قرص اس امپرازول

3/5 - (13 امتیاز)
یکی از مؤثرترین روش‌های درمان رفلاکس معده، استفاده از داروهای مهارکننده پمپ پروتون (PPI) است که قرص اس امپرازول یکی از این موارد است. اس امپرازول با کاهش ترشح اسید معده به تسکین علائم، بهبود زخم‌های مری و جلوگیری از عوارض جدی این بیماری کمک می‌کند. در این مقاله، به بررسی نحوه عملکرد، مزایا، عوارض جانبی، و روش‌های صحیح مصرف قرص اس امپرازول در درمان رفلاکس معده پرداخته می‌شود.
تایید شده توسط دکتر داروساز داروخانه مثبت سبز
تایید کننده:دکتر مریم نبوی فرد
قرص اس امپرازول
فهرست مطالب

بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) یکی از شایع‌ترین اختلالات گوارشی است که میلیون‌ها نفر در سراسر جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این بیماری زمانی رخ می‌دهد که اسید معده به طور غیرطبیعی به سمت مری بازمی‌گردد و علائمی مانند سوزش سر دل، درد قفسه سینه و ترش کردن مکرر را ایجاد می‌کند. اگر رفلاکس معده به‌ درستی درمان نشود، می‌تواند منجر به آسیب به مری، زخم‌ها و حتی افزایش خطر سرطان مری شود. یکی از داروهای مهم در این زمینه؛ قرص اس امپرازول است.

اشکال دارویی اس امپرازول

  • کپسول اس امپرازول تاخیر رهش (به عنوان منیزیم): 20 میلی گرم (Rx/OTC)، 40 میلی گرم، 24.65 میلی گرم (نمک استرانسیوم)، 49.3 میلی گرم (نمک استرانسیوم)
  • قرص تاخیری در انتشار (به عنوان منیزیم)
  • تزریق، پودر برای بازسازی: 20 میلی گرم در ویال، 40 میلی گرم در ویال
  • بسته‌های سوسپانسیون خوراکی: 10 میلی گرم، 20 میلی گرم، 40 میلی گرم

موارد مصرف قرص اس امپرازول

قرص اس امپرازول برای درمان برخی از مشکلات معده و مری از جمله رفلاکس و زخم معده استفاده می‌شود. این دارو سبب کاهش تولید اسید معده می‌شود و علائمی مانند سوزش سر دل، مشکل در بلع و سرفه را تسکین می‌دهد. این دارو به التیام آسیب اسیدی معده و مری، پیشگیری از زخم و ممکن است به پیشگیری از سرطان مری کمک کند. اسومپرازول متعلق به دسته‌ای از داروهای شناخته شده به عنوان مهارکننده‌های پمپ پروتون (PPIs) است.

قرص اس امپرازول 40 برای چیست؟

قرص اس امپرازول ۴۰ میلی‌گرم یک مهارکننده پمپ پروتون (PPI) است که برای کاهش ترشح اسید معده تجویز می‌شود. این دارو به درمان و کنترل چندین وضعیت گوارشی مرتبط با اسید معده کمک می‌کند. برخی از موارد مصرف مهم اس امپرازول 40 شامل درمان رفلاکس معده، زخم معده و دوازدهه، درمان سندروم زولینگر-الیسون، پیشگیری از زخم‌های ناشی از مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و… می‌باشد.

بیشتر بدانید: قرص اندانسترون چیست؟ کاربرد، نحوه مصرف و عوارض

دارو اس امپرازول

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی اس امپرازول

ایزومر S امپرازول؛ PPI; به ATPase تبادل کننده H+/K+ (پمپ پروتون) در سلول‌های جداری معده متصل می‌شود و در نتیجه ترشح اسید را مسدود می‌کند. متابولسیم دارو از طریق کبد؛ به طور گسترده توسط آنزیم P450 کبدی متابولیزه می‌شود. مسیر متابولیک اصلی از طریق CYP2C19 و بقیه از طریق CYP3A4 است. متابولیت‌ها شامل 5-هیدروکسی زومپرازول (غیر فعال)، اسموپرازول سولفون (غیر فعال)، دسمتیل-اسومپرازول (فعالیت ناشناخته) می‌باشد.

بیشتر بدانید: قرص متوکلوپرامید

مقدار مصرف قرص اس امپرازول

این دارو را طبق دستور پزشک، معمولاً یک بار در روز حداقل 1 ساعت قبل از غذا، از طریق خوراکی مصرف کنید. این دارو همچنین ممکن است از طریق یک لوله به معده (لوله بینی معده) داده شود. دوز و طول درمان بر اساس وضعیت پزشکی و پاسخ شما به درمان است. اگر بسته‌های 2.5 میلی گرمی یا 5 میلی گرمی را از طریق دهان مصرف می‌کنید، محتویات یک بسته را در ظرفی حاوی 1 قاشق چایخوری (5 میلی لیتر) آب خالی کنید. مخلوط را خوب هم بزنید و 2 تا 3 دقیقه بگذارید تا غلیظ شود. دوباره هم بزنید و تمام مخلوط را ظرف 30 دقیقه بنوشید.

طریقه مصرف قرص اس امپرازول

  • مقدار مصرفی اس امپرازول توسط پزشک بر اساس وضعیت فردی شما تعیین می‌شود، اما معمولاً اس امپرازول 20 یا 40 میلی‌گرم یک بار در روز مصرف می‌شود.
  • توجه داشته باشید که قرص یا کپسول اس امپرازول را به صورت کامل همراه با یک لیوان آب مصرف کرده و از جویدن یا خرد کردن آن خودداری کنید. جویدن یا خرد کردن قرص منجر به آزادسازی فوری دارو و در نتیجه افزایش خطر عوارض جانبی خواهد شد.
  • طول مدت درمان بستگی به نوع و شدت بیماری دارد. پزشک مدت زمان مصرف را مشخص می‌کند، اما معمولاً بین ۲ تا ۸ هفته است. مصرف اس امپرازول را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید. از مصرف همزمان با داروهای دیگری که نیاز به محیط اسیدی برای جذب دارند، خودداری کنید.
  • در صورت فراموشی یک نوبت از دارو، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک به نوبت بعدی است، آن را فراموش کرده و دارو را مطابق با نسخه پزشک ادامه دهید. هرگز برای جبران دوز از دست رفته یک نوبت را دو بار استفاده نکنید.

بهترین زمان مصرف اس امپرازول

بهترین زمان مصرف اس امپرازول (Esomeprazole) معمولاً صبح و قبل از غذا است. توصیه می‌شود دارو را ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از صبحانه با یک لیوان آب میل کنید. مصرف اس امپرازول قبل از غذا به جذب بهتر دارو و کاهش موثرتر اسید معده کمک می‌کند. این زمان‌بندی باعث می‌شود که دارو حداکثر اثرگذاری را در زمانی که ترشح اسید معده بیشتر است، داشته باشد.

پودر اس امپرازول ۱۰ برای نوزادان

پودر اس امپرازول 10 میلی‌گرم معمولاً برای نوزادان و کودکان تجویز می‌شود تا مشکلات مرتبط با اسید معده مانند رفلاکس معده (GERD)، التهاب مری و سایر مشکلات گوارشی که نیاز به کاهش اسید معده دارند، درمان شود. این دارو به عنوان یک مهارکننده پمپ پروتون (PPI) عمل می‌کند و ترشح اسید معده را کاهش می‌دهد. دوز و مدت درمان باید حتماً توسط پزشک تعیین شود و معمولاً براساس وزن و شرایط نوزاد محاسبه می‌شود.

موارد احتیاط

قبل از مصرف قرص اس امپرازول، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله مشکلات سیستم ایمنی، مشکلات کلیوی، مشکلات کبدی، برخی بیماری‌های ریوی (بیماری انسدادی مزمن ریه-COPD)، دیابت، سایر موارد مشکلات معده (مانند تومورها) و… با پزشک در رابطه با خطرات این دارو مشورت کنید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط قرص اس امپرازول خواهیم پرداخت؛

  • در صورت حساسیت به اس امپرازول، از مصرف دارو پرهیز کنید. زیرا ممکن است باعث واکنش‌های شدید پوستی شود. علائم ممکن است شامل قرمزی پوست، تاول، بثورات پوستی باشد. در صورت بروز واکنش آلرژیک، مصرف را قطع کرده و فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید.
  • لوپوس اریتماتوز جلدی (CLE) و لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) با قرص اس امپرازول گزارش شده است. از مصرف بیش از مدت زمان مشخص شده خودداری کنید. در صورت مشاهده علائم یا نشانه‌های منطبق با CLE یا SLE قطع شود و بیمار به متخصص ارجاع شود. اکثر بیماران با قطع PPI (مهارکننده‌های پمپ پروتون) به تنهایی در 4-12 هفته بهبود می‌یابند. آزمایش سرولوژیکی (مانند ANA) ممکن است مثبت باشد و بهبود نتایج آزمایشات سرولوژیکی ممکن است بیشتر از تظاهرات بالینی طول بکشد.
  • تسکین علائم احتمال بدخیمی معده را از بین نمی‌برد. پیگیری و آزمایشات تشخیصی اضافی را در بیماران بزرگسالی که پس از تکمیل درمان با PPI دارای پاسخ کمتر از حد مطلوب یا عود علائم اولیه هستند در نظر بگیرید.
  • درمان خطر ابتلا به سالمونلا، کمپیلوباکتر و سایر عفونت‌ها را افزایش می‌دهد.
  • کاهش اسیدیته معده باعث افزایش سطح کروموگرانین A CgA سرم می‌شود و ممکن است باعث نتایج تشخیصی مثبت کاذب برای تومورهای عصبی غدد شود. قبل از ارزیابی سطح CgA، قرص اس امپرازول را به طور موقت قطع کنید.
  • استفاده طولانی مدت قرص اس امپرازول (به عنوان مثال، بیش از 3 سال) ممکن است منجر به سوء جذب یا کمبود سیانوکوبالامین شود.

موارد منع مصرف اس امپرازول

  • حساسیت به اسموپرازول یا سایر مهارکننده‌های پمپ پروتون (PPI)

عوارض قرص اس امپرازول

سردرد، یبوست، سرگیجه، خستگی، درد شکم، اسهال، حالت تهوع، خواب آلودگی، خارش، تاری دید و… برخی از عوارض قرص اس امپرازول می‌باشد. به یاد داشته باشید که پزشک شما تشخیص داده که مزایای آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می‌کنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، فورا به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به برخی عوارض قرص اس امپرازول خواهیم پرداخت؛

  • سردرد (2-11%)
  • نفخ شکم (10%)
  • سوء هاضمه (6%)
  • حالت تهوع (6%)
  • درد شکم (1-6%)
  • اسهال (2-4%)
  • خشکی دهان (3-4%)
  • سرگیجه (2-3%)
  • یبوست (2-3%)
  • خواب آلودگی (1-2%)
  • خارش (1%)
  • تاری دید
  • اختلالات سیستم عصبی

داروی اس امپرازول

عوارض خطرناک اس امپرازول

  • علائم سطح پایین منیزیم خون (مانند اسپاسم عضلانی، ضربان قلب نامنظم، تشنج)
  • علائم لوپوس ( مانند بثورات روی بینی و گونه‌ها، درد مفاصل جدید یا تشدید شده)
  • علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر در مقدار ادرار، ادرار صورتی/خون آلود)

تداخل دارویی اس امپرازول

  • تداخلات رده X (پرهیز): آکالابروتینیب، سفوروکسیم، القاکننده‌های قوی CYP2C19 ، داکومیتینیب، داساتینیب، دلاویردین، ارلوتینیب، نلفیناویر، نراتینیب، پازوپانیب، پکسیدارتینیب، ریلپیویرین، گیاه علف چای، ولپاتاسویر
  • کاهش اثرات داروها توسط اس امپرازول: آکالابروتینیب، آتازاناویر، مشتقات بیس‌فسفونات ها، بوسوتینیب، کپسیتابین، سفدیتورن، سفپودوکسیم، سفوروکسیم، کلوپیدوگرل، سیستئامین (سیستمیک)، داکومیتینیب، داساتینیب، دلاویردین، داکسی‌سایکلین، ارلوتینیب، جفیتینیب، ایندیناویر، فراورده‌های آهن، ایتراکونازول، کتوکونازول (سیستمیک)، لدیپاسویر، مزالامین، مولتی‌ ویتامین/ مینرال (شامل ویتامین‌های آ، دی، ای، کا، فولات و آهن)، مایکوفنولات، نلفیناویر، نراتینیب، پازوپانیب، پکسیدارتینیب، پوساکونازول، ریلپیویرین، ریزدرونات، سکرتین، سلپرکاتینیب، سورافنیب
  • افزایش اثرات داروها توسط اس امپرازول: آمفتامین، سیلوستازول، سیتالوپرام، کلوبازام، دکس متیل‌فنیدات، دکستروآمفتامین، دی‌کلروفنامید، اس سیتالوپرام، فوس فنی‌توئین، فنی‌توئین، ایتراکونازول، متیل‌فنیدات، رالتگراویر، ریزدرونات، ساکوییناویر، تاکرولیموس، آنتاگونیست‌های ویتامین کا

مصرف اس امپرازول در دوران بارداری و شیردهی

هیچ مطالعه کافی و به خوبی کنترل شده در زنان باردار وجود ندارد. اسومپرازول ایزومر اس امپرازول است. داده‌های اپیدمیولوژیک موجود نمی‌تواند خطر افزایش ناهنجاری‌های مادرزادی یا سایر پیامدهای نامطلوب بارداری را با استفاده از سه ماهه اول امپرازول نشان دهد. مطالعات تولید مثل در موش‌ها و خرگوش‌ها منجر به مرگ جنین وابسته به دوز در دوزهای امپرازول شد که تقریباً 3.4 تا 34 برابر دوز خوراکی انسان 40 میلی‌گرم (بر اساس سطح بدن برای یک فرد 60 کیلوگرمی) بود.

تاثیر اس امپرازول در شیردهی

اسومپرازول ایزومر S امپرازول است و داده‌های محدودی نشان می‌دهد که امپرازول ممکن است در شیر انسان وجود داشته باشد. هیچ داده بالینی در مورد اثرات این دارو بر روی شیرخوار یا تولید شیر وجود ندارد. فواید رشدی و سلامتی تغذیه با شیر مادر باید همراه با نیاز بالینی مادر به درمان و هرگونه اثرات نامطلوب احتمالی بر روی نوزاد شیرده از درمان یا بیماری زمینه‌ای مادر در نظر گرفته شود.

شرایط نگهداری قرص اس امپرازول

قرص یا کپسول اس امپرازول باید در دمای اتاق و به دور از نور نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، کپسول، شربت، شیاف، کرم، پماد و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.

کلام آخر اس امپرازول

این مقاله به بررسی کنترل رفلاکس معده با قرص اس امپرازول، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. قرص اس امپرازول به عنوان یکی از داروهای مهارکننده پمپ پروتون (PPI) نقش مهمی در درمان رفلاکس معده (GERD) دارد. با کاهش تولید اسید معده، این دارو به طور موثری علائم آزاردهنده‌ای مانند سوزش سر دل، درد قفسه سینه، و التهاب مری را تسکین می‌دهد. اس امپرازول علاوه بر تسکین علائم، به بهبود زخم‌های مری و کاهش خطر عوارض جدی مانند بارِت مری و سرطان مری کمک می‌کند.

منبع سایت: Medscape

سوالات متداول

قرص اس امپرازول (Esomeprazole) یک داروی مهارکننده پمپ پروتون (PPI) است که با کاهش تولید اسید معده به درمان و کنترل مشکلات گوارشی کمک می‌کند. این دارو معمولاً برای درمان بیماری‌هایی استفاده می‌شود که با اسید زیاد معده مرتبط هستند.
سردرد، یبوست، سرگیجه، خستگی، درد شکم، اسهال، حالت تهوع، خواب آلودگی، خارش، تاری دید و… برخی از عوارض قرص اس امپرازول می‌باشد.
بله، اس امپرازول (Esomeprazole) می‌تواند برای کودکان نیز تجویز شود، اما مصرف آن باید حتماً تحت نظر پزشک متخصص کودکان باشد. این دارو برای کودکان با مشکلات گوارشی مانند رفلاکس معده (GERD)، التهاب مری و سایر مشکلات مرتبط با اسید معده استفاده می‌شود.
مصرف اس امپرازول در دوران بارداری باید با احتیاط و تنها تحت نظر پزشک انجام شود. مطالعات کافی بر روی زنان باردار در مورد ایمنی این دارو وجود ندارد، اما به طور کلی، داروهای مهارکننده پمپ پروتون (PPI) مانند اس امپرازول به‌عنوان گزینه‌ای ایمن در نظر گرفته می‌شوند، به شرطی که فواید مصرف برای مادر بیشتر از خطرات احتمالی برای جنین باشد.
بله، خستگی یکی از عوارض جانبی احتمالی قرص اس امپرازول است، هرچند این عارضه نادر محسوب می‌شود. اس امپرازول با کاهش اسید معده به بهبود مشکلات گوارشی کمک می‌کند، اما مانند هر داروی دیگری، می‌تواند عوارض جانبی مختلفی ایجاد کند.
تصویر سجاد شیخی
سجاد شیخی
با تخصص و اشتیاق در انتشار اطلاعات دارویی با زبان ساده در راستای ارتقا آگاهی نسبت به داروها، آخرین یافته‌های دارویی و سلامت را برایتان گردآوری می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *