راهنمای کامل واکسن آنفولانزا

4/5 - (3 امتیاز)
واکسن آنفولانزا واکسنی است که از بدن در برابر چهار نوع ویروس آنفولانزا که تحقیقات نشان می‌دهد در فصل آینده رایج‌ترین خواهند بود، محافظت می‌کنند. بیشتر واکسن‌های آنفولانزا، با سوزن و معمولا در بازو تزریق می‌شوند؛ اما نوعی اسپری بینی واکسن آنفولانزا نیز وجود دارد. همه افراد ۶ ماهه و بالاتر باید هر سال واکسن آنفولانزا را دریافت کنند.
فهرست مطالب

انواع واکسن آنفولانزا

رایج‌ترین نوع واکسن آنفولانزا، واکسن‌های آنفولانزای غیرفعال تزریقی در انواع سه ظرفیتی (3 سویه، TIV) و چهار ظرفیتی (4 سویه، QIV) هستند. انواع دیگر واکسن آنفولانزا شامل واکسن‌های کمکی، زنده ضعیف شده (LAIV) و واکسن‌های نوترکیب آنفلوانزا است. همه افراد ۶ ماهه به بالا باید سالانه واکسن انفولانزا دریافت کنند، اما ممکن است واکسن‌های مختلف برای گروه‌های سنی مختلف بهتر باشد. در مورد بهترین واکسن آنفولانزا برای کودکان و خودتان بهتر است با پزشک یا دکتر داروساز صحبت کنید.

واکسن زنده ضعیف شده آنفولانزا (اسپری بینی واکسن آنفولانزا)

این نوع واکسن آنفولانزا برای استفاده در افراد سالم غیر باردار 2 تا 49 سال تایید شده است. افرادی که باردار هستند و افرادی که شرایط پزشکی خاصی دارند نباید اسپری بینی واکسن آنفولانزا را دریافت کنند.

واکسن آنفولانزای سه ظرفیتی

واکسن‌های سه ظرفیتی آنفولانزا از بدن در برابر سه ویروس مختلف آنفولانزای A(H1N1)، A(H3N2) و B/Victoria محافظت می‌کنند. این واکسن برای افراد بین 18 تا 64 سال مناسب است.

بهترین مارک واکسن آنفولانزا برای بالای 65 سال، واکسن چهار ظرفیتی با دوز بالا

این واکسن حاوی چهار برابر آنتی ژن آنفولانزا با دوز استاندارد است و ترجیحاً برای افراد 65 سال و بالاتر توصیه می‌شود. در ایالات متحده، واکسن چهار ظرفیتی با دوز بالا Fluzone فقط برای افراد 65 سال و بالاتر تایید شده است.

واکسن آنفولانزای کمکی (حاوی ادجوانت)

Fluad Quadrivalent یک واکسن آنفولانزای غیرفعال با دوز استاندارد و حاوی یک ادجوانت است. ادجوانت ماده‌ای است که به واکسن اضافه می‌شود و به ایجاد پاسخ ایمنی قوی‌تر از واکسیناسیون معمولی کمک می‌کند. این واکسن از بهترین انواع واکسن آنفولانزا برای افراد 65 سال و بالاتر است که اغلب پس از واکسیناسیون، پاسخ ایمنی کمتری نسبت به افراد جوان دارند.

واکسن آنفولانزای مبتنی بر سلول

این واکسن دارای مجوز برای استفاده در افراد بالای 6 ماه است.

واکسن‌های نوترکیب آنفولانزا

این واکسن‌ها با استفاده از فناوری نوترکیب تولید شده و از تخم مرغ در فرآیند تولید آن‌ها استفاده نمی‌شود. واکسن نوترکیب آنفولانزا برای استفاده در افراد 18 سال و بالاتر مجوز دارد و دیگر بهترین واکسن آنفولانزا برای افراد بالای 65 سال هستند.

برای افراد کمتر از 65 سال، هیچ واکسنی بر دیگری ارجحیت ندارد. گزینه‌های این گروه سنی شامل واکسن آنفولانزای غیرفعال [IIV]، واکسن آنفولانزای نوترکیب [RIV] یا واکسن آنفولانزای ضعیف شده زنده (LAIV) است.

انواع واکسن آنفولانزا

زمان تزریق واکسن آنفولانزا

واکسن آنفولانزا را کی باید زد؟ اکثر بزرگسالان واجد شرایط می‌توانند از اواسط شهریور تا اوایل آبان واکسن انفولانزا را دریافت نمایند. اگر سرماخوردگی شدید دارید، بهتر است قبل از دریافت واکسن آنفولانزا تا بهبودی کامل صبر کنید. هیچ وقت برای دریافت واکسن دیر نیست زیرا آنفولانزا می‌تواند در تمام طول سال در جامعه پخش شود.

واکسن آنفولانزا برای زنان باردار در هر مرحله از بارداری توصیه می‌شود. اگر باردار و مخصوصا نزدیک به موعد زایمان خود هستید، تزریق واکسن قبل از زایمان برای محافظت از خود و کودکتان در چند ماه اول زندگی اهمیت دارد.

بیشتر بخوانید: برای آنفولانزای جدید آماده‌اید؟

واکسن آنفولانزا در بارداری ضرر دارد؟

خیر؛ واکسن آنفولانزا را می‌توان در هر زمانی از بارداری تزریق کرد. افرادی که در فصل آنفولانزا باردار هستند قصد بارداری دارند، باید واکسن آنفولانزای غیرفعال دریافت کنند. تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری به محافظت از زنان باردار در دوران بارداری و بعد از آن، و نوزادان در چند ماه اول زندگی کمک می‌کند.

واکسن آنفولانزا در شیردهی

تزریق واکسن آنفولانزا در شیردهی بی‌خطر است. زنانی که واکسن آنفولانزا را در دوران بارداری یا شیردهی دریافت می‌کنند، آنتی‌بادی‌هایی تولید می‌کنند که از طریق شیر مادر به نوزاد می‌رسد. بنابراین، تغذیه با شیر مادر تا حدی از نوزادان در برابر آنفولانزا محافظت می‌کند.

واکسن آنفولانزا برای کودکان

کودکان 6 ماهه تا 8 ساله ممکن است به 2 دوز در طول یک فصل آنفولانزا نیاز داشته باشند. این کودکان بایستی اولین دوز را به محض در دسترس بودن واکسن دریافت کنند؛ زیرا دوز دوم باید حداقل چهار هفته پس از دوز اول تزریق شود.

واکسن آنفولانزا برای کودکان

عوارض واکسن آنفولانزا

شایع‌ترین عوارض واکسن آنفولانزا در کودکان و بزرگسالان شامل درد خفیف در محل تزریق، تب درجه پایین، ضعف، سردرد، درد عضلانی و خستگی است. اسپری بینی واکسن آنفولانزا عموما در کودکان و بزرگسالان سالم به خوبی تحمل می‌شود. شایع‌ترین عوارض گزارش شده، احتقان خفیف بینی، آبریزش بینی، گلودرد و تب خفیف است.

بعد از واکسن آنفولانزا چه کنیم؟

بعد از واکسن آنفولانزا می‌توانید فعالیت‌های عادی خود را انجام دهید. اگر احساس خستگی یا درد می‌کنید، استراحت کنید و آب فراوان بنوشید. اگر عوارض جانبی طولانی یا بدتر شد، با پزشک خود تماس بگیرید. حمام بعد از واکسن آنفولانزا ایرادی ندارد. ورزش، استراحت و خوردن غذاهای تقویت‌کننده پاسخ ایمنی، به شما کمک می‌کنند بعد از واکسیناسیون احساس بهتری داشته باشید. همچنین بهتر است که از عواملی مانند سیگار، الکل، استرس و کم خوابی که می‌توانند پاسخ ایمنی بدن را کاهش دهند، دوری کنید.

بعد از واکسن آنفولانزا چی بخوریم؟

غذاهایی که می‌توانند به تقویت سیستم ایمنی شما بعد از واکسن کمک کنند، شامل میوه‌ها و سبزیجات تازه، پروبیوتیک‌ها و پری بیوتیک‌ها، پروتئین‌های بدون چربی، غلات کامل و غذاهای غنی از ویتامین‌ها به خصوص ویتامین C و D است.

چند نکته درمورد واکسن انفولانزا

  • حدود 2 هفته طول می‌کشد تا محافظت پس از واکسیناسیون ایجاد شود.
  • واکسن آنفولانزا باعث ابتلا به آنفولانزا نمی‌شود.
  • واکسن انفلوانزا می‌تواند همزمان با سایر واکسن‌ها تزریق شود.
  • واکسن آنفولانزا باید در دمای 2 تا 8 درجه سانتیگراد نگهداری شود و از قرار گرفتن در معرض نور و یخ‌زدگی اجتناب شود.

سخن پایانی

آنفولانزا یک بیماری است که می‌تواند منجر به بستری شدن در بیمارستان و گاهی اوقات حتی مرگ شود. واکسن آنفولانزا از بدن در برابر چندین نوع ویروس آنفولانزا محافظت می‌کند. همه افراد بالای 6 ماه باید سالانه واکسینه شوند. واکسن آنفولانزا حدود دو هفته پس از تزریق باعث ایجاد آنتی بادی در بدن می‌شود. این آنتی بادی‌ها در برابر بیماری محافظت می‌کنند. این واکسن انواع مختلفی دارد که ممکن است برای گروه سنی خاصی مناسب‌تر باشد. شما می‌توانید سوالات خود را در رابطه با واکسن آنفولانزا از متخصصان داروسازی داروخانه آنلاین مثبت سبز بپرسید.

منبع:
  • cdc
  • |
  • who
  • دسته بندی: بیماری ها
    تصویر زهرا قباخلو
    زهرا قباخلو
    من فارغ التحصیل مقطع کارشناسی رشته تغذیه و رژیم درمانی هستم و برای مجله آنلاین مثبت سبز، در حوزه سلامتی، تغذیه و زیبایی محتوای علمی و کاربردی تولید می‌کنم.
    بحث و تبادل نظر

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *