کمبود کدام ویتامین باعث سکته مغزی میشود؟

3.1/5 - (89 امتیاز)
سکته مغزی در جوانان کمتر از افراد مسن شایع است، اما تاثیر زیادی بر فرد و جامعه دارد. سکته مغزی یک بیماری جدی تهدید کننده زندگی است که زمانی اتفاق می‌افتد که جریان خون بخشی از مغز قطع شود. هر چه فرد زودتر درمان سکته مغزی را دریافت کند، احتمال آسیب کمتری وجود دارد. اما آیا می‌توان از سکته مغزی پیشگیری نمود؟
کمبود ویتامین B12
تایید شده توسط متخصص تغذیه داروخانه مثبت سبز

این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست

تایید شده توسط:سحر معصوم
فهرست مطالب

مطالعات صورت گرفته، قویا نشان می‌دهند که کمبود ویتامین B12 یک عامل خطر برای سکته مغزی است. ویتامین B12 یک ماده مغذی مهم است که در انواع مختلفی از غذاها یافت می‌شود. کمبود مواد مغذی مدت‌هاست که باعث ایجاد مشکلات سلامتی به ویژه در کودکان و زنان باردار می‌شود.

بیشتر بخوانید: آیا سکته مغزی خوب می‌شود؟

کمبود ویتامین B12 و سکته مغزی

کمبود ویتامین B12 یکی از عوامل کمتر شناخته شده‌ای است که می‌تواند به سکته مغزی در افراد در هر سنی منجر شود و همچنین می‌تواند باعث افزایش خطر سکته مغزی در کودکان و زنان باردار شود.

ارتباط بین کمبود ویتامین B12 و سکته مغزی شامل یک فرآیند چند مرحله‌ای است. کمبود غذایی ویتامین B12 باعث افزایش ماده شیمیایی به نام هموسیستئین می‌شود. هموسیستئین بیش از حد دو مشکل ایجاد می‌کند. یکی از این مشکلات التهاب رگ‌های خونی و مشکل دیگر فرآیندی به نام استرس اکسیداتیو است.

التهاب یکی از عوامل اصلی سکته مغزی است. التهاب، تجمع گلبول‌های سفید خون برای مبارزه با عفونت است. اما التهاب غیرضروری که با کمبود ویتامین B12 همراه است منجر به آسیب به رگ‌های خونی و رسوب اضافی داخل رگ‌ها می‌شود. این تجمع در نهایت می‌تواند منجر به قطع جریان خون طبیعی در مغز شود که در واقع همان سکته مغزی است.

پیامد دیگر، استرس اکسیداتیو نامیده می‌شود که به رگ‌های خونی آسیب می‌زند و احتمال بیشتری برای گرفتن مواد چسبنده و خون در آن‌ها ایجاد می‌کند که منجر به لخته شدن خون و خونریزی می‌شود. بنابراین، کمبود ویتامین B12 می‌تواند مقصر یک مجموعه از رویدادهای فیزیولوژیکی منجر به سکته مغزی باشد.

علاوه بر این دو مکانیسم، مکانیسم‌های دیگری نیز در ارتباط با کمبود ویتامین B12 و سکته مغزی وجود دارند. از جمله این مکانیسم‌ها، تجمع متابولیت سمی ‌متیل مالونیک اسید، اختلال عملکرد سیستم ایمنی، القا استرس شبکه آندوپلاسمی، تاثیر بر ترکیب میکروبی روده و هموستاز ایمنی روده-مغز و پاسخ‌های استرس سمی‌ به مغز است.

کمبود ویتامین B12 منجر به آترواسکلروز شریان مغزی، تغییر در میلین، متابولیسم و ​​انتقال بین بافت عصبی و در نهایت باعث بروز و توسعه سکته مغزی ایسکمیک می‌شود. قرص ویتامین B12 می‌تواند بروز سکته را کاهش دهد، پیشرفت آن را به تاخیر بیندازد و پیش آگاهی سکته را بهبود بخشد.

ویتامین b12 خطر سکته را کاهش میدهد.

بیشتر بخوانید: طول عمر بیماران بعد از سکته مغزی چقدر است؟

کمبود ویتامین B12

کمبود ویتامین B12 در افراد مسن شایع است. با افزایش سن، متابولیسم و ​​جذب مواد مغذی از جمله ویتامین‌ها نیز تغییر می‌کند. بیش از 20 درصد از افراد مسن (بیش از 60 سال) کمبود ویتامین B12 دارند.

کم خونی پرنیشیوز نوعی کم خونی مگالوبلاستیک است که منجر به کاهش گلبول‌های قرمز خون می‌شود و بعد از کمبود ویتامین B12 ناشی از سطوح پایین فاکتور داخلی ایجاد می‌شود. افراد مسن معمولاا تحت تأثیر کمبود ویتامین یا کم خونی خطرناک قرار می‌گیرند. کمبود ویتامین B12 می‌تواند ناشی از کاهش دریافت از رژیم غذایی باشد که اغلب در اثر رژیم گیاهخواری و یا تغییر در جذب ایجاد می‌شود.

مغز دائما به تامین مواد مغذی وابسته و تحت تاثیر مصرف رژیم غذایی است. در افراد مسن، سطوح پایین ویتامین B12 با کاهش عملکرد شناختی و بیماری آلزایمر مرتبط است. بیماری‌های عصبی ناشی از کمبود ویتامین B12 می‌تواند در مردان و زنان بین 40 تا 90 سالگی رخ دهد و در سنین 60 تا 70 سالگی به اوج خود می‌رسد.

سخن پایانی

به طور معمول، سکته مغزی که در اثر لخته شدن خون یا خونریزی در مغز ایجاد می‌شود، به دلیل مشکلات سلامتی مانند فشار خون بالا و کلسترول بالا ایجاد می‌شود که اغلب به وجود بیش از حد برخی از اجزای رژیم غذایی مانند چربی مربوط می‌شود. اما کمبود ویتامین B12 نوعی کمبود تغذیه‌ای است که با سکته مغزی همراه است. از آنجایی که اغلب می‌توانید با تلاش نسبتا کمی ‌مصرف این ماده مغذی را افزایش دهید، بهتر است در صورت نیاز تغییراتی در رژیم غذایی خود انجام دهید یا مکمل‌ دریافت کنید.

برچسب: ویتامین
دسته بندی: مقالات گوناگون
تصویر زهرا قباخلو
زهرا قباخلو
من فارغ التحصیل مقطع کارشناسی رشته تغذیه و رژیم درمانی هستم و برای مجله آنلاین مثبت سبز، در حوزه سلامتی، تغذیه و زیبایی محتوای علمی و کاربردی تولید می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

7 دیدگاه

    مرتضی

    باتشکر از مقاله خوبتون میخواستم به عزیزان بگم ممکنه کمی وقت گیر باشه اما بهتره که اگر خودتون دلیل مشکلتون نمیدونید به پزشک مراجعه کنید تا از تیروئید گرفته تا املاح بدن و ویتامینها و سلامت کبدتون و دستگاه گوارشتون مطمئن بشید بهرحال بیمه سلامت هم کمک خوبیه اینروزها فقط ممکنه کمی وقتگیر باشه اما میرزه

    1
    0
    ابوالحسن خالقی

    از خانم قباخلو بخاطر مقاله خوبشان خواستم که تشکر کنم . موفق و همیشه عالی بدرخشید همشهری عزیزم .

    2
    0
    امید

    سلام‌من۴۳سال‌سن‌دارم‌‌شایدنزدیک‌به۲سال‌میشه‌که‌بعضی‌وقتها‌اسم‌دوستان‌وبچه‌محلاموفراموش‌میکنم‌ودرظمن‌‌‌درطول‌روزخیلی‌استرس‌دارم.ممکنه‌ازکمبودویتامین‌ب۱۲‌‌باشه‌‌خطری‌داره‌قرص‌ب۱۲‌بخرم‌واستفاده‌کنم‌ممنون‌میشم‌‌راهنماییم‌کنید‌تشکر

    6
    5
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      از مکمل های تقویت حافظه مثل جینکوبیلوبا ، ممورال ، نروزان و… استفاده کنید
      سپاس از همراهی شما

      2
      0
      علی

      سللام خانم دکتر کرامتی من هم مثل امید هستم وسه ماه قبل اهن بدنم شدیدا کم بود سه ماهه دارومیخورم .مشکلم هم مثل مشکل امید هست اضطراب زیاد دارم

      0
      4
      زری

      سلام شما تیرویید ندارید؟

      1
      1
      مهدی

      منم دقیقا هم سن شما هستم و همین مشکلات رو دارم 🥺🥺

      2
      0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *