التهاب چشم یکی از مشکلات شایع چشمی است که میتواند به دلایل مختلفی از جمله عفونتها، آلرژیها و بیماریهای خودایمنی بروز کند. این التهابها ممکن است علائمی مانند قرمزی، سوزش، خارش و تورم چشم را به همراه داشته باشند و در صورت عدم درمان مناسب، منجر به مشکلات جدیتری شوند. یکی از روشهای مؤثر در مدیریت و درمان این نوع التهابات، استفاده از قطرههای چشمی کورتیکواستروئیدی مانند قطره فلوکورت است.
اشکال دارویی فلوکورت
- سوسپانسیون چشمی به صورت استات 0.1٪ (Flarex)
- سوسپانسیون چشمی به عنوان پایه 0.1٪ (FML Liquifilm) و 0.25٪ (FML Forte)
- پماد چشمی 0.1٪ (FML)
موارد مصرف قطره فلوکورت
قطره فلوکورت چشمی برای درمان برخی بیماریهای چشمی به دلیل التهاب یا آسیب استفاده میشود. فلورومتولون (نام ژنریک فلوکورت) با تسکین علائمی مانند تورم، قرمزی و خارش عمل میکند. این دارو به دستهای از داروهای شناخته شده به عنوان کورتیکواستروئیدها تعلق دارد.
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر قطره فلوکورت
مکانیسم عمل قطره فلوکورت کورتیکواستروئیدهای مصنوعی فلورینه؛ مهار پاسخ التهابی از جمله ادم، مهاجرت لکوسیتها، گشاد شدن مویرگها و تشکیل اسکار است. در این دارو جذب زلالیه و جذب سیستمیک رخ میدهد.
مقدار مصرف قطره فلوکورت چشمی
قطره فلوکورت را طبق دستور پزشک در چشمهای آسیب دیده معمولاً 2 تا 4 بار در روز استفاده کنید. در حین استفاده از این دارو از لنزهای تماسی استفاده نکنید، مگر اینکه پزشکتان دستور دیگری بدهد. اگر پزشک استفاده از لنزهای تماسی را در طول درمان با این دارو تأیید کرد، قبل از استفاده از قطره چشمی لنزها را بردارید. نگهدارنده موجود در این محصول ممکن است توسط لنزهای تماسی جذب شود. حداقل 15 دقیقه بعد از هر دوز قطره چشمی صبر کنید تا دوباره از لنز استفاده کنید.
بیشتر بدانید: قرص ایندومتاسین
نحوه مصرف قطره فلوکورت
برای مصرف این قطره؛ ابتدا دستهای خود با آب و صابون شستشو دهید. قبل از استفاده، بطری را به خوبی تکان دهید. برای جلوگیری از آلودگی، نوک قطره چکان را لمس نکنید یا اجازه ندهید که چشم یا هر سطح دیگری را لمس کند. سر خود را به عقب خم کنید، به سمت بالا نگاه کنید و پلک پایین را پایین بکشید تا یک کیسه بسازید. قطره چکان را مستقیماً روی چشم خود نگه دارید و 1 قطره را داخل کیسه بریزید. به سمت پایین نگاه کنید و به آرامی چشمان خود را به مدت 1 تا 2 دقیقه ببندید. یک انگشت خود را در گوشه چشم خود (نزدیک بینی) قرار دهید و فشار ملایمی وارد کنید.
طریقه مصرف قطره فلوکورت چشمی
- دوز مصرفی این دارو برای التهاب چشم (سوسپانسیون)؛ یک الی 2 قطره به داخل کیسه ملتحمه یا چشمهای آسیب دیده هر 6 ساعت است. این مقدار برای اشکال پماد چشمی 0.5 میلی گرم در روبان به کیسه ملتحمه 1-3 بار در روز است که ممکن است در طول 24-48 ساعت اولیه کاربرد را به 4 ساعت افزایش دهد.
- تجویز اولیه و تمدید دستور دارو باید توسط پزشک تنها پس از معاینه بیمار با کمک بزرگنمایی، مانند بیومیکروسکوپی با لامپ شکاف و در صورت لزوم، رنگ آمیزی فلورسین انجام شود. اگر علائم و نشانهها بعد از 2 روز بهبود نیافتند، بیمار باید مجدداً ارزیابی شود.
- پس از هر بار استفاده، درپوش قطره چکان را تعویض کنید. اگر از نوع دیگری از داروی چشمی (مثلاً قطرهها یا پمادهای دیگر) استفاده میکنید، حداقل 5 تا 10 دقیقه قبل از استفاده از سایر داروها صبر کنید. قبل از استفاده از پماد از قطرههای چشمی استفاده کنید تا قطرهها وارد چشم شوند.
- قبل از رانندگی یا کار با ماشین آلات، چند دقیقه صبر کنید تا بینایی شما پاک شود. از این دارو به طور منظم استفاده کنید تا بیشترین سود را ببرید. برای کمک به یادآوری، آن را هر روز در زمانهای یکسانی استفاده کنید. دوز و طول درمان بر اساس وضعیت پزشکی و پاسخ شما به درمان است.
- اگر این دارو آلوده شد (مثلاً قطرهها به رنگ تیره در آمدند) از آن استفاده نکنید. استفاده از داروهای آلوده میتواند باعث عفونت، آسیب جدی به چشم و از دست دادن بینایی شود. اگر وضعیت شما پس از 2 روز بهبود نیافت یا بدتر شد، به پزشک خود اطلاع دهید.
موارد احتیاط
قبل از مصرف قطره فلوکورت، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این قطره ممکن است حاوی مواد غیرفعال باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا سایر مشکلات شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله عفونت چشم، جراحی اخیر چشم، آب مروارید، گلوکوم (نوع زاویه باز)، نزدیک بینی شدید (نزدیک بینی)، دیابت و… با پزشک مشورت کنید. این دارو در برخی بیماران سبب تاری دید و دو بینی میشود. در ادامه به برخی از موارد احتیاط قطره فلوکورت خواهیم پرداخت،
- استفاده طولانی مدت از کورتیکواستروئیدها ممکن است فشار داخل چشم را در افراد مستعد افزایش دهد که منجر به گلوکوم با آسیب به عصب بینایی، نقص در حدت بینایی و میدان دید و تشکیل آب مروارید ساب کپسولی خلفی میشود. بررسی مکرر فشار داخل چشم را در نظر بگیرید.
- کورتیکواستروئیدهای چشمی موضعی ممکن است بهبود زخم قرنیه را کند کنند. در بیماریهایی که باعث نازک شدن قرنیه یا صلبیه میشوند، سوراخ شدن با استفاده مزمن از استروئیدهای موضعی شناخته شده است.
- عفونتهای قارچی قرنیه؛ مستعد ایجاد همزمان با استفاده طولانی مدت استروئید موضعی است. در هر زخم قرنیه پایدار که در آن استروئید استفاده شده یا در حال استفاده است، باید تهاجم قارچ را در نظر گرفت.
- این دارو ممکن است شدت عفونتهای ویروسی را تشدید کند. در بیماران با سابقه هرپس سیمپلکس احتیاط کنید.
- لنزهای تماسی باید در حین القای سوسپانسیون چشمی فلورومتولون استات برداشته شوند، اما ممکن است 15 دقیقه پس از تزریق مجدد لنزها قرار داده شوند. به بیماران باید اطلاع داده شود که ممکن است پس از مصرف سوسپانسیون چشمی فلورومتولون استات، دید آنها به طور موقت تار شود.
- نوک قطره چکان را به هیچ سطحی لمس نکنید، زیرا ممکن است تعلیق را آلوده کند. نگهدارنده موجود در این محصول 0.1٪، بنزالکونیوم کلرید، ممکن است توسط لنزهای تماسی نرم جذب شود. لنزهای تماسی باید در حین تزریق دارو برداشته شوند، اما ممکن است 15 دقیقه پس از تزریق دارو دوباره وارد شوند.
- اگر این محصولات به مدت 10 روز یا بیشتر استفاده شوند، فشار داخل چشم (IOP) باید به طور معمول کنترل شود، حتی اگر ممکن است در کودکان و بیماران غیرهمکار مشکل باشد.
موارد منع مصرف قطره فلوکورت چشمی
- حساسیت به هر یک از اجزای فرمولاسیون
- کراتیت هرپس سیمپلکس، عفونت قارچی چشم یا مایکوباکتریال
- عفونتهای چرکی حاد درمان نشده
- واکسینیا، واریسلا و سایر بیماریهای ویروسی قرنیه و ملتحمه
- آب مروارید، گلوکوم، عفونت چشمی
عوارض قطره فلوکورت
آب مروارید، کهیر، احساس جسم خارجی، ترشحات چشم، گلوکوم، افزایش عفونت داخل چشم، ترمیم آهسته زخم در محل استفاده و… برخی از عوارض قطره فلوکورت میباشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. استفاده از این دارو برای دورههای طولانی یا در دوزهای بالا ممکن است باعث مشکلات چشمی جدی (مانند فشار بالای داخل چشم و آب مروارید) شود. به علاوه برخی بیماران را در معرض خطر بیشتری برای عفونت قرار میدهد. در ادامه به عوارض قطره فلوکورت خواهیم پرداخت؛
- گلوکوم
- آب مروارید
- افزایش عفونت فوق العاده
- آهسته ترمیم زخم
- واکنشهای آلرژیک
- احساس جسم خارجی
- اریتم پلک
- ادم پلک / تورم چشم
- ترشحات چشم
- درد چشم
- خارش چشم
- اشک ریزش افزایش یافت
- کهیر
- انحراف ذائقه
- اختلال بینایی (تاری دید)
- نقص میدان بینایی
تداخل دارویی فلوکورت
- تداخلات رده X (پرهیز): آلدسلوکین
- کاهش اثرات داروها توسط فلورومتولون: آلدسلوکین، کورتیکورلین، هیالورونیداز
- افزایش اثرات داروها توسط فلورومتولون: دفراسیروکس، ریتودرین
- افزایش اثرات فلورومتولون توسط داروها: داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (چشمی)
مصرف قطره فلوکورت در دوران بارداری و شیردهی
هیچ مطالعه کافی و به خوبی کنترل شده در زنان باردار وجود ندارد و مشخص نیست که آیا این دارو میتواند در صورت تجویز به یک زن باردار باعث آسیب به جنین شود یا خیر، این دارو در دوران بارداری فقط باید زمانی استفاده شود که منافع بالقوه خطر بالقوه برای جنین را توجیه کند.
مطالعات نشان داده شده است که فلورومتولون در خرگوشها جنین کشی و تراتوژنیک است که در چند برابر دوز چشمی انسان تجویز شود. این دارو به صورت چشمی بر روی خرگوشها در روزهای 6 تا 18 بارداری استفاده میشد و از دست دادن جنین وابسته به دوز و ناهنجاریهای جنینی از جمله شکاف کام، تغییر شکل قفسه سینه، اندامهای غیرعادی و ناهنجاریهای عصبی مانند انسفالوسل، کرانیوراکیشیزیس و اسپینا بیفیدا مشاهده شد.
تاثیر قطره فلوکورت در شیردهی
کورتیکواستروئیدهای تجویز شده به طور سیستماتیک در شیر انسان ظاهر میشوند و میتوانند رشد را سرکوب کنند، با تولید کورتیکواستروئید درونزا تداخل کنند یا سایر اثرات نامطلوب ایجاد کنند. مشخص نیست که آیا تجویز موضعی کورتیکواستروئیدها میتواند منجر به جذب سیستمیک کافی برای تولید مقادیر قابل تشخیص در شیر انسان شود. از آنجایی که بسیاری از داروها در شیر انسان دفع میشوند، هنگام تجویز دارو به خانم شیرده باید احتیاط کرد.
شرایط نگهداری قطره فلوکورت
قطره فلوکورت باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرصهای هفتگی و قطرههای چشمی، کرمها، چسبها و استنشاقها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال میتوانند آنها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روشهای خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمیتوانند آنها را مصرف کنند.
کلام آخر قطره فلوکورت
این مقاله به بررسی درمان التهاب چشمی با قطره فلوکورت، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. قطره فلوکورت به عنوان یک داروی کورتیکواستروئیدی، نقش مهمی در کاهش التهابات چشمی و تسکین علائم ناشی از بیماریهای مختلف چشمی دارد. این دارو با کاهش پاسخهای ایمنی و کنترل التهاب، در بهبود سریع شرایط چشمی موثر است و به بیمار امکان میدهد تا از علائمی مانند قرمزی، خارش و سوزش چشم رهایی یابد. با این حال، استفاده از فلوکورت باید با دقت و تحت نظارت پزشک انجام شود، زیرا مصرف طولانیمدت یا نادرست آن میتواند منجر به عوارض جدی مانند افزایش فشار داخل چشم (گلوکوم) و آب مروارید شود.
منبع سایت: Medscape
2 دیدگاه
سلام من بعد کاشت مژه یذره چشمم میخارید با مشورت دوستم فلوکورت استفاده کردم چون تو داروخونه کار میکرد مدرک هایی خاندن نسخه دارو گرفته بود الان فهمیدم مال التهابه منک چشمم التهاب نداشت شاید عفونت جزیی بوده من فکر میکردم قطره استریله
اگ الکی قطره فلوکورت استقاده شود مشکلی پیش میاد مشکل من چی بوده
همراه محترم
سلام
قرمزی چشم نشان از التهاب است. در ص.ورتی که علاوه بر قرمزی، چرک هم وجود داشته باشد، میتواند نشان از عفونت باشد. در صورتی که مشکل زمینهای خاصی نداشته باشید، با مصرف یک الی 2 دوز موردی ایجاد نمیشود.
متشکرم