انسولین نوومیکس

3.8/5 - (9 امتیاز)
بیماری دیابت به عنوان یکی از مشکلات پزشکی روز دنیا، با افزایش روزافزون نرخ ابتلا و تأثیرات جانبی و اقتصادی آن، به یک چالش جهانی تبدیل شده است. انسولین به عنوان دارویی اساسی برای مدیریت دیابت، از اهمیت بسیاری برخوردار است. با توجه به پیشرفت‌های به دست آمده در فناوری داروسازی، محققان به دنبال روش‌هایی برای بهبود عملکرد و کارایی انسولین هستند. یکی از داروهای مهم در این زمینه، انسولین نوومیکس می‌باشد.
انسولین نوومیکس
فهرست مطالب

یکی از داورهای مهم در زمینه کنترل قندخون، فرمولاسیونی به نام انسولین نوومیکس می‌باشد. این فرمولاسیون به وسیله ترکیب انسولین با یکی از تجزیه‌پذیر‌ترین روش‌های ارائه دارو به بدن، یعنی نانوذرات، سعی در بهبود عملکرد این دارو داشته است. در این مقاله، به مروری بر ویژگی‌ها و مزایای انسولین نوومیکس در کنترل قندخون می‌پردازیم. همچنین، ما با بررسی مکانیسم عمل این دارو، اشکال دارویی، موارد مصرف، موارد احتیاط و… انسولین نوومیکس خواهیم پرداخت.

اشکال دارویی نوومیکس

  1. تزریق زیر جلدی: (70واحد/30واحد)/میلی لیتر

موارد مصرف انسولین نوومیکس

انسولین نوومیکس (Novomix) همراه با رژیم غذایی مناسب و برنامه ورزشی برای کنترل قند خون بالا در افراد مبتلا به دیابت استفاده می‌شود. این دارو ترکیبی از دو انسولین متفاوت با نام‌های انسولین متوسط ​​اثر آسپارت پروتامین و انسولین سریع الاثر آسپارت می‌باشد. این ترکیب سریع‌تر از انسولین معمولی شروع به کار می‌کند و برای مدت طولانی‌تری نسبت به انسولین معمولی دوام می‌آورد. به همین جهت، جایگزین انسولینی می‌شود که بدن شما دیگر تولید نمی‌کند و در نتیجه قند خون شما را کاهش می‌دهد. کنترل قند خون بالا به جلوگیری از آسیب کلیه، کوری، مشکلات عصبی، از دست دادن اندام‌ها و مشکلات عملکرد جنسی کمک خواهد کرد.

داروی نوومیکس

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر انسولین نوومیکس

مکانیسم عمل انسولین نوومیکس متابولیسم گلوکز را تنظیم می‌کند. انسولین و آنالوگ‌های آن با تحریک جذب گلوکز محیطی، به ویژه توسط ماهیچه‌های اسکلتی و چربی و با مهار تولید گلوکز کبدی، گلوکز خون را کاهش می‌دهند. انسولین لیپولیز و پروتئولیز را مهار می‌کند و سنتز پروتئین را افزایش می‌دهد. حذف در نیمه عمر 8-9 ساعت، شروع <15 دقیقه و زمان پیک پلاسما 1-1.5 ساعت می‌باشد.

مقدار مصرف انسولین نوومیکس

قبل از تزریق انسولین، اطلاعات دارویی یا نسخه پزشک را با دقت مطالعه کنید. همچنین، محل تزریق را با آب شستشو داده و سپس خشک کنید. برای جلوگیری از آسیب رساندن به انسولین، ظرف را تکان ندهید. اگر از کارتریج یا خودکار استفاده می‌کنید، آن را وارونه کنید تا گلوله شیشه‌ای از یک سر به سر دیگر حرکت کند. انسولین را به آرامی مخلوط کنید تا یکنواخت سفید و کدر به نظر برسد. دوز مصرفی بر اساس وضعیت پزشکی و پاسخ شما به درمان است. هر دوز را به دقت اندازه‌گیری کنید و دقیقاً طبق دستور پزشک استفاده کنید.

زمان مصرف انسولین نوومیکس

توجه داشته باشید که حتی تغییرات کوچک در مقدار انسولین ممکن است تأثیر زیادی بر قند خون شما داشته باشد. قبل از تزریق هر دوز، مطمئن شوید که محل تزریق تمیز و خشک است. این دارو را طبق دستور پزشک، معمولا دو بار در روز (15 دقیقه یا کمتر قبل از صبح و عصر) زیر پوست شکم، بالای بازوها یا ران‌ها تزریق کنید. پس از مصرف این انسولین فورا غذا بخورید تا از افت قند خون جلوگیری کنید. هر بار محل تزریق را تغییر دهید تا خطر مشکلات یا آسیب زیر پوست را کاهش دهید.

نحوه مصرف انسولین نوومیکس

  1. انسولین نوومیکس ترکیبی با شروع سریع (سریع‌تر از انسولین معمولی) و انسولین‌های متوسط ​​اثر در دوز ثابت است. رژیم دوز در بین بیماران بسته به نیازهای متابولیک متفاوت است. نیاز روزانه به انسولین بین 0.5-1 واحد در کیلوگرم متغیر است.
  2. با این حال، تجویز در بیشتر بیماران هر 12 ساعت (یعنی قبل از صبحانه و شام) به صورت زیرجلدی می‌باشد. هر دوز برای پوشش 2 وعده غذایی یا یک وعده غذایی و میان وعده در نظر گرفته شده است.
  3. توجه داشته باشید که انسولین باید مطابق با دستور و نسخه پزشک تزریق شود. بدون هماهنگی با پزشک دوز مصرفی یا تعداد تزریقات خود را افزایش، کاهش یا قطع نکنید. افزایش مصرف انسولین بدون مشورت با پزشک تنها سبب عوارض جانبی خواهد شد.
  4. در صورت فراموشی یک نوبت از انسولین، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک به نوبت بعدی است، آن را فراموش کرده و دارو را مطابق با نسخه پزشک تزریق کنید. هرگز برای جبران دوز از دست رفته یک نوبت را دو بار تزریق نکنید.

موارد احتیاط

قبل از مصرف انسولین نوومیکس، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. مصرف این انسولین ممکن است منجر به سرگیجه و خواب آلودگی در برخی بیماران شود. در صورت بروز، از انجام فعالیت‌هایی که نیاز به هوشیاری بالایی دارند، خودداری کنید. تا حدامکان رانندگی نکرده و کار با ماشین‌آلات سنگین را به زمان دیگری موکول کنید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط انسولین نوومیکس (Novomix) خواهیم پرداخت؛

  1. آلرژی عمومی شدید، تهدید کننده زندگی، از جمله آنافیلاکسی، می‌تواند در محصولات انسولین رخ دهد. در صورت بروز واکنش‌های حساسیت مفرط، درمان را قطع کنید. درمان طبق استاندارد مراقبت و نظارت تا زمانی که علائم و نشانه‌ها برطرف شوند. این دارو در بیمارانی که واکنش‌های حساسیت به انسولین آسپارت یا یکی از مواد کمکی داشته‌اند، منع مصرف دارد.
  2. علائم هشدار دهنده اولیه هیپوگلیسمی ممکن است در شرایط خاصی متفاوت یا کمتر مشخص باشد (مانند طولانی مدت دیابت، بیماری عصبی دیابتی، استفاده از مسدودکننده‌های بتا یا تشدید کنترل دیابت).
  3. در شرایط با کاهش نیاز به انسولین (مانند اسهال، تهوع، استفراغ، سوء جذب، کم کاری تیروئید، نارسایی کلیوی، نارسایی کبدی) با احتیاط مصرف شود.
  4. مصرف این انسولین ممکن است باعث تغییر پتاسیم از فضای خارج سلولی به داخل سلولی شود که احتمالاً منجر به هیپوکالمی می‌شود. احتیاط را هنگام مصرف همزمان با داروهای کاهنده پتاسیم یا شرایطی که ممکن است پتاسیم را کاهش دهند، در نظر داشته باشید. هیپوکالمی درمان نشده ممکن است باعث فلج تنفسی، آریتمی بطنی و مرگ شود. در صورت لزوم، سطح پتاسیم را در بیماران در معرض خطر هیپوکالمی کنترل کنید.
  5. نظارت مکرر گلوکز و کاهش دوز انسولین ممکن است با نارسایی کلیوی یا کبدی مورد نیاز باشد. در دوره‌های کاهش سریع عملکرد کلیه یا کبد به دلیل خطر هیپوگلیسمی طولانی مدت توصیه نمی‌شود.
  6. تیازولیدین دیون‌ها آگونیست‌های گیرنده گاما فعال شده با تکثیر پراکسی زوم (PPAR) هستند و می‌توانند باعث احتباس مایعات وابسته به دوز شوند، به ویژه هنگامی که در ترکیب با انسولین استفاده می‌شوند. احتباس مایعات ممکن است منجر به نارسایی قلبی یا تشدید آن شود، بیماران تحت درمان با انسولین و یک آنتاگونیست گاما PPAR باید برای علائم و نشانه‌های نارسایی قلبی تحت نظر باشند. اگر نارسایی قلبی ایجاد شد، طبق استانداردهای فعلی مراقبت مدیریت کنید. همچنین، قطع یا کاهش دوز آگونیست PPAR-گاما را در نظر بگیرید.
  7. اختلاط تصادفی بین این دارو و سایر محصولات انسولین گزارش شده است. برای جلوگیری از اشتباهات دارویی بین این دارو و سایر انسولین‌ها، به بیماران دستور دهید که همیشه برچسب انسولین را قبل از هر تزریق بررسی کنند.

موارد منع مصرف نوومیکس

  1. حساسیت مفرط
  2. هیپوگلیسمی

عوارض انسولین نوومیکس

واکنش‌های محل تزریق (مانند درد، قرمزی، تحریک)، افزایش وزن، کمردرد، سردرد، سرگیجه، مقاومت به انسولین، ادم محیطی و… برخی از عوارض جانبی انسولین نوومیکس (Novomix) می‌باشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فورا به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. انسولین بیش از حد می‌تواند باعث کاهش قند خون (هیپوگلیسمی) شود. این اثر همچنین ممکن است در صورت عدم مصرف کالری کافی رخ دهد. علائم شامل لرز، عرق سرد، تاری دید، سرگیجه، خواب آلودگی، لرزش، ضربان قلب سریع، ضعف، سردرد، غش، سوزن سوزن شدن دست و پاها یا گرسنگی است. برخی از عوارض انسولین نوومیکس شامل موارد زیر می‌باشد؛

  1. هیپوگلیسمی (47-69%)
  2. سردرد (12-35%)
  3. علائم شبه آنفلوانزا (12-13%)
  4. سوء هاضمه (9%)
  5. اسهال (7-8%)
  6. کمردرد (7%)
  7. فارنژیت (6-7%)
  8. مقاومت به انسولین
  9. واکنش آلرژیک موضعی
  10. هیپوکالمی
  11. افزایش وزن
  12. ادم محیطی

دارو نوومیکس

بیشتر بخوانید: انسولین نوورپید چیست؟ فواید و عوارض داروی نوررپید

تداخل دارویی نوومیکس

مورد قابل توجهی یافت نشد.

مصرف انسولین نوومیکس در دوران بارداری و شیردهی

اطلاعات موجود از کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی‌شده و کنترل‌شده در طول سه ماهه دوم بارداری، ارتباطی با انسولین آسپارت (نوومیکس) و نقایص مادرزادی اصلی یا پیامدهای نامطلوب مادر یا جنین گزارش نکرده است. دیابت کنترل نشده در بارداری خطر ابتلا به کتواسیدوز دیابتی، پره اکلامپسی، سقط جنین خود به خود، زایمان زودرس و عوارض زایمان را افزایش خواهد داد. به علاوه، دیابت کنترل نشده خطر ابتلا به نقایص مادرزادی عمده، تولد نوزاد مرده و عوارض مربوط به ماکروزومی را افزایش می‌دهد.

مطالعات حیوانی دوران بارداری

در مطالعات تولید مثل حیوانی، تجویز انسولین زیر جلدی آسپارت به موش‌های باردار و خرگوش‌ها در طول دوره ارگانوژنز، اثرات نامطلوب رشدی را در مواجهه 8 بار و برابر با دوز زیر جلدی انسان 1 واحد در کیلوگرم در روز ایجاد نکرد. ضایعات قبل و بعد از لانه‌گزینی و ناهنجاری‌های احشایی یا اسکلتی در مواجهه‌های بالاتر دیده شد که ثانویه به هیپوگلیسمی مادر در نظر گرفته می‌شود. این اثرات مشابه آن‌هایی بود که در موش‌هایی که انسولین معمولی انسانی دریافت کردند، مشاهده شد.

تاثیر انسولین نوومیکس در شیردهی

هیچ اطلاعاتی در مورد وجود انسولین در شیر انسان، اثرات آن بر شیرخواران یا تولید شیر وجود ندارد. یک مطالعه کوچک منتشر شده گزارش داد که انسولین اگزوژن، از جمله انسولین آسپارت (نوومیکس)، در شیر انسان وجود دارد. با این حال، اطلاعات کافی برای تعیین اثرات انسولین آسپارت بر روی نوزاد شیرخوار وجود ندارد. فواید رشدی و سلامتی تغذیه با شیر مادر باید همراه با نیاز بالینی مادر به درمان، و هرگونه عوارض جانبی احتمالی بر روی نوزاد شیرخوار ناشی از دارو یا بیماری زمینه‌ای مادر در نظر گرفته شود.

شرایط نگهداری انسولین نوومیکس

انسولین نوومیکس باید در دمای یخچال (نه یخ) و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرص‌های هفتگی و قطره‌های چشمی، کرم‌ها، چسب‌ها و استنشاق‌ها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال می‌توانند آن‌ها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روش‌های خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمی‌توانند آن‌ها را مصرف کنند.

کلام آخر انسولین نوومیکس

این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز نشان می‌دهد که استفاده از انسولین نوومیکس می‌تواند یک روش موثر برای کنترل قندخون در افراد با دیابت باشد. این نوع انسولین، با ترکیبی از انواع مختلف انسولین با نسبت‌های مختلف، کمک می‌کند تا قندخون در بازه‌های مطلوبی حفظ شود و از افزایش یا کاهش ناگهانی آن جلوگیری شود. این روش را می‌توان به عنوان یک گزینه موثر و قابل توجه برای مدیریت دیابت در نظر گرفت. اما نیاز به مطالعات بیشتری در زمینه کارآیی و اثربخشی آن در مدت طولانی‌تر و بر روی انواع مختلف دیابت وجود دارد.

منبع سایت: Medscape

سوالات متداول

نوومیکس نوعی انسولین کوتاه اثر است که برای کمک به کنترل سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت استفاده می‌شود. این دارو به عنوان جایگزین برای انسولینی که بدن به طور طبیعی تولید می‌کند، اثر خواهد کرد. انسولین نوومیکس از طریق تزریق زیر پوستی، معمولاً در ناحیه شکم، ران یا بازو تجویز می‌شود.
واکنش‌های محل تزریق (مانند درد، قرمزی، تحریک)، افزایش وزن، کمردرد، سردرد، سرگیجه، مقاومت به انسولین، ادم محیطی و… برخی از عوارض جانبی انسولین نوومیکس می‌باشد.
بله، انسولین نوومیکس باید در یخچال نگهداری شود. بهترین دما برای نگهداری انسولین نوومیکس بین 2 تا 8 درجه سانتی‌گراد است.
انسولین نوومیکس از طریق تزریق زیر پوستی، معمولاً در ناحیه شکم، ران یا بازو تجویز می‌شود. با این حال، پزشک در برخی بیماران یا اشکال دارویی، محل خاصی را برای بیماران مشخص می‌کند.
تصویر سجاد شیخی
سجاد شیخی
با تخصص و اشتیاق در انتشار اطلاعات دارویی با زبان ساده در راستای ارتقا آگاهی نسبت به داروها، آخرین یافته‌های دارویی و سلامت را برایتان گردآوری می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *