بیماریهای ریوی مزمن مانند بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) و آسم، از جمله مشکلات جدی و رایج در سطح جهانی هستند که تأثیرات زیادی بر کیفیت زندگی بیماران دارند. این بیماریها میتوانند با علائمی چون تنگی نفس، سرفه مداوم و خسخس سینه، مدیریت روزمره زندگی را به چالش بکشند. به منظور بهبود وضعیت این بیماران و کاهش علائم مرتبط، درمانهای متعددی وجود دارد که یکی از آنها استفاده از داروهای برونکودیلاتور، از جمله کپسول تیوتروپیوم است.
اشکال دارویی تیوتروپیوم
- قرص
- کپسول، پودر برای استنشاق خوراکی (Spiriva Handihaler؛ ژنریک)
- محلول استنشاقی (Spiriva Respimat)
موارد مصرف کپسول تیوتروپیوم
کپسول تیوتروپیوم برای کنترل و پیشگیری از علائم (مانند خس خس سینه، تنگی نفس) ناشی از بیماری مداوم ریه (بیماری انسدادی مزمن ریه-COPD که شامل برونشیت و آمفیزم است) استفاده میشود. این دارو با شل کردن ماهیچههای اطراف راههای هوایی کار میکند تا باز شوند و راحتتر نفس بکشید. تیوتروپیم متعلق به دستهای از داروهایی است که به عنوان آنتی کولینرژیک شناخته میشوند.
کنترل علائم مشکلات تنفسی میتواند زمان از دست رفته از محل کار یا مدرسه را کاهش دهد. این دارو باید به طور منظم استفاده شود تا موثر باشد. توجه داشته باشید که این دارو فوراً کار نمیکند و نباید برای رفع مشکلات تنفسی ناگهانی استفاده شود. اگر خس خس سینه یا تنگی نفس ناگهانی رخ داد، از استنشاق سریع تسکین دهنده خود (مانند آلبوترول که در برخی کشورها سالبوتامول نیز نامیده میشود) استفاده کنید.
کپسول تیوتروپیوم برای چیست؟
کپسول تیوتروپیوم یک داروی استنشاقی است که برای درمان بیماریهای مزمن ریوی مانند بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) و در برخی موارد آسم استفاده میشود. این دارو به گروهی از داروها به نام برونکودیلاتورها تعلق دارد و از طریق باز کردن راههای هوایی و بهبود جریان هوا به داخل و خارج ریهها، باعث کاهش علائم بیماریهای ریوی میشود.
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی تیوتروپیوم
مکانیسم عمل کپسول تیوتروپیوم؛ عامل ضد موسکارینی طولانی اثر که اغلب به عنوان آنتی کولینرژیک شناخته میشود. این دارو گیرندههای M3 در عضلات صاف را مهار میکند و منجر به اتساع برونش میشود. جذب دارو با فراهمی زیستی 19.5% با شروع 30 دقیقه در مدت زمان> 24 ساعت میباشد. متابولیزه شده در کبد از طریق اکسیداسیون وابسته به CYP450 و متعاقب آن کونژوگاسیون گلوتاتیون است. حذف در نیمه عمر 5-6 روز است که در آخر از طریق ادرار دفع میشود.
مقدار مصرف کپسول تیوتروپیوم
قبل از مصرف کپسول تیوتروپیوم، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را با دقت بررسی کنید. اشکال دارویی قرص را به صورت کامل همراه با یک لیوان آب مصرف کنید و از جویدن یا خرد کردن دارو خودداری کنید. خرد کردن یا جویدن قرص منجر به آزادسازی فوری و در نتیجه افزایش خطر عوارض جانبی میشود. برای استنشاق پودر موجود در کپسول از اسپری مخصوص استفاده کنید. این دارو را طبق دستور پزشک، معمولاً یک بار در روز از طریق دهان استنشاق کنید. در هر کپسول 2 بار استنشاق کنید تا مطمئن شوید که تمام دارو را استنشاق کرده باشید.
زمان مصرف کپسول تیوتروپیوم
استفاده از کپسول تیوتروپیوم استنشاقی، ممکن است باعث درد یا تحریک چشم، تاری دید موقت و سایر تغییرات بینایی شود. اگر همزمان از داروهای استنشاقی دیگر استفاده میکنید، حداقل 1 دقیقه بین مصرف هر دارو صبر کنید. از این دارو به طور منظم استفاده کنید تا بیشترین سود را از آن ببرید. برای کمک به یادآوری، هر روز در ساعت معینی از آن استفاده کنید. بدون هماهنگی با پزشک دوز مصرفی خود را افزایش یا کاهش ندهید. افزایش دوز مصرفی بدون هماهنگی با پزشک تاثیری بر روی سلامتی شما نخواهد داشت.
طریقه مصرف کپسول تیوتروپیوم
- داروی تیوتروپیوم درمان نگهدارنده برونکواسپاسم مرتبط با بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) تجویز میشود. دوز پیشنهادی 2 استنشاق از 1 کپسول (18 میکروگرم) در روز از طریق دستگاه استنشاقی HandiHaler است.
- مصرف این دارو برای درمان نگهدارنده آسم طولانی مدت، یک بار در روز، در بیماران بالای 12 سال توصیه میشود. دوز پیشنهادی 2.5 میکروگرم (2 تحرک؛ 1.25 میکروگرم/فعال) استنشاقی روزانه میباشد.
- در صورت فراموشی یک نوبت از دارو، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک به نوبت بعدی است، آن را فراموش کرده و دارو را مطابق با نسخه پزشک ادامه دهید. هرگز برای جبران دوز از دست رفته یک نوبت را دو بار استفاده نکنید.
موارد احتیاط
قبل از مصرف کپسول تیوتروپیوم، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله بیماری کبد، مشکلات روحی و روانی (مانند اضطراب، افسردگی، افکار خودکشی)، اختلالات گوارشی (زخم معده، مری یا روده)، مشکلات کلیوی و… با پزشک مشورت کنید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط کپسول تیوتروپیوم خواهیم پرداخت؛
- اگر به کپسول تیوتروپیوم یا مواد مشابه مانند آتروپین حساسیت دارید، باید از مصرف آن خودداری کنید.
- در بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی، پزشک ممکن است دوز دارو را کاهش دهد یا وضعیت بیمار را به دقت تحت نظر بگیرد. تیوتروپیوم میتواند باعث تشدید این وضعیت چشمی شود، بنابراین در صورت داشتن گلوکوم باید با پزشک مشورت کنید.
- اگر از بیماریهای قلبی مانند آریتمی رنج میبرید، باید مصرف تیوتروپیوم را با پزشک خود بررسی کنید. یکی از عوارض جانبی رایج تیوتروپیوم، خشکی دهان است. مصرف طولانیمدت میتواند باعث مشکلات دهانی مانند پوسیدگی دندان شود.
- مصرف این دارو در دوران بارداری یا شیردهی باید با احتیاط و تحت نظر پزشک انجام شود. این دارو در برخی افراد ممکن است باعث تنگی نفس ناگهانی یا بدتر شدن علائم تنفسی شود.
موارد منع مصرف کپسول تیوتروپیوم
- سابقه حساسیت به ایپراتروپیوم یا تیوتروپیم
- سابقه حساسیت شدید به پروتئینهای شیر (مواد کمکی در پودر موجود در کپسول)
- حساسیت به لاکتوز
عوارض کپسول تیوتروپیوم
خشکی دهان، سینوزیت، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، درد شکم، عفونت، پادرد، یبوست، درد قفسه سینه، واکنش آلرژیک، افسردگی و… برخی از عوارض قرص تیوتروپیوم میباشد. به یاد داشته باشید که پزشک شما تشخیص داده که مزایای آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده میکنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، فورا به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به برخی عوارض کپسول تیوتروپیوم خواهیم پرداخت؛
- عفونت دستگاه تنفسی فوقانی (41%)
- خشکی دهان (16%)
- سینوزیت (11%)
- درد شکم
- واکنش آلرژیک
- آنژین صدری (از جمله آنژین صدری تشدید شده)
- آب مروارید
- درد قفسه سینه
- یبوست
- افسردگی
- سوء هاضمه
- ادم
- رفلاکس معده به مری
- هایپرگلیسمی
- عفونت
- لارنژیت
- پا درد
تداخل دارویی تیوتروپیوم
- تداخلات رده X (پرهیز): آکلیندینیوم، داروهای آنتی کولینرژیک، سیمتروپیوم، الوکسادولین، گلیکوپیرولات (استنشاق دهانی)، گلیکوپیرونیوم (موضعی)، ایپراتروپیوم (استنشاق دهانی)، لووسولپرید، لوکساپین، اوکساتومید، پتاسیم کلرید، پتاسیم سیترات، روفناسین، اومکلیدینیوم
- کاهش اثرات داروها توسط تیوتروپیوم: مهارکنندههای استیل کولین استراز، پروکاینتیک ها، ایتوپرید، لووسولپرید، متاکولین، نیتروگلیسیرین، سکرتین
- افزایش اثرات داروها توسط تیوتروپیوم: فراوردههای حاوی کانابینوئید، سیمتروپیوم، الوکسادولین، گلوکاگون، گلیکوپیرولات (استنشاق دهانی)، لوکساپین، میرابگرون، آگونیستهای اوپیوئیدی، پتاسیم کلرید، پتاسیم سیترات، راموسترون، روفناسین، تیازید و دیورتیک های شبه تیازید، توپیرامات
- افزایش اثرات تیوتروپیوم توسط داروها: آکلیندینیوم، آمانتادین، داروهای آنتی کولینرژیک، فراوردههای حاوی سم بوتولینوم، کلرال بتائین، گلیکوپیرونیوم (موضعی)، ایپراتروپیوم (استنشاق دهانی)، میانسرین، اوکساتومید، پراملینتید، اومکلیدینیوم
مصرف تیوتروپیوم در دوران بارداری و شیردهی
دادههای محدود انسانی با درمان در دوران بارداری برای اطلاع از خطر مرتبط با دارو در مورد پیامدهای نامطلوب حاملگی کافی نیست. آسم با کنترل ضعیف یا متوسط در بارداری، خطر ابتلا به پره اکلامپسی و نارسی نوزاد، وزن کم هنگام تولد و کوچک بودن را برای سن حاملگی افزایش میدهد. سطح کنترل آسم باید در زنان باردار به دقت کنترل شود و درمان در صورت لزوم برای حفظ کنترل مطلوب تنظیم شود.
تاثیر کپسول تیوتروپیوم در شیردهی
هیچ اطلاعاتی در مورد وجود تیوتروپیم در شیر انسان، اثرات آن بر شیرخواران یا اثرات بر تولید شیر وجود ندارد. تیوتروپیم در شیر موشهای شیرده وجود دارد. با این حال، ارتباط بالینی این دادهها روشن نیست. فواید رشدی و سلامتی تغذیه با شیر مادر باید همراه با نیاز بالینی مادر به درمان و هرگونه اثرات نامطلوب احتمالی بر روی کودک شیرده از درمان یا بیماری زمینهای مادر در نظر گرفته شود.
شرایط نگهداری کپسول تیوتروپیوم
کپسول تیوتروپیوم باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرصهای هفتگی و قطرههای چشمی، کرمها، چسبها و استنشاقها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال میتوانند آنها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روشهای خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمیتوانند آنها را مصرف کنند.
کلام آخر قرص تیوتروپیوم
این مقاله به بررسی درمان مشکلات تنفسی ریه با کپسول تیوتروپیوم، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. در مجموع، تیوتروپیوم بهعنوان یکی از داروهای مؤثر در درمان بیماریهای مزمن ریوی، نقشی حیاتی در مدیریت علائم و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) و در برخی موارد آسم ایفا میکند. عملکرد این دارو بهعنوان یک برونکودیلاتور، با شل کردن عضلات اطراف مجاری هوایی و افزایش جریان هوا به ریهها، به کاهش تنگی نفس، سرفه و خسخس سینه کمک میکند.
منبع سایت: Medscape
2 دیدگاه
دخترم ۹ سالشه بخاطر سینوزیت و سرفه زیاد دکتر این دارو را براش هر ۱۲ ساعت نوشته براش ضرر داره؟
سلام کاربر گرامی
مشکلی ندارد تازمانیکه پزشک تجویز کرده استفاده کنید
سپاس از همراهی شما