سوء هاضمه چیست؟
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که پس از خوردن غذا، در ناحیه شکم و یا معده دچار احساس درد و یا ناراحتی شوید. این درد و ناراحتی پس از صرف غذا نشان دهنده این است که چیزی در فرایند گوارش، درست پیش نمیرود. این اختلال گوارشی در واقع همان چیزی است که متخصصان به آن سوء هاضمه یا indigestion میگویند. نترسید! این حالت همیشه هم به دلیل سوء هاضمه نیست و ممکن است شما در اثر سریع خوردن غذا، شاهد نشانههایی مشابه با سوء هاضمه باشید.
به طور کلی سوء هاضمه مشکل و یا اختلال نادری نیست و تقریبا بیشتر افراد گاه گداری آن را تجربه میکنند. این اختلال تنها زمانی میتواند کمی نگران کننده باشد که تبدیل به یک اتفاق روزمره شود و به طور کلی کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد.
چه عواملی سبب ایجاد سوء هاضمه میشوند؟
به طور کلی علائم سوء هاضمه که به صورت موقت به وجود میآید و تنها گهگاهی برای فرد رخ میدهد، احتمالا ناشی از صرف یک وعده غذایی سنگین است که هضم آن برای معده به شدت دشوار است.
اما ممکن است دچار حالتی باشید که آن احساس درد و نارحتی شکمی به هنگام هضم غذا، به صورت مداوم در حال رخ دادن باشد؛ در چنین مواقعی، دلیل سوء هاضمه یکی از موارد زیر است:
- عادات غذایی بد
- وجود اختلال در عملکرد دستگاه گوارش
- التهاب بافت پوششی معده
- رفلاکس اسیدی معده
- زخم معده
- تهوع
- نفخ
از دیگر دلایل احتمالی به وجود آمدن سوء هاضمه، میتوان موارد زیر را عنوان کرد:
- خوردن زیاد غذا در یک وعده غذایی
- عادت سریع و تند غذا خوردن
- مصرف غذاهای چرب
- مصرف الکل
- کشیدن سیگار
- مصرف بیش از حد داروهایی مانند ایبوپروفن و یا آسپرین
- استرس و اضطراب دائمی
- فتق معده
- سنگ کیسه صفرا
- سندروم روده تحریک پذیر یا IBS
- سرطان معده
- التهاب پانکراس
علائم سوء هاضمه
علائمی که نشان میدهند احتمالا با سوء هاضمه درگیر هستید:
- درد اپی گاستر یا همان ناحیه مرکزی و بالای شکم
- احساس سوزش سر دل
- احساس سیری زودرس و یا دیررس
- نفخ
- حالت تهوع
- پس زنش یا رگورژیتاسیون (بازگشت غذا به حلق)
- آروغ زدن زیاد
توجه داشته باشید که علائم سوء هاضمه ممکن است برای چند دقیقه تا چند ساعت پس از صرف غذا وجود داشته باشند.
نکته بسیار مهم: اگر سوء هاضمه با تعریق، تنگی نفس یا احساس سفتی و فشردگی در ناحیه بالای شکم همراه است، فورا به پزشک مراجعه کنید؛ چرا که ممکن است نشانه یک حمله قلبی باشد.
درمان سوء هاضمه
جهت درمان سوء هاضمه راهکارهای مختلفی وجود دارند که در ادامه به هر کدام از آنها اشاره میکنیم.
- اولین راه حل، استفاده از داروهای آنتی اسید است. این داروها اغلب در مواقعی میتوانند کاربرد داشته باشند که دلیل ایجاد سوء هاضمه، رفلاکس اسیدی باشد. به هر ترتیب توصیه میکنیم پیش از استفاده از آنتی اسیدها، حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
- نوشیدن آب، زمانی که احساس سوزش سر دل دارید، میتواند کمک کننده باشد. مواظب باشید که بیش از حد آب ننوشید؛ چرا که میتواند نتیجه معکوس داشته باشد.
- پس از مراجعه به پزشک و با ارزیابی شرایط شما، پزشک مربوطه ممکن است برای شما آنتی هیستامین، داروهای مهارکننده پمپ پروتئین و یا آنتی بیوتیک تجویز کند.
- کم کردن حجم غذایی که در هر وعده مصرف میکنید، میتواند بسیار کمک کننده باشد؛ به شرط این که پای هیچ بیماری جدی در میان نباشد.
- سعی کنید خوردن شام را به آخر شب موکول نکنید و 2 یا 3 ساعت پیش از خواب، آن را میل کنید.
- مراقب مواد غذایی و یا نوشیدنیهایی باشید که علائم سوء هاضمه را تشدید میکنند. مصرف آنها را به حداقل برسانید و یا در صورت امکان، قطع کنید.
- داشتن فعالیت فیزیکی مستمر میتواند یک اقدام موثر باشد.
- خواب کافی را فراموش نکنید.
- استرس و اضطراب خود را کنترل کنید و سعی کنید روشهای مدیریت آن را یاد بگیرید.
جمع بندی
سوء هاضمه اختلالی است که تقریبا همه افراد آن را در طول زندگی خود تجربه میکنند و در اغلب مواقع هم مشکل چندان جدی به حساب نمیآید؛ البته احساس درد و سوزش ناشی از آن میتواند به شدت برای فرد آزار دهنده باشد. این اختلال در این مطلب از داروخانه آنلاین مثبت سبز به صورت کامل بررسی شد و به تمامی علائم و روشهای درمانی ممکن برای آن پرداخته شد. در صورتی که به صورت مداوم به این اختلال دچار میشوید، شاید بهتر باشد که حتما در مورد این موضوع با یک پزشک متخصص مشورت کنید تا بتوانید به نحو بسیار موثرتری آن را رفع و درمان کنید.