آسم یکی از شایعترین بیماریهای مزمن تنفسی است که میلیونها نفر در سراسر جهان به آن مبتلا هستند. این بیماری با التهاب و تنگ شدن راههای هوایی باعث ایجاد علائمی مانند تنگی نفس، سرفه و خسخس سینه میشود. درمان و کنترل آسم نیازمند یک برنامه منظم دارویی و مراقبتی است. در میان روشهای مختلف درمانی، اسپریهای استنشاقی نقش بسیار مهمی در مدیریت علائم آسم دارند. یکی از داروهایی که به طور موثر برای درمان و کاهش التهاب مرتبط با آسم استفاده میشود، اسپری فلومیست است.
اشکال دارویی فلومیست
- آئروسل برای استنشاق
- پودر برای استنشاق
موارد مصرف اسپری فلومیست
اسپری فلومیست برای کنترل و پیشگیری از علائم (مانند خس خس سینه و تنگی نفس) ناشی از آسم استفاده میشود. این دارو با کاهش تورم (التهاب) راههای هوایی در ریهها عمل کرده تا تنفس را آسانتر و به علائم آسم شما کمک میکند تا فعالیتهای عادی خود را حفظ کنید. فلوتیکازون متعلق به دستهای از داروهای شناخته شده به عنوان کورتیکواستروئیدها است.
این دارو باید به طور منظم استفاده شود تا موثر باشد. توجه داشته باشید که فلومیست فوراً کار نمیکند و نباید برای تسکین حملات ناگهانی آسم استفاده شود. اگر حمله آسم رخ داد، از استنشاق سریع تسکین دهنده خود (مانند آلبوترول که در برخی کشورها سالبوتامول نیز نامیده میشود) استفاده کنید.
اسپری فلومیست 50 برای چیست؟
اسپری بینی فلومیست 50 حاوی فلوتیکازون پروپیونات است که یک کورتیکواستروئید موضعی است. این دارو برای کاهش التهاب و علائم آلرژی بینی استفاده میشود. برخی از موارد مصرف اسپری فلومیست 50 شامل موارد زیر است؛
- حساسیت فصلی
- حساسیت دائمی
- پولیپ بینی
- پیشگیری از آلرژی بینی
- درمان کمکی برای سینوزیت مزمن
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی فلومیست
کورتیکواستروئید ضد التهابی؛ مکانیسم دقیق اثر ناشناخته است، اما نشان داده شده است که عامل اثر ضد التهابی روی نوتروفیلها، ائوزینوفیلها، ماکروفاژها، ماست سلها، لنفوسیتها و واسطهها (هیستامین، لکوترینها، سیتوکینها، ایکوزانوئیدها) دارد. جذب دارو با فراهمی زیستی 30% با شروع 24 ساعت (حداکثر، 1-2 هفته) است. این دارو در کبد توسط CYP3A4 متابولیزه میشود و دفع از طریق مدفوع (داروی اصلی) و ادرار (کمتر از 5 درصد متابولیتها) صورت میگیرد.
مقدار مصرف اسپری فلومیست
اسپری فلومیست را طبق دستور پزشک از طریق بینی دو بار در روز (صبح و عصر) استنشاق کنید. دوز بر اساس وضعیت پزشکی و پاسخ شما به درمان است. مهم است که هر دوز را عمیقاً استنشاق کنید تا مقدار مناسب دارو به ریههای شما وارد شود. اگر همزمان از داروهای استنشاقی دیگر استفاده میکنید، حداقل 1 دقیقه بین مصرف هر دارو صبر کنید و این دارو (کورتون) را در آخر استفاده کنید.
در صورت مصرف این دارو در دهان (با نسخه و تایید پزشک) برای جلوگیری از خشکی دهان، گرفتگی صدا و عفونتهای قارچی دهان، آب را در دهان خود غرغره کرده و به خوبی شستشو دهید.
زمان مصرف اسپری فلومیست 50
قبل از مصرف اسپری فلومیست، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را با دقت بررسی کنید. از این دارو به طور منظم استفاده کنید تا بیشترین سود را از آن ببرید. این دارو اگر در فواصل زمانی مساوی استفاده شود، بهترین اثر را دارد. برای اینکه به خاطر بسپارید، هر روز در ساعات مشخصی از آن استفاده کنید. اگر به طور منظم از یک کورتیکواستروئید متفاوت از طریق خوراکی (مانند پردنیزون) استفاده میکنید، نباید مصرف آن را متوقف کنید، مگر اینکه پزشکتان دستور دهد. برخی از شرایط (مانند آسم، آلرژی) ممکن است با قطع ناگهانی دارو بدتر شوند.
نحوه مصرف اسپری فلومیست
- اسپری فلومیست برای درمان نگهدارنده به عنوان درمان پیشگیرانه نشان داده شده است. برای تسکین برونکواسپاسم حاد نشان داده نشده است. دوز شروع بر اساس شدت بیماری و درمان فعلی آسم و قدرت آن است.
- دوز پیشنهادی برای اشکال آئروسل استنشاقی (Flovent HFA)، 88 میکروگرم (2 حرکت 44 میکروگرم) هر 12 ساعت است که ممکن است دوز مصرفی افزایش یابد. همچنین اشکال پودر استنشاقی (Flovent Diskus)، 100 میکروگرم استنشاقی هر 12 ساعت مصرف میشود.
- در صورت فراموشی یک نوبت از دارو، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک به نوبت بعدی است، آن را فراموش کرده و دارو را مطابق با نسخه پزشک ادامه دهید. هرگز برای جبران دوز از دست رفته یک نوبت را دو بار استفاده نکنید.
- اگر به طور ناگهانی مصرف دارو را قطع کنید، ممکن است علائم ترک نیز داشته باشید (مانند ضعف، کاهش وزن، حالت تهوع، درد عضلانی، سردرد، خستگی، سرگیجه).
اسپری فلومیست برای کودکان
اسپری فلومیست میتواند برای کودکان نیز تجویز شود، اما باید با احتیاط و طبق نظر پزشک مصرف شود. این دارو برای کاهش علائم آلرژی بینی در کودکان موثر است، اما به دلیل حساسیت بیشتر کودکان به عوارض جانبی، دوز و نحوه مصرف باید به دقت تنظیم شود. دوز مصرفی برای کودکان بالای 4 سال؛ 1 پاف در هر سوراخ بینی، یک بار در روز (50 میکروگرم در هر سوراخ) است. مصرف این دارو در کودکان زیر 4 سال توصیه نمیشود مگر تحت نظارت دقیق پزشک، زیرا ایمنی و اثربخشی آن در این گروه سنی به طور کامل بررسی نشده است.
اسپری فلومیست 50 برای تنگی نفس
اسپری بینی فلومیست 50 برای کاهش التهاب بینی است و برای درمان علائم آلرژی بینی از جمله آبریزش بینی، گرفتگی بینی، عطسه و خارش تجویز میشود. با این حال، این دارو مستقیماً برای درمان تنگی نفس طراحی نشده است. ارتباط کلی تنگی نفس و اسپری فلومیست به صورت زیر است؛
- درمان غیرمستقیم تنگی نفس ناشی از آلرژی: اگر تنگی نفس به دلیل آلرژی شدید یا التهاب ناشی از آلرژی باشد (مانند حساسیت فصلی یا مزمن که سینوسها و مسیرهای هوایی فوقانی را تحت تاثیر قرار دادهاند)، استفاده از فلومیست میتواند با کاهش التهاب بینی و بهبود جریان هوای بینی به طور غیرمستقیم کمک کند.
- عدم تأثیر بر ریهها: فلومیست فقط در بینی اثر دارد و نمیتواند التهاب یا مشکلاتی که در ریهها یا مسیرهای هوایی تحتانی ایجاد تنگی نفس میکنند را درمان کند.
موارد احتیاط
قبل از مصرف اسپری فلومیست، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله سابقه شخصی یا خانوادگی گلوکوم (نوع بسته شدن زاویه)، مشکل در ادرار کردن (برای مثال، به دلیل بزرگ شدن پروستات)، مشکلات ریوی و… با پزشک در رابطه با خطرات این دارو مشورت کنید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط اسپری فلومیست خواهیم پرداخت؛
- گلوکوم، افزایش فشار داخل چشم و آب مروارید در بیماران به دنبال مصرف طولانی مدت دارو گزارش شده است. نظارت دقیق؛ در بیمارانی که علائم چشمی دارند یا از اسپری استنشاقی طولانی مدت استفاده میکنند، ارجاع به چشم پزشک را در نظر بگیرید.
- خطر عفونتهای بینی و حلق، از جمله کاندیدا آلبیکنس وجود دارد. برای کاهش خطر، پس از استنشاق باید دهان را به خوبی شستشو دهید. در حالی که درمان ادامه دارد، با درمان ضد قارچ موضعی یا سیستمیک مناسب (به عنوان مثال خوراکی) درمان شود. گاهی اوقات ممکن است نیاز باشد که درمان قطع شود.
- برونکواسپاسم متناقض ممکن است با افزایش فوری خس خس سینه پس از دوز رخ دهد. اگر بعد از مصرف دوز برونکواسپاسم رخ داد، فوراً با یک برونکودیلاتور استنشاقی و کوتاه اثر درمان کنید.
- کورتیکواستروئیدهای استنشاقی خوراکی ممکن است باعث کاهش سرعت رشد در بیماران اطفال شوند. نظارت بر رشد بیماران اطفال دریافت کننده ICS به طور معمول (به عنوان مثال از طریق استادیومتری). برای به حداقل رساندن اثرات سیستمیک کورتیکواستروئیدهای استنشاقی خوراکی، دوز هر بیمار را به کمترین دوزی که به طور موثر علائم او را کنترل میکند، تیتر کنید.
- واکنشهای آنافیلاکتیک در بیماران مبتلا به حساسیت شدید پروتئین شیر پس از استنشاق محصولات پودر حاوی لاکتوز گزارش شده است. بیماران مبتلا به حساسیت شدید به پروتئین شیر نباید از این دارو استفاده کنند.
- درمان نباید به عنوان گشادکننده برونش در نظر گرفته شود و برای تسکین سریع اسپاسم برونش توصیه نشود. به بیمار دستور دهید که در صورت بروز دورههای آسم که در طول دوره درمان به گشادکنندههای برونش پاسخ نمیدهند، فوراً با پزشک تماس بگیرد. در طول چنین دورههایی، بیماران ممکن است به درمان با کورتیکواستروئیدهای خوراکی نیاز داشته باشند.
موارد منع مصرف اسپری فلومیست
- حساسیت به دارو، اجزاء یا پروتئینهای شیر، که ممکن است منجر به آنافیلاکسی، آنژیوادم، بثورات پوستی و کهیر شود.
- درمان اولیه وضعیت آسم یا سایر دورههای حاد آسم که در آن اقدامات شدید مورد نیاز است.
عوارض اسپری فلومیست
عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، خستگی، بیحالی، سردرد، تحریک گلو، احتقان بینی، درد اسکلتی، سرفه، گرفتگی صدا، ترشحات بینی و… برخی از عوارض اسپری فلومیست میباشد. به یاد داشته باشید که پزشک شما تشخیص داده که مزایای آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده میکنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، فورا به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به برخی عوارض اسپری فلومیست خواهیم پرداخت؛
- کاندیدیازیس دهان (<31%)
- تحریک گلو (3-22%)
- عفونت دستگاه تنفسی فوقانی (16-18%)
- خستگی یا بیحالی (16%)
- احتقان بینی (16%)
- رینیت (≤13%)
- درد اسکلتی عضلانی (2-12%)
- سردرد (5-11%)
- احتقان بینی (8%)
- سینوزیت یا عفونت سینوسی (4-7%)
- سرفه (4-6%)
- برونشیت (2-6%)
- گرفتگی صدا یا دیسفونی (2-6%)
- رینیت آلرژیک (5%)
- ترشحات بینی (5%)
- التهاب دستگاه تنفسی فوقانی (2-5%)
- آسیب عضلانی (≤5%)
- ناراحتی یا درد دستگاه گوارش (GI) (1-4%)
بررسی عوارض اسپری بینی فلومیست 50
اسپری بینی فلومیست 50 برای درمان علائم آلرژی فصلی، آلرژیهای مزمن، و التهاب بینی ناشی از آلرژی استفاده میشود. با وجود اینکه این دارو بیخطر است، ممکن است عوارضی در برخی افراد ایجاد کند. برخی از عوارض اسپری بینی فلومیست 50 شامل موارد زیر است؛
- خشکی بینی
- تحریک بینی و گلو
- سردرد
- خونریزی بینی
- طعم یا بوی ناخوشایند
- سرفه
- عطسه
تداخل دارویی فلومیست
- تداخلات رده X (پرهیز): دسموپرسین، لووکتوکونازول، آلدسلوکین، فکسینیدازول، فوزیدیک اسید (سیستمیک)، لوگزاپین، مهارکنندگانقوی CYP3A4(نازال)
- تداخلات ماژور: بلزوتیفان، بمیپارین، بوسپرویر، بوپروپیون، سرتینیب، کلاریترومایسین، کلونیگزین، کوبیسیستات،کانیواپتان، داسابوویر، دوولیسیب، فدراتینیب، فکسینیدازول، فلروکساسین، فلوکتافنین، فلومکوئین،فوسنتوپیتانت، ایدلالیسیب، ایندیناویر، ایتراکونازول، ایووسیدنیب، کتوکونازول، لاروترکتینیب،لفامولین، لوپیناویر، لورلاتینیب، لوماکافتور، ماسیمورلین، نادروپارین، نفازودون، نلفیناویر، نتوپیتانت،نیرماتلویر، پارسیتینیب، پوساکونازول، ریتوناویر، ساکوئیناویر، سارگراموستیم، تلاپرویر،تلیترومایسین، تیپراناویر، وریکونازول
- تداخلات متوسط: آپالوتامید، آرانوفین، فلوکونازول، گلیسرول فنیل بوتیرات، انسولین (انواع)، تستوسترون
مصرف اسپری فلومیست در دوران بارداری و شیردهی
هیچ مطالعه بالینی تصادفی در زنان باردار وجود ندارد. در زنان مبتلا به آسم ضعیف یا متوسط کنترل شده، خطر چندین پیامد نامطلوب پری ناتال وجود دارد (مانند پره اکلامپسی در مادر، نارس بودن، وزن کم هنگام تولد و کوچک بودن برای سن حاملگی در نوزاد). زنان باردار مبتلا به آسم باید به دقت تحت نظر باشند و داروها را در صورت لزوم تنظیم کنند تا کنترل مطلوب آسم حفظ شود.
تاثیر اسپری فلومیست در شیردهی
غلظت پروپیونات فلوتیکازون در پلاسما پس از استنشاق دوزهای درمانی کم است. غلظت در شیر مادر احتمالاً به همان نسبت کم است. فواید رشدی و سلامتی تغذیه با شیر مادر باید همراه با نیاز بالینی مادر به درمان و هرگونه عوارض جانبی احتمالی بر روی کودک شیرده ناشی از دارو یا بیماری زمینهای مادر در نظر گرفته شود.
شرایط نگهداری اسپری فلومیست
اسپری فلومیست باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرصهای هفتگی و قطرههای چشمی، کرمها، چسبها و استنشاقها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال میتوانند آنها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روشهای خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمیتوانند آنها را مصرف کنند.
کلام آخر اسپری فلومیست
این مقاله به بررسی درمان آسم با اسپری فلومیست، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. اسپری فلومیست با ترکیب موثر فلوئوتیکازون پروپیونات، یک راهکار کارآمد برای مدیریت و کنترل علائم آسم ارائه میدهد. با کاهش التهاب در راههای هوایی، این اسپری به بهبود تنفس و کاهش شدت حملات آسم کمک میکند. علاوه بر این، فلومیست به دلیل خاصیت ضد التهابی خود نه تنها در کنترل علائم، بلکه در جلوگیری از تشدید بیماری نیز نقش مهمی دارد.
1 دیدگاه
دقت کنید این اسپری از بینی استفاده میشود
نه دهان دقت کنید