فشار خون بالا یکی از شایعترین مشکلات سلامتی در جوامع مختلف است که میتواند به عوارض جدی مانند سکته مغزی، حمله قلبی و نارسایی کلیوی منجر شود. کنترل موثر فشار خون به منظور پیشگیری از این عوارض حیاتی است. در میان داروهای متنوعی که برای کاهش فشار خون تجویز میشوند، قرص والسارتان به عنوان یکی از داروهای مؤثر و پرکاربرد در دسته مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسین ((ARBs II شناخته میشود.
اشکال دارویی والسارتان
- قرص: 40 میلی گرم، 80 میلی گرم، 160 میلی گرم، 320 میلی گرم
موارد مصرف قرص والسارتان
قرص والسارتان برای کاهش فشار خون بالا، کاهش خطر بستری شدن به دلیل نارسایی قلبی در افراد مبتلا به نارسایی قلبی، کاهش خطر مرگ در افرادی که قلب آنها پس از حمله قلبی خون را به خوبی پمپ نمیکند، استفاده میشود.
والزارتان گیرندههایی را در بدن شما که به طور معمول به هورمونی به نام آنژیوتانسین II متصل میشوند، مسدود میکند. هنگامی که آنژیوتانسین II به این گیرندهها متصل میشود، باعث انقباض عروق خونی و ترشح هورمونی در بدن میشود که به کلیهها میگوید سدیم را حفظ کنند. مسدود کردن این گیرندهها به رگهای خونی شما کمک میکند تا راحتتر حرکت کنند. این اثرات میتواند به عملکرد بهتر قلب، کاهش فشار خون و کاهش خطر حمله قلبی و سکته کمک کند.
بیشتر بدانید: قرص پرازوسین چیست؟ کاربرد، نحوه مصرف و عوارض
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر قرص والسارتان
مکانیسم عمل قرص والسارتان؛ اتصال آنژیوتانسین II به گیرنده های آنژیوتانسین II نوع 1 را مسدود میکند و باعث کاهش فشار خون میشود. اثرات منقبض کننده عروق و ترشح آلدوسترون آنژیوتانسین II را مسدود میکند. حداکثر زمان پلاسما این دارو 2-4 ساعت و فراهمی زیستی مطلق ~ 25٪ است. دفع دارو از طریق مدفوع 83% و ادرار 13% صورت میگیرد. بهبودی عمدتاً به صورت داروی بدون تغییر است و تنها حدود 20 درصد دوز به صورت متابولیت بازیابی میشود.
بیشتر بدانید: قرص هیدروکلروتیازید؛ کاربرد، نحوه مصرف و عوارض
مقدار مصرف قرص والسارتان
قبل از مصرف قرص والسارتان، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را با دقت بررسی کنید. قرص را به صورت کامل با یک لیوان آب مصرف کرده و از جویدن یا خرد کردن قرص خودداری کنید. خرد کردن یا جویدن دارو منجر به آزادسازی فوری و در نتیجه عوارض جانبی میشود. بدون هماهنگی با پزشک دوز مصرفی خود را افزایش، کاهش یا قطع نکنید. افزایش دوز مصرفی بدون هماهنگی با پزشک تاثیری بر روی بهبودی شما نداشته و تنها عوارض جانبی را افزایش میدهد.
نحوه مصرف قرص والسارتان
- مصرف قرص والسارتان برای درمان فشار خون بالا با کاهش فشار خون (BP) توصیه میشود. دوز مصرفی برای بیمارانی که کاهش حجم ندارند، ابتدا 80-160 میلی گرم به صورت خوراکی است که ممکن است به حداکثر 320 میلی گرم در روز افزایش یابد یا در صورت نیاز به اثر ضد فشار خون اضافی، یک دیورتیک اضافه شود. اثر ضد فشار خون به طور قابل توجهی در عرض 2 هفته وجود دارد و حداکثر کاهش معمولاً پس از 4 هفته حاصل میشود.
- این دارو برای کاهش خطر بستری شدن در بیمارستان برای بیماران مبتلا به نارسایی قلبی (کلاس II-IV NYHA) کاربرد دارد. دوز پیشنهادی 40 میلی گرم به صورت خوراکی در ابتدا که در صورت تحمل ممکن است به 80-160 میلی گرم در روز تیتر شود. کاهش دوز داروهای ادرارآور همزمان را در نظر بگیرید. در آزمایشات بالینی، حداکثر دوز روزانه 320 میلی گرم در دوزهای منقسم تجویز شد.
- این دارو برای کاهش خطر مرگ قلبی عروقی در بیماران بالینی پایدار با نارسایی بطن چپ یا اختلال عملکرد بطن چپ به دنبال انفارکتوس میوکارد (MI) نشان داده شده است. دوز مصرفی 20 میلی گرم به صورت خوراکی است که ممکن است در عرض 7 روز به 40 میلی گرم افزایش یابد، با تیتراسیونهای بعدی تا دوز نگهدارنده 160 میلی گرم در روز در صورت تحمل مصرف میشود. در صورت بروز افت فشار خون یا اختلال عملکرد کلیه، کاهش دوز را در نظر بگیرید.
تفاوت قرص والسارتان با لوزارتان
- ساختار شیمیایی: والسارتان و لوزارتان دارای ساختارهای شیمیایی متفاوتی هستند. این تفاوت شیمیایی میتواند بر نحوه اثرگذاری، طول عمر دارو در بدن و تداخلات دارویی تأثیر بگذارد.
- قدرت اثر و مدت زمان تاثیر: نیمه عمر قرص والسارتان حدود 2 ساعت است، اما متابولیت فعال آن که مسئول بخش زیادی از اثرات دارو است، نیمه عمری حدود 6 تا 9 ساعت دارد. در مقابل، نیمه عمر قرص والسارتان حدود 6 ساعت است. برخی تحقیقات نشان داده است که والسارتان ممکن است در کاهش فشار خون کمی قویتر از لوزارتان باشد.
- شروع و مدت اثر: هر دو دارو به خوبی اثرگذار هستند، اما تفاوتهایی در شروع و مدت زمان اثرگذاری آنها وجود دارد. والسارتان معمولاً سریعتر اثر میگذارد و اثر طولانیتری دارد.
- عوارض جانبی: عوارض جانبی هر دو دارو مشابه هستند و ممکن است شامل سرگیجه، سردرد، افزایش سطح پتاسیم خون (هیپرکالمی) و فشار خون پایین (هیپوتانسیون) باشد. با این حال، تفاوتهای جزئی ممکن است وجود داشته باشد که بستگی به بیمار دارد.
بهترین زمان مصرف قرص والسارتان
قرص والسارتان معمولاً یک بار در روز مصرف میشود. بیشتر افراد ترجیح میدهند که این دارو را در صبح مصرف کنند، اما مصرف آن در شب نیز مشکلی ندارد. انتخاب زمان مصرف بیشتر به ترجیح شخصی و راحتی بیمار بستگی دارد. مهمترین نکته در مصرف والسارتان، منظم بودن مصرف دارو است. بهتر است که هر روز دارو را در یک زمان مشخص مصرف کنید تا سطح پایدار دارو در خون حفظ شود و اثربخشی دارو به حداکثر برسد.
موارد احتیاط
قبل از مصرف قرص والسارتان، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله انواع خاصی از مشکلات ریتم قلب (مانند ضربان قلب آهسته، بلوک دهلیزی درجه دوم یا سوم، سندرم سینوس بیمار)، مشکلات تنفسی (مانند آسم، برونشیت مزمن، آمفیزم)، بیماری کبد، واکنشهای آلرژیک جدی و… با پزشک مشورت کنید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط قرص والسارتان خواهیم پرداخت؛
- پس از تشخیص بارداری بلافاصله مصرف را قطع کنید. داروهایی که مستقیماً روی سیستم رنین-آنژیوتانسین اثر میگذارند میتوانند باعث آسیب و مرگ جنین در حال رشد شوند.
- تغییرات در عملکرد کلیه از جمله نارسایی حاد کلیه ممکن است رخ دهد. نظارت دورهای عملکرد کلیه را در نظر داشته باشید.
- برخی از بیماران مبتلا به نارسایی قلبی افزایش پتاسیم دارند. احتمال بروز عوارض در بیمارانی که از قبل نارسایی کلیوی دارند بیشتر است. کاهش دوز یا قطع مصرف را در نظر بگیرید.
- قرص والسارتان میتواند سطح پتاسیم خون را افزایش دهد (هیپرکالمی). بیماران با مشکلات کلیوی، دیابت یا کسانی که از مکملهای پتاسیم یا دیورتیکهای نگهدارنده پتاسیم استفاده میکنند، باید احتیاط کنند و سطح پتاسیم خونشان به طور منظم بررسی شود.
- در بیمارانی که حجم خون کاهش یافته یا در حال مصرف دیورتیکها (قرصهای ادرارآور) هستند، ممکن است افت شدید فشار خون رخ دهد. در این موارد، کاهش دوز یا تنظیم مجدد دارو ضروری است.
- والسارتان میتواند با داروهای دیگر مانند دیورتیکها، مهارکنندههای ACE، داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن و برخی داروهای ضد افسردگی تداخل داشته باشد. بنابراین، بهتر است همه داروهای مصرفی خود را با پزشک در میان بگذارید.
خطر فشار خون بالا با قرص والسارتان
- افت فشار خون بیش از حد به ندرت در بیماران مبتلا به فشار خون بدون عارضه رخ میدهد.
- افت فشار خون علامتی ممکن است در بیمارانی که سیستم رنین-آنژیوتانسین فعال دارند، مانند بیمارانی که دارای حجم یا کمبود نمک هستند، که دوزهای بالایی از دیورتیکها دریافت میکنند، رخ دهد.
- در صورت بروز افت فشار خون بیش از حد، بیمار را در وضعیت خوابیده به پشت قرار دهید و در صورت لزوم 0.9 NaCl IV تجویز کنید. پاسخ هیپوتانسیو گذرا منع مصرفی برای درمان بیشتر نیست که معمولاً پس از تثبیت بدون مشکل میتوان آن را ادامه داد.
موارد منع مصرف قرص والسارتان
- حساسیت مفرط
- مصرف همزمان با آلیسکیرن در بیماران دیابتی
عوارض قرص والسارتان
اگر هر یک از عوارض جانبی این دارو ادامه یافت یا بدتر شد، با پزشک مشورت کنید. به یاد داشته باشید که پزشک شما تشخیص داده که مزایای آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده میکنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، فورا به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به برخی عوارض قرص والسارتان خواهیم پرداخت؛
- سرفه خشک
- سرگیجه (17%)
- فشار خون بالا (7%)
- اسهال (5%)
- آرترالژی (3%)
- خستگی (3%)
- کمردرد (3%)
- سرگیجه، وضعیتی (2%)
- هیپرکالمی (2%)
- فشار خون، وضعیتی (2%)
تداخل دارویی والسارتان
- کاهش اثرات والزارتان توسط داروها: آمفتامینها، بریگاتینیب، بروم پریدول، دکسمتیلفنیدات، گیاهان (با خاصیت افزایش فشارخون)، متیلفنیدات، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، یوهیمبین
- افزایش اثرات داروها توسط والزارتان: آمیفوستین، مهارکنندههای آنزیم تبدیلکننده آنژیوتانسین، عوامل ضد سایکوز آتیپیکال ]نسل دوم [، بروم پریدول، سیکلوسپورین (سیستمیک)، دروسپیرنون، دولوکستین، هیدروکلروتیازید، داروهای مرتبط با کاهش فشارخون، فرآوردههای حاوی لوودوپا، لیتیم، نیتروپروسید، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، فولکودین، دیورتیک های حافظ پتاسیم، سدیم فسفاتها، تاکرولیموس (سیستمیک)
- افزایش اثرات والزارتان توسط داروها: آلفوزوسین، آلیسکیرن، فرآوردههای ترکیبی ضدویروس هپاتیت سی، باربیتورات ها، بنپریدول، بریگاتینیب، بریمونیدین (موضعی)، داپوکستین، دیازوکسید، الترومبوپگ، اپلرنون، جمفیبروزیل، هپارین، هپارین (با وزن مولکولی پایین)، گیاهان (با خاصیت کاهش فشارخون)، هیدروکلروتیازید، لورمتازپام، مولسیدومین، نفتوپیدیل، نیکرگولین، نیکوراندیل، اوبینوتوزومب، پنتوکسی فیلین، مهارکنندههای فسفودی استراز 5، نمکهای پتاسیم، آنالوگهای پروستاسیکلین، کیناگولید، رانولازین، تریفلونومید، تولواپتان، تریمتوپریم
مصرف قرص والسارتان در دوران بارداری و شیردهی
هنگام تجویز در زنان باردار ممکن است آسیب جنینی ایجاد شود. استفاده از داروهایی که بر روی RAS در سه ماهه دوم و سوم بارداری اثر میگذارد، عملکرد کلیه جنین را کاهش میدهد و باعث افزایش عوارض و مرگ و میر جنین و نوزاد میشود. هنگامی که حاملگی تشخیص داده شد، درمان را در اسرع وقت قطع کنید.
خطر مادر و جنین مرتبط با بیماری
- فشار خون بالا در بارداری خطر پره اکلامپسی، دیابت بارداری، زایمان زودرس و عوارض زایمان را افزایش میدهد (مانند نیاز به سزارین و خونریزی پس از زایمان).
- فشار خون بالا خطر محدودیت رشد داخل رحمی و مرگ داخل رحمی جنین را افزایش میدهد. زنان باردار مبتلا به فشار خون را به دقت تحت نظر بگیرید و بر این اساس مدیریت کنید.
عوارض جنین با مصرف قرص والسارتان
- الیگوهیدرآمنیوس در زنان باردار که از داروهای مؤثر بر RAS در سه ماهه دوم و سوم بارداری استفاده میکنند، میتواند سبب کاهش عملکرد کلیه جنین شود که منجر به آنوری و نارسایی کلیه، هیپوپلازی ریه جنین، تغییر شکلهای اسکلتی از جمله هیپوپلازی جمجمه، افت فشار خون و مرگ میشود.
- انجام معاینات سونوگرافی سریال برای ارزیابی محیط داخل آمنیوتیک را در نظر داشته باشید. آزمایش جنین ممکن است بر اساس هفته بارداری مناسب باشد. الیگوهیدرآمنیوس ممکن است تا زمانی که جنین آسیب جبران ناپذیری را متحمل نشده است ظاهر نشود.
- اگر الیگوهیدرآمنیوس مشاهده شد، درمان جایگزین را در نظر بگیرید. نوزادانی را که سابقه مواجهه داخل رحمی با دارو برای افت فشار خون، الیگوری و هیپرکالمی دارند، از نزدیک مشاهده کنید. در نوزادان با سابقه مواجهه داخل رحمی با دارو، در صورت بروز الیگوری یا افت فشار خون، از BP و پرفیوژن کلیوی حمایت کنید.
- تعویض خون یا دیالیز ممکن است به عنوان ابزاری برای معکوس کردن افت فشار خون و جایگزینی عملکرد کلیه مورد نیاز باشد.
تاثیر قرص والسارتان در شیردهی
اطلاعات محدودی در مورد وجود دارو در شیر انسان، اثرات آن بر نوزاد شیرخوار یا تولید شیر وجود دارد. براساس مطالعات حیوانی، دارو 15 دقیقه پس از تجویز خوراکی با دوز 3 میلی گرم بر کیلوگرم در شیر موشهای شیرده شناسایی شد. شیردهی در طول درمان توصیه نمیشود.
شرایط نگهداری قرص والسارتان
قرص والسارتان باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم، محلول تزریقی و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.
کلام آخر قرص والسارتان
این مقاله به بررسی کاهش فشار خون با قرص والسارتان، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. در نهایت، والسارتان به عنوان یک داروی موثر و ایمن در کاهش فشار خون بالا شناخته میشود که با مسدود کردن گیرندههای آنژیوتانسین II، نقش مهمی در گشاد شدن رگهای خونی و کاهش فشار خون ایفا میکند. مصرف منظم این دارو میتواند از بروز عوارض جدی فشار خون بالا مانند سکته مغزی، حمله قلبی، و نارسایی کلیوی جلوگیری کند. در کنار اثرات مثبت، توجه به عوارض جانبی و موارد منع مصرف، به ویژه در زنان باردار و بیماران با شرایط خاص، ضروری است.
منبع سایت: Medscape