یکی از داروهای مؤثر در درمان اختلالات تشنجی، قرص سدیم والپروات (Sodium Valproate) است. سدیم والپروات با تأثیر بر انتقالدهندههای عصبی و تثبیت فعالیت الکتریکی مغز، نقش بسزایی در کاهش تعداد و شدت تشنجها ایفا میکند. این دارو که از دهه 1970 میلادی به بازار معرفی شده، به عنوان یکی از داروهای اصلی در درمان انواع مختلف تشنجها شناخته میشود.
اشکال دارویی سدیم والپروات
- کپسول: 250 میلی گرم
- شربت: 250 میلی گرم / 5 میلی لیتر
- محلول تزریقی (به عنوان والپروات سدیم): 100 میلی گرم در میلی لیتر
موارد مصرف قرص سدیم والپروات
قرص سدیم والپروات برای درمان اختلالات تشنجی، شرایط روحی و خلقی (مانند فاز شیدایی اختلال دوقطبی) و پیشگیری از سردردهای میگرنی استفاده میشود. این دارو با بازگرداندن تعادل برخی از مواد طبیعی (انتقالدهندههای عصبی) در مغز عمل میکند.
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی سدیم والپروات
مکانیسم عمل قرص سدیم والپروات ممکن است سطوح انتقال دهنده عصبی مهارکننده گاما آمینو بوتیریک اسید (GABA) در مغز را افزایش دهد. همچنین، ممکن است عملکرد GABA را در مکانهای گیرنده پس سیناپسی تقویت یا تقلید کند و کانالهای سدیم و کلسیم را مهار کند. جذب با فراهمی زیستی انتشار تمدید شده 81-89 درصد انتشار با تاخیر و حداکثر زمان پلاسما 2 ساعت (Stavzor) میباشد. پروتئین محدود 80-90٪ و دارو توسط کبد متابولیزه میشود. حذف دارو در نیمه عمر 7-13 ساعت (بیش از 2 ماه)، 9-16 ساعت (بزرگسالان) و دفع از طریق ادرار (30-50%) صورت میگیرد.
مقدار مصرف قرص سدیم والپروات
قرص سدیم والپروات را به صورت خوراکی طبق دستور پزشک مصرف کنید. در صورت بروز ناراحتی معده، میتوانید آن را با غذا مصرف کنید. توجه داشته باشید که قرص و کپسول این دارو را به صورت کامل همراه با آب یا غذا میل کرده و از جویدن یا خرد کردن آن خودداری کنید. خرد کردن یا جویدن دارو منجر به آزادسازی فوری و عوارض جانبی خواهد شد. از این دارو به طور منظم استفاده کنید تا بیشترین سود را از آن ببرید. به خاطر داشته باشید که برای ثابت نگه داشتن مقدار دارو در خون خود، آن را هر روز در زمان مشخصی مصرف کنید.
زمان مصرف سدیم والپروات
قبل از مصرف سدیم والپروات، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را با دقت بررسی کنید. اگر این دارو برای تشنج استفاده میشود، بدون مشورت با پزشک، مصرف آن را قطع نکنید. اگر دارو به طور ناگهانی قطع شود، ممکن است وضعیت شما بدتر شود. این دارو سردردهای میگرنی حاد را تسکین نمیدهد. داروهای دیگر را طبق دستور پزشک برای حملات حاد مصرف کنید. در صورت عدم بهبود وضعیت به پزشک خود اطلاع دهید.
نحوه مصرف قرص سدیم والپروات
- قرص سدیم والپروات به عنوان تک درمانی و درمان کمکی برای تشنجهای جزئی پیچیده که به صورت مجزا یا همراه با سایر انواع تشنج رخ میدهد، تجویز میشود. دوز مصرفی 10-15 میلی گرم بر کیلوگرم هر 12 ساعت به صورت تزریق داخل وریدی به مدت 1 ساعت میباشد. همچنین، دوز پیشنهادی خوراکی 10-15 میلی گرم بر کیلوگرم است که ممکن است دوز را تا 60 میلی گرم بر کیلوگرم در روز افزایش یابد.
- همچنین برای استفاده به عنوان درمان انحصاری و کمکی در تشنجهای فقدان ساده و پیچیده و بهطور کمکی در بیماران مبتلا به انواع تشنجهایی که شامل تشنجهای غیبت هستند، استفاده میشود. دوز پیشنهادی 10-15 میلی گرم بر کیلوگرم هر 12 ساعت به صورت تزریق داخل وریدی میباشد. همچنین، دوز مصرفی خوراکی 15 میلی گرم بر کیلوگرم تقسیم در 6-12 ساعت میباشد که ممکن است دوز را تا 60 میلی گرم بر کیلوگرم در روز افزایش دهد.
- مصرف قرص سدیم والپروات برای پیشگیری از سردردهای میگرنی توصیه میشود. شواهدی مبنی بر استفاده برای درمان حاد وجود ندارد. دوز مصرفی 250 میلی گرم هر 12 ساعت به صورت خوراکی میباشد که دوز را بر اساس پاسخ بالینی تنظیم کنید.
- به علاوه، این دارو برای درمان دورههای شیدایی مرتبط با اختلال دوقطبی توصیه میشود. دوز مصرفی 750 میلی گرم روزانه در دوزهای تقسیمی میباشد که دوز را تا حد امکان به سرعت به اثر درمانی مورد نظر تنظیم کنید.
- فرمولهای با رهش تاخیری معمولا در همان دوز و فرکانس روزانه (BID/QID) با رهش معمولی هنگام تبدیل از انتشار معمولی به رهش تاخیری تجویز میشوند. پس از تثبیت درمان، فرکانس فرمول رهش تاخیری به BID/TID تنظیم میشود. فرمولاسیون با رهش طولانی معمولا روزانه یک بار در بیمارانی که از فرمولاسیون معمولی یا با رهش با تاخیر تغییر شکل میدهند، تجویز میشود. ممکن است نیاز به افزایش دوز کل روزانه بین 8 تا 20 درصد برای حفظ غلظت سرمی مشابه داشته باشد.
موارد احتیاط
قبل از مصرف قرص سدیم والپروات، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعال (مانند روغن بادام زمینی) باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله بیماری کبد، پانکراتیت، برخی اختلالات متابولیک (مانند اختلالات چرخه اوره، سندرم آلپرز-هاتنلوچر)، سوء مصرف الکل، خونریزی. مشکلات، بیماری مغزی (زوال عقل)، بیماری کلیوی، کم آبی، تغذیه نامناسب و… با پزشک مشورت کنید.
برای کاهش احتمال بریدگی، کبودی یا آسیب دیدگی، در مورد اشیاء تیز مانند تیغ و ناخن گیر احتیاط کنید و از فعالیتهایی مانند ورزشهای تماسی خودداری کنید. مصرف قرص سدیم والپروات در برخی بیماران سبب گیجی و خواب آلودگی شده است. در صورت بروز، از انجام فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری بالایی است، خودداری کنید. کودکان کمتر از 6 سال ممکن است در معرض خطر بیشتر مشکلات کبدی و پانکراتیت باشند. بزرگسالان مسن نیز ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو، به ویژه خواب آلودگی، سرگیجه و بیثباتی حساسیت بیشتری داشته باشند.
موارد هشدار قرص سدیم والپروات
- احتمال ترومبوسیتوپنی در غلظت کل پلاسمایی والپروات بیش از 110 میکروگرم در میلی لیتر در زنان و 135 میکروگرم در میلی لیتر در مردان افزایش مییابد. به دلیل گزارشهای سیتوپنی، مهار فاز ثانویه تجمع پلاکتها و پارامترهای انعقادی غیرطبیعی (مانند فیبرینوژن کم، کمبود فاکتور انعقادی، بیماری فون ویلبراند اکتسابی) است.
- اندازه گیری شمارش کامل خون و آزمایشهای انعقادی قبل از شروع درمان و در فواصل دورهای توصیه میشود. همچنین، توصیه میشود که بیماران دریافت کننده دارو از نظر شمارش خون و پارامترهای انعقادی قبل از عمل جراحی برنامه ریزی شده و در طول بارداری تحت نظر باشند. شواهد خونریزی، کبودی یا اختلال هموستاز و انعقاد نشانهای برای کاهش دوز یا قطع درمان است.
- هپاتوتوکسیک (سن کمتر از 2 سال، خطر بالاتر سمیت کبدی کشنده)؛ ارزیابی جمعیتهای پرخطر و نظارت بر آزمایشات کبدی سرم را در نظر بگیرید. عوامل خطر شامل بیماری ارگانیک مغز، عقب ماندگی ذهنی با اختلالات شدید تشنج، اختلالات متابولیک مادرزادی و بیمارانی که از داروهای ضد تشنج متعدد استفاده میکنند. بلافاصله با علائم اختلال قابل توجه یا مشکوک قطع شود.
- در صورت بروز هیپرآمونمی مصرف را قطع کنید. سطح آمونیاک را در صورت بروز استفراغ یا بیحالی یا رفتار غیر طبیعی بیمار بررسی کنید. بیمار را از نظر اختلال چرخه اوره یا سمیت کبدی ارزیابی کنید.
- آتروفی غیر قابل برگشت و برگشت پذیر مغز گزارش شده است. به طور معمول عملکرد حرکتی و شناختی را برای ارزیابی علائم و نشانههای آتروفی مغز بررسی کنید.
- برای پیشگیری از تشنج پس از ضربه در بیماران مبتلا به ضربه حاد سر (ممکن است مرگ و میر را افزایش دهد) توصیه نمیشود.
موارد منع مصرف قرص سدیم والپروات
- حساسیت مفرط
- بیماری کبد، نارسایی قابل توجه کبدی
- اختلال چرخه اوره
- اختلالات میتوکندریایی ناشی از جهش در DNA پلیمراز گامای میتوکندری (به عنوان مثال، سندرم Alpers-Huttenlocher) و کودکان کمتر از 2 سال که مشکوک به داشتن یک اختلال مرتبط با POLG هستند.
- پیشگیری از سردرد میگرنی در زنانی که باردار هستند یا قصد باردار شدن دارند.
خطر سمیت کبدی قرص سدیم والپروات
- نارسایی کبدی منجر به مرگ و میر رخ داده است. کودکان کمتر از 2 سال در معرض افزایش خطر سمیت کبدی کشنده هستند، به ویژه بیمارانی که از داروهای ضد تشنج متعدد استفاده میکنند.همچنین افرادی که دارای اختلالات متابولیک مادرزادی، اختلالات تشنج شدید همراه با عقب ماندگی ذهنی یا بیماری ارگانیک مغزی هستند، باید با احتیاط قرص سدیم والپروات را مصرف کنند.
- افزایش خطر نارسایی حاد کبدی ناشی از والپروات و مرگهای ناشی از آن در بیماران مبتلا به سندرمهای نورومتابولیک ارثی ناشی از جهشهای DNA ژن DNA میتوکندری پلیمراز گاما (POLG) (به عنوان مثال، سندرم آلپرس هاتنلوچر) وجود دارد.
- اگر در کودکان مبتلا به این شرایط استفاده شود، باید با احتیاط شدید به عنوان تنها دارو تجویز شود. سمیت کبدی معمولا در طی 6 ماه اول درمان رخ میدهد و ممکن است قبل از آن کسالت، ضعف، بیحالی، ادم صورت، بیاشتهایی و استفراغ باشد.
عوارض قرص سدیم والپروات
اسهال، سرگیجه، خواب آلودگی، ریزش مو، تاری یا دوبینی، تغییر در دورههای قاعدگی، زنگ زدن در گوش، لرزش، بیثباتی، تغییرات وزن و… برخی از عوارض قرص سدیم والپروات میباشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فورا به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. تعداد کمی از افرادی که برای هر شرایطی (مانند تشنج، اختلال دوقطبی، درد) داروهای ضد تشنج مصرف میکنند ممکن است افسردگی، افکار یا اقدام به خودکشی یا سایر مشکلات روحی و روانی را تجربه کنند. در ادامه به برخی از عوارض قرص سدیم والپروات خواهیم پرداخت؛
- حالت تهوع (31%)
- سردرد (<31%)
- افزایش زمان خونریزی (26-30%)
- ترومبوسیتوپنی (26-30%)
- لرزش (25%)
- عفونت (16-20%)
- خواب آلودگی (16-20%)
- اسهال (11-15%)
- دوبینی (11-15%)
- سرگیجه (11-15%)
- سوء هاضمه (11-15%)
- وزوز گوش (11-15%)
- استفراغ (11-15%)
- افزایش اشتها (<6%)
- راش (<6%)
- درد شکم (<5%)
- تغییرات خلقی (<5%)
- اضطراب (<5%)
تداخل دارویی سدیم والپروات
- تداخلات رده X (پرهیز): آزلاستین(بینی)، برم پریدول، اکسوممازین، اورفنادرین، پارالدهید، تالیدوماید، کاسینتروپین، لزینوراد، لوماتپرون، پیومسیلینام
- کاهش اثرات سدیم والپروات: باربیتوراتها، کاربامازپین، کارباپنم ها، کلسترامین، مشتقات استروژن (ضدبارداری)، اتوسوکسیمید، فوس فنی توئین، فنی توئین، مفلوکین، متیل فولات، میانسرین، ارلیستات، مهارکنندههای پروتئاز، ریفامپین
- افزایش اثرات داروها توسط سدیم والپروات: باربیتوراتها، کانابیدیول، کاربامازپین، اتوسوکسیمید، فوس فنی توئین، فنی توئین، فوتموستین، لاموتریژین، لزینوراد، لورازپام، لوماتپرون، ماینوکسیدیل (سیستمیک)، پالی پریدون، پیومسیلینام، پریمیدون، پروپوفل، ریسپریدون، روفینامید، سدیم اکسیبات، تموزولامید، ضدافسردگیهای سه حلقهای، ورینوستات، وارفارین، زیدوودین
مصرف قرص سدیم والپروات در دوران بارداری و شیردهی
منع مصرف برای پیشگیری از سردردهای میگرنی در زنان باردار و زنان در سنین باروری که از روشهای پیشگیری موثر از بارداری استفاده نمیکنند. برای صرع یا اختلال دوقطبی، دارو نباید برای درمان زنان باردار یا قصد باردار شدن استفاده شود، مگر اینکه سایر داروها کنترل کافی علائم را نداشته باشند. زنان مبتلا به صرع که در حین مصرف والپروات باردار میشوند، نباید درمان را به طور ناگهانی قطع کنند، زیرا این امر میتواند باعث تسریع وضعیت صرع و در نتیجه هیپوکسی مادر و جنین شود.
اگر شدت و فراوانی اختلال تشنج تهدیدی جدی برای بیمار نباشد، ممکن است قبل از بارداری و در طول بارداری، قطع دارو در نظر گرفته شود. دوز آستانهای که کمتر از آن هیچ خطری وجود ندارد را نمیتوان تعیین کرد. پلی تراپی والپروات با سایر AED با افزایش فراوانی ناهنجاریهای مادرزادی در مقایسه با تک درمانی AED همراه است. خطر ناهنجاریهای ساختاری عمده در طول سه ماهه اول بیشتر است. با این حال، سایر اثرات جدی رشدی میتواند با استفاده از والپروات در طول بارداری رخ دهد.
تاثیر قرص سدیم والپروات در شیردهی
دارو در شیر انسان دفع میشود. دادههای موجود در ادبیات منتشر شده حضور والپروات در شیر انسان را توصیف میکند. هیچ دادهای برای ارزیابی اثرات دارو بر تولید یا دفع شیر وجود ندارد. فواید رشدی و سلامتی تغذیه با شیر مادر باید همراه با نیاز بالینی مادر به درمان و هرگونه عوارض جانبی احتمالی بر روی کودک شیرده ناشی از دارو یا بیماری زمینهای مادر در نظر گرفته شود. نوزاد شیرخوار را از نظر علائم آسیب کبدی از جمله یرقان و کبودی یا خونریزی غیر معمول کنترل کنید. گزارشهایی از نارسایی کبدی و ناهنجاریهای لخته شدن در فرزندان زنانی که در دوران بارداری از والپروات استفاده میکردند، گزارش شده است.
شرایط نگهداری قرص سدیم والپروات
قرص سدیم والپروات باید در دمای اتاق و به دور از نور نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، محلول تزریقی، کرم و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.
کلام آخر قرص سدیم والپروات
این مقاله به بررسی درمان انواع مختلف تشنج، از جمله تشنج تونیک-کلونیک، تشنج غایب و اختلالت دو قطبی با قرص سدیم والپروات، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. درمان اختلالات تشنجی با استفاده از قرص سدیم والپروات به عنوان یکی از روشهای اصلی و مؤثر شناخته شده است. بررسیها نشان میدهند که این دارو با مکانیسمهای متعدد خود، از جمله تثبیت فعالیت الکتریکی مغز و تأثیر بر انتقالدهندههای عصبی، قادر به کاهش تعداد و شدت تشنجها در بیماران مختلف است. سدیم والپروات در طیف گستردهای از تشنجها، از جمله تشنجهای تونیک-کلونیک، ابسنس و تشنجهای جزئی، به کار میرود و اثربخشی آن به طور گستردهای تایید شده است.
منبع سایت: Medscape