خواص پسته
پسته با توجه به ترکیبات خود میتواند روی بخشهای مختلف بدن تاثیر بگذارد. در ادامه به بررسی برخی از خواص پسته میپردازیم.
خواص آنتی اکسیدانی
آنتی اکسیدانها برای سلامت بدن حیاتی هستند. آنتی اکسیدانها از آسیب سلولی جلوگیری میکنند و نقش کلیدی در کاهش خطر برخی بیماریها مانند سرطان دارند. پسته منبع بسیار خوبی از آنتی اکسیدانها است. طبق برخی مطالعات، این مغز به نسبت سایر مغزها و دانههای آجیل آنتی اکسیدان بیشتری دارد و از این طریق میتواند از خطرهای مختلفی جلوگیری کند.
کم کالری و در عین حال سرشار از پروتئین
در حالی که خوردن آجیل فواید زیادی برای سلامتی دارد، اما معمولا کالری بالایی دارد؛ با این حال، در بین سایر مغز های آجیل، پسته کالری کمتری دارد. هر 100 گرم (180-200 عدد) حاوی 562 کالری است. پسته سرشار از آمینو اسیدهای ضروری است. این آمینو اسیدها باید از طریق رژیم غذایی به دست آیند، زیرا بدن شما قادر به تولید آنها نیست؛ بنابراین مصرف پسته میتواند یکی از راههای خوب برای تامین آمینواسیدهای ضروری باشد.
کمک به کاهش وزن
با وجود اینکه پسته یک مغز با انرژی زیاد است، اما در عین حال یکی از مفیدترین مغزها برای کاهش وزن نیز است. دلیل این امر این است که پسته سرشار از فیبر و پروتئین است که هر دو احساس سیری را افزایش میدهند و به شما کمک میکنند کمتر غذا بخورید. مصرف منظم پسته ممکن است موجب کاهش شاخص توده بدنی شود. شاخص توده بدنی برای تخمین چربی بدن استفاده میشود.
حفظ سلامت دستگاه گوارش
فیبر موجود در پسته به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک میکند. فیبر باعث تسهیل حرکات روده و پیشگیری از یبوست میشود؛ همچنین، میتواند به عنوان یک پری بیوتیک یا غذای، باکتریهای خوب روده، به رشد آنها کمک کند. در نتیجه، باکتریهای روده قادر به تخمیر فیبر و تبدیل آن به اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه هستند که به کاهش خطر ابتلا به سرطان، بیماری قلبی و اختلالات گوارشی کمک میکند.
موثر در کاهش کلسترول و فشار خون
پسته ممکن است به طرق مختلف خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد. پسته علاوه بر اینکه آنتی اکسیدان بالایی دارد، ممکن است کلسترول خون را کاهش داده و فشار خون را بهبود بخشد، بنابراین خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
ارتقا دهنده سلامت عروق خونی
اندوتلیوم پوشش داخلی رگهای خونی است. این مهم است که به درستی کار کند، زیرا اختلال عملکرد اندوتلیوم یک عامل خطر برای بیماری قلبی است. اختلال عملکرد اندوتلیال میتواند موجب گشاد شدن عروق خونی شود که منجر به کاهش جریان خون و افزایش فشار خون میشود.
پسته نیز مانند اکثر آجیلها منبع اسید آمینه ال آرژنین است که در بدن به اکسید نیتریک تبدیل میشود. نیتریک اکساید ترکیبی است که نقش مهمی در اتساع عروق دارد. این ترکیب با ارسال سیگنال به سلولهای صاف اندوتلیوم برای شل شدن، باعث گشاد شدن رگهای خونی میشود؛ بنابراین، این مغزهای کوچک ممکن است نقش مهمی در ارتقای سلامت رگهای خونی داشته باشند. جریان خون مناسب برای بسیاری از عملکردهای بدن از جمله عملکرد نعوظ مهم است.
کاهش دهنده قند خون
پسته با وجود میزان کربوهیدرات بالاتری که نسبت به باقی آجیلها دارد، دارای شاخص گلیسمی پایینی است، به این معنی که باعث افزایش ناگهانی قند خون نمیشود. یک بررسی از شش مطالعه به این نتیجه رسید که پسته میتواند قند خون ناشتا را به میزان قابل توجهی کاهش دهد و مقاومت به انسولین را در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲، پیش دیابت یا سندروم متابولیک بهبود بخشد. پسته علاوه بر داشتن فیبر بالا و چربیهای سالم، سرشار از آنتی اکسیدانها، کاروتنوئیدها و ترکیبات فنلی است که همگی برای کنترل قند خون مفید هستند.
حفظ سلامت چشم
پسته دارای بالاترین سطح زآگزانتین و لوتئین در میان سایر آجیلها است که هر دو از چشمان شما در برابر آسیبهای ناشی از نور آبی و همچنین دژنراسیون ماکولا محافظت میکنند. دژنراسیون ماکولا نوعی بیماری چشمی است که میتواند با افزایش سن باعث کاهش بینایی شود.
بهبود دهنده سلامت پوست
پسته سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی، آنتی اکسیدانها و مواد مغذی است. این ترکیبات موجود در پسته نقش مهمی در سلامت پوست ایفا میکنند. ویتامینهای موجود در پسته به حفاظت از پوست در برابر آسیبهای ناشی از نور خورشید، کاهش چین و چروک و حفظ رطوبت پوست کمک میکند. مصرف پسته میتواند به داشتن پوستی سالم و جوانتر کمک کند.
ارزش غذایی پسته
پسته حاوی بسیاری از مواد مغذی است. در ۲۸ گرم پسته (تقریبا 50 عدد) مواد مغذی زیر وجود دارد:
ترکیبات |
میزان |
کالری |
159 |
کربوهیدرات |
8 گرم |
فیبر |
3 گرم |
پروتئین |
6 گرم |
چربی |
13 گرم |
پتاسیم |
6 درصد از ارزش روزانه (DV) |
فسفر |
11 درصد از DV |
ویتامین B6 |
28 درصد از DV |
تیامین |
21 درصد DV |
مس |
41 درصد DV |
منگنز |
15 درصد DV |
عوارض پسته
در کنار فواید و خواص شگفتانگیز پسته، ممکن است برای برخی افراد عوارض جانبی نیز به همراه داشته باشد. به عنوان مثال نمک پسته ممکن است برای شما مشکلاتی را به وجود بیاورد. البته پسته خام سدیم ندارد اما پسته بو داده میتواند این مشکل را برای شما به وجود بیاورد. یک فنجان پسته بو داده خشک با نمک، ۵۲۶ میلی گرم سدیم دارد. سدیم بیش از حد میتواند شما را در معرض خطر بیشتری برای مواردی مانند فشار خون بالا، بیماری قلبی و سکته قرار دهد؛ همچنین پسته ممکن است شکم شما را آزار دهد. برخی از عوارض پسته عبارتاند از:
- نفخ
- حالت تهوع
- درد شکم
خطرات آلرژی نیز ممکن است یکی دیگر از عوارض پسته به حساب بیاید. پسته آجیل درختی است. برخی از افراد مبتلا به آلرژی به آجیل درختی ممکن است واکنشهای جدی به پسته داشته باشند و باید از آن دوری کنند. علائم واکنش آلرژیک به پسته میتواند شامل موارد زیر باشد:
- خارش دهان، چشم، پوست یا گلو
- مشکل در بلع
- حالت تهوع و درد شکم
- اسهال
- احتقان یا آبریزش بینی
- مشکل در تنفس یا تنگی نفس
- حساسیت آنافیلاکسی
سخن پایانی
در این مطلب به بررسی خواص و فواید باورنکردنی پسته برای سلامتی پرداخته شد. پسته یکی از مغزهای مفید و مغذی است که با داشتن ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهای فراوان، میتواند نقش مهمی در حفظ سلامت بدن ایفا کند. مصرف منظم پسته میتواند به بهبود سلامت قلب، کنترل وزن، سلامت پوست و دستگاه گوارش و کنترل قند خون کمک کند. شما میتوانید سوالات خود را در خصوص خواص پسته از متخصصان تغذیه داروخانه آنلاین مثبت سبز در بخش دیدگاه بپرسید.