینید. در این حالت ممکن است دچار فشار چشم نیز شوید.

آستیگمات چیست

انواع آستیگماتیسم

این بیماری دو نوع اصلی دارد که شامل آستیگماتیسم قرنیه و عدسی می‌شود. همانطور که از نام آستیگماتیسم قرنیه پیداست این نوع زمانی اتفاق می‌افتد که قرنیه شما مشکل داشته باشد و به دلیل وجود نقص در قرنیه اشیا را تار می‌بینید. در مقابل زمانی که عدسی چشم دچار نقص باشد به آن آستیگماتیسم عدسی می‌گویند.

چه کسانی در معرض خطر آستیگماتیسم هستند؟

آستیگماتیسم می‌تواند در کودکان و بزرگسالان رخ دهد و تفاوتی بین این دو گروه سنی وجود ندارد. در صورت داشتن هر یک از موارد زیر ممکن است خطر ابتلا به این بیماری افزایش پیدا کند:

  • داشتن سابقه خانوادگی آستیگماتیسم یا سایر اختلالات چشمی مانند قوز قرنیه
  • زخم یا نازک شدن قرنیه
  • نزدیک بینی بیش از حد (که باعث تاری دید در فاصله دور می‌شود)
  • دور بینی بیش از حد (که باعث تاری دید در فاصله نزدیک می‌شود)
  • سابقه داشتن انواع خاصی از جراحی چشم، مانند جراحی آب مروارید

علائم آستیگمات

تاری دید شایع‌ترین نشانه‌ای است که شما می‌توانید از آن طریق متوجه آستیگمات خود شوید، همچنین این بیماری باعث می‌شود تا برخی از جزئیات روی برخی از اشیاها را نتوانید بخوانید. به عنوان مثال این اختلال چشمی می‌تواند باعث شود برخی از کلمات چاپ شده بر روی یک منو یا تابلو را نتوانید به وضوح ببینید و تشخیص دهید.

علائم آستیگمات

سایر علائم این اختلال چشمی عبارتند از:

  • چشمک زدن زیاد برای افزایش وضوح دید
  • مشاهده هاله در اطراف چراغ‌ها
  • سردرد
  • خستگی چشم
  • فشار چشم
  • مشکل دید در شب
  • سوزش چشم

برخی از علائم بالا با علائم سایر بیماری‌های چشمی مشابه هستند و ممکن است شما به اشتباه تشخیص دهید. بنابر این بعد از مشاهده علائم بالا باید به سرعت به پزشک مراجعه کنید تا پزشک نوع بیماری شما را دقیق تشخیص دهد. برخی از کودکان و خردسالان ممکن است متوجه این بیماری و علائم آن نشوند. بنابراین مهم است که به صورت دوره‌ای کودک خود را به چشم پزشک ببرید تا معاینه شود؛ همچنین در صورتی که متوجه شدید کودکتان چشم‌هایش را چروک می‌کند، چشم‌هایش را می‌مالد یا سردردهای مکرر دارد، به یک متخصص چشم مراجعه کنید.

علل آستیگمات

این اختلال چشمی معمولا ارثی است. این یعنی اشخاصی دچار این بیماری می‌شوند که قبل از آن‌ها والدین آن‌ها یا یکی از اعضای خانواده آن‌ها دچار این مشکل باشد. همچنین این اختلال بینایی می‌تواند ناشی از فشار بیش از حد پلک‌ها به قرنیه باشد. آستیگمات معمولا به دلیل بیماری‌های چشمی نیست، اما برخی از شرایطی که می‌تواند باعث این اختلال چشمی شود شامل موارد زیر می‌شود:

  • صدمات چشمی
  • قوز قرنیه
  • عوارض بعد از جراحی چشم

علل آستیگمات

آستیگماتیسم چگونه تشخیص داده می‌شود؟

زمانی که بعد از مشاهده علائم بررسی شده به پزشک مراجعه می‌کنید، چشم پزشک با معاینه دقیق چشم شما می‌توانید این بیماری را به صورت دقیق تشخیص دهد. همچنین ممکن است پزشک با معاینه چشم متوجه شود که شما دچار اختلال بینایی آستیگماتیسم نیستید و علائم به وجود آمده دلایل دیگری دارد. برخی از آزمایش‌هایی که چشم پزشک برای معاینه شما استفاده می‌کند عبارت است از:

درمان آستیگمات

هدف از درمان این اختلال چشمی بهبود وضوح بینایی و راحتی چشم‌ها است. افرادی که دچار این بیماری هستند، با دو روش می‌توانند اختلال بینایی خود را درمان کنند. در ادامه به بررسی این دو روش می‌پردازیم.

استفاده از لنز و عینک

برخی از لنز‌ها وجود دارد که مخصوص افراد آستیگمات طراحی شده است. این نوع لنز‌ها با اصلاح دید شما می‌توانید وضوح دید شما را بهتر کند و مشکلات ناشی از این اختلال چشمی را کاهش دهد. این لنزها باعث می‌شوند نور به درستی به داخل چشم خم شود. به غیر از لنز، عینک نیز برای افراد آستیگمات وجود دارد و این افراد می‌توانند برای اصلاح دید خود از عینک استفاده کنند. عبنک مناسب چشم شما می‌تواند موجب از بین رفتن، نزدیک بینی یا دوربینی شود.

درمان آستیگمات

جراحی

جراحی یکی دیگر از روش‌هایی است که می‌توانید برای درمان این اختلال چشمی و اصلاح دید خود از آن استفاده کنید. جراحی چشم برای درمان این اختلال چشمی، بینایی شما را بهبود می‌بخشد و نیاز به عینک یا لنز را کاهش می‌دهد. در این روش، جراح چشم از پرتو لیزر برای تغییر شکل انحنای قرنیه استفاده می‌کند. قبل از جراحی، پزشکان شما را ارزیابی می‌کنند و تعیین می‌کنند که آیا شما نیاز به جراحی برای اصلاح دید خود دارید یا خیر. برخی از عوارض احتمالی که ممکن است بعد از این جراحی رخ دهد عبارتند از:

  • خشکی چشم
  • عفونت
  • زخم قرنیه
  • از دست دادن بینایی (به ندرت اتفاق می‌افتد)

سخن پایانی

در این مطلب از مججله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی کامل اختلال بینایی آستیگمات پرداختیم. این بیماری، یک اختلال رایج چشمی است که می‌تواند باعث تاری دید و سایر مشکلات بینایی شود. با تشخیص زودهنگام و درمان مناسب، افراد مبتلا به این اختلال می‌توانند کیفیت بینایی خود را بهبود بخشیده و از پیشرفت این مشکل جلوگیری کنند.

سوالات متداول

آستیگماتیسم با دیوپتر اندازه گیری می‌شود. یک چشم کامل بدون آستیگمات ۰ دیوپتر دارد.  اکثر افراد بین ۰.۵ تا ۰.۷۵ دیوپتر آستیگماتیسم دارند.  افرادی که میزان دیوپتر ۱.۵ یا بیشتر دارند، معمولا برای داشتن دید واضح نیاز به لنز یا عینک دارند.
این اختلال بینایی برای هر شخصی ممکن است رخ دهد و تفاوتی در افرادی که به این اختلال بینایی دچار می‌شوند وجود ندارد.
آستیگماتیسم بسیار شایع است. از هر ۳ نفر ۱ نفر دچار این اختلال بینایی است.
برچسب: چشم
دسته بندی: بیماری ها
تصویر هادی شجاع حسینی
هادی شجاع حسینی
هادی شجاع حسینی، کارشناس محتوا سایت مثبت سبز هستم عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید. خوشحالم در مثبت سبز فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
بحث و تبادل نظر

5 دیدگاه

    مجید

    با تشکر
    در مورد تشخیص و تجویز عینک ،مجبور نیستید حتما به چشم پزسک مراجعه کنید . به اپتومتریست هم میشه مراجعه کرد . کار اصلی اپتومتریست ها تشخیص و تجویز عینک بخصوص برای آستیگماتیزم و نمرات پیچیده هست .

    2
    0
    صادق

    سپاس از اطلاعات مفیدی که عنوان شد.
    ۶۷ سالمه پیر چشمی دارم میخواهم وقت مطالعه از عینک استفاده نکنم لطفا راهنمایی بفرمایید.

    2
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      استفاده از مکملهایی مثل “اوپتی ویژن،” امگاویژن”، “ویژونیس” و …. میتواند در کند شدن روند پیری چشم موثر باشد. اما رفع کامل نواقص بینایی ممکن نیست.
      متشکرم

      2
      0
    زارعی پور

    خیلی اموزنده ومفید بود،

    2
    0
    یحیی مهرافشار

    توضیح علل و عوامل آستیگماتیسم چشم بسیار عالی بود تشکر از نویسنده مقاله.

    2
    0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *