اگر کبد از کار بیفتد چه اتفاقی می افتد؟
از کار افتادن کبد به دو صورت ممکن است رخ دهد:
- حاد: در از کار افتادگی حاد، کبد شما در عرض چند روز از کار میافتد. اکثر افرادی که به این بیماری مبتلا میشوند، قبل از این رویداد هیچ نوع بیماری یا مشکل کبدی ندارند. معمولا در اثر ویروس هپاتیت یا استفاده بیش از حد از استامینوفن (تیلنول) یا برخی داروها ایجاد میشود. این اتفاقات به شدت به سلولهای کبد آسیب میرساند.
- مزمن: در این حالت آسیب به کبد به مرور زمان ایجاد میشود و باعث از کار افتادن آن میشود. این بیماری در کنار سیروز رخ میدهد و میتواند به دلیل هپاتیت، سوء مصرف طولانی مدت الکل، بیماری کبد چرب و سایر بیماریها باشد. شما اغلب تا چندین سال متوجه نمیشوید که آسیب کبدی دارید. هر بار که کبد مجبور به ترمیم خود به دلیل آسیب یکی از این شرایط میشود، بافت زخم را تشکیل میدهد. با تشکیل بافت زخم بیشتر، عملکرد صحیح برای کبد دشوارتر میشود.
علائم اولیه از کار افتادن کبد
علائم اولیه نارسایی کبد اغلب شبیه علائم سایر بیماریها است. به همین دلیل، تشخیص نارسایی کبد در ابتدا ممکن است دشوار باشد. علائم اولیه عبارتند از:
- حالت تهوع
- از دست دادن اشتها
- خستگی
- اسهال
بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد انواع نارسایی کبد
علائم نارسایی پیشرفته کبدی
با پیشرفت نارسایی کبد، علائم جدیتر میشوند و نیاز به مراقبت فوری دارند. این علائم عبارتند از:
- یکی از بارزترین علائم نارسایی کبد، زرد شدن پوست و سفیدی چشمها است که به دلیل افزایش بیلیروبین در خون رخ میدهد.
- کبد در تولید پروتئینهایی که باعث لخته شدن خون میشوند، نقش دارد. بنابراین، نارسایی کبد میتواند منجر به خونریزیهای شدید شود.
- تجمع مایعات در شکم، به دلیل اختلال در عملکرد کبد، باعث تورم شکم میشود.
- سردرگمی ذهنی به آنسفالوپاتی کبدی معروف است. تجمع سموم در خون میتواند به مغز آسیب برساند و باعث گیجی، خوابآلودگی و حتی کما شود.
- افراد مبتلا به نارسایی حاد کبدی بیشتر در معرض ابتلا به عفونتها هستند، به ویژه در خون و مجاری تنفسی و ادراری.
- نارسایی کلیه اغلب پس از نارسایی کبد رخ میدهد، به خصوص اگر مصرف بیش از حد استامینوفن داشته باشید که هم به کبد و هم به کلیه شما آسیب میرساند.
- یکی از مهمترین وظایف کبد، سمزدایی از خون است. وقتی کبد از کار بیفتد، سموم در بدن تجمع پیدا میکنند و به اندامهای مختلف آسیب میرسانند.
- کبد در تولید صفرا نقش دارد که برای هضم چربیها ضروری است. بنابراین، نارسایی کبد میتواند به اختلال در هضم غذا منجر شود.
- هنگامی که سیروز دارید، بدن شما از انسولین به درستی استفاده نمیکند و دچار مقاومت به انسولین میشوید. لوزالمعده سعی میکند با تولید بیشتر انسولین نیاز خود را تامین کند، اما قند خون یا گلوکز افزایش مییابد که این امر باعث دیابت نوع 2 میشود.
این علائم هم در نارسایی مزمن و هم در نارسایی حاد کبد ظاهر میشوند.
علائم از کار افتادن کبد در صورت چیست؟
ممکن است به علت از کار افتادن کبد علائم زیر در صورت قابل مشاهده باشد:
- زرد شدن چشمها
- زرد شدن پوست که در افراد سفید پوست بیشتر از افراد سیاه پوست و قهوهای محسوس است.
سخن پایانی
در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز، متوجه شدیم که اگر کبد از کار بیفتد چه اتفاقی می افتد. کبد، یکی از مهمترین اندامهای بدن است که نقشهای حیاتی در حفظ سلامتی ما ایفا میکند. اختلال در عملکرد کبد میتواند عواقب جدی و حتی مرگباری به دنبال داشته باشد. بنابراین، مراقبت از کبد و پیشگیری از بیماریهای کبدی، امری ضروری است.