تب، افزایش دمای بدن فرد به میزانی بیشتر از حد معمول است و ممکن است نشان دهنده وجود عفونت، بیماری یا وضعیت دیگری باشد. این پدیده نشانگر فعالیت سیستم ایمنی بدن است که به منظور مبارزه با عوامل مخرب درونی مانند باکتریها و ویروسها فعال میشود. اغلب تب همراه با علائم دیگری مانند خستگی، درد عضلانی، سرفه و سردرد همراه است. تفاوت تب معمولی با تب شدید در چه چیزی است و تب چند درجه خطرناک است؟ در ادامه به این سوال پاسخ میدهیم.
تب در بزرگسالان چیست؟
میانگین دمای بدن 98.6 درجه فارنهایت (37 درجه سانتیگراد) است. اما دمای طبیعی بدن از فردی به فرد دیگر متفاوت است. همچنین در طول روز تغییر میکند، پس از خوردن غذا یا ورزش کمی افزایش مییابد. دمای بدن اغلب در بعد از ظهر بیشتر از زمانی است که صبح از خواب بیدار میشوید. تب به معنای دمای بدن 100.4 درجه فارنهایت (38 درجه سانتیگراد) یا بالاتر است.
تب بالا در بزرگسالان
در حالی که هر دمایی بالاتر از محدوده دمای طبیعی شما تب محسوب میشود، شدت تب سطوح مختلفی دارد:
- درجه پایین: 99.1 تا 100.4 فارنهایت (37.3 تا 38.0 C)
- درجه متوسط: 100.6 تا 102.2 فارنهایت (38.1 تا 93.0 C)
- درجه بالا: 102.4 تا 105.8 فارنهایت (39.1 تا 41 C)
تب چند درجه خطرناک است؟
در صورتی که دمای بدن شما پایین 104 درجه فارنهایت (40 درجه سانتیگراد) بود میتوانید با درمانهای خانگی وضعیت خود را بهبود ببخشد. با این حال در صورتی که دمای شما از 104 درجه فارنهایت (40 درجه سانتیگراد) بالاتر رفت باید فورا به پزشک مراجعه کنید. تب ممکن است باعث بروز برخی عوارض و بیماریهای دیگر شود. بنابر این مهم است که به موقع آن را تشخیص دهید و بدانید کی باید به دکتر مراجعه کنید تا آسیب بیشتر نبینید.
همچنین به غیر از درجه تبی که دارید ممکن است یک سری عوارض را مشاهده کنید. برخی از این عوارضها میتوانند خطرساز باشند. بنابر این در صورت مشاهده عوارضهای تب باید به پزشک مراجعه کنید. برخی از این عوارضها عبارتند از:
- تشنج
- از دست دادن هوشیاری
- گیجی
- گرفتگی گردن
- مشکل تنفس
- درد شدید در هر نقطه از بدن
- تورم یا التهاب هر قسمت از بدن
- ترشحات واژن که تغییر رنگ داده یا بوی بد میدهد
- درد هنگام ادرار کردن یا ادراری که بوی بد میدهد
برخی از افراد به دلیل حساس بودن سن و یا شرایط خود در صورتی که تب داشته باشند باید به پزشک مراجعه کنند حتی اگر تب آنها شدید نباشد و یا علائم بالا را مشاهده نکنند. این گروه سنی شامل نوزادان کمتر از ۳ ماه، افرادی که در دوره شیمی درمانی هستند، افرادی که بیماریهای خاص و جدی دارند و افرادی که به تازگی در معرض جراحی قرار گرفتند میشود.
علل تب
تب مانند بیماریهای دیگر به دلیل عوامل مختلفی ممکن است رخ دهد. این مشکل اغلب خود نشان دهنده وجود یک بیماری در بدن است. به عنوان مثال بیماریهای عفونتی مانند آنفولانزا میتوانند باعث تب و افزایش دمای بدن شما شوند. بیماریهای دیگری نیز هستند که میتوانند موجب افزایش دمای بدن شما شوند. یکی از این بیماریها آرتریت روماتوئید است. این بیماری در بدن باعث التهاب و افزایش دمای بدن میشود.
تب فقط به علت بیماریها رخ نمیدهد و برخی عوامل دیگر نیز ممکن است به افزایش دمای بدن منجر شود. به عنوان مثال واکنش بدن به یک دارو، آمپول و یا واکسن میتواند موجب تب شود.
علائم همراه تب
زمانی که دمای بدن از حالت عادی خود بالا میرود موجب بروز علامتهایی در بدن میشود. شما با این علائم میتوانید متوجه تب خود شوید. البته برای تشخیص دقیق دمای بدن خود باید با خرید تبسنج و استفاده از آن دمای بدن خود را مشاهده کنید، اما با این حال با این روشها میتوانید تا حدودی متوجه بیماری خود شوید. برخی از این علائم شامل موارد زیر میشود:
- افزایش تعرق بدن
- ایجاد لرز در بدن
- داشتن سردرد (این سردردها میتواند شدید باشد یا متوسط)
- درد داشتن در عضلات بدن
- کم شدن اشتها وعدم تمایل غذا خوردن
- کهیر زدن روی پوست
- بیقراری
- داشتن حالت ضعف
تب شدید میتواند به غیر از علائم بالا با برخی علائم دیگر نیز همراه باشد. این علائم عبارتند از:
- بوجود آمدن احساس گیجی
- خواب آلودگی شدید و نداشتن انرژی
- تحریکپذیری
- تشنج
تشخیص علت تب
زمانی که تب شما شدید میشود و با خطرناک شدن تب خود به دکتر مراجعه میکنید دکتر از چند طریق میتواند علت تب و افزایش دمای بدن شما را متوجه شود. برخی از بررسیهایی که دکتر ممکن است برای پیدا کردن علت تب انجام دهد شامل بررسی علائم دیگر مانند سرفه، درد شکم، استفراغ، اسهال یا درد هنگام ادرار کردن میشود. دکتر همچنین به بررسی واکسیناسیونهای اخیر، جراحیهای اخیر، داروهای جدیدی که ممکن است مصرف کنید، سفرهای اخیر به ویژه سفرهای خارج از کشور میپردازد. با بررسی این موارد پزشک میتواند علت تب شما را متوجه شود و درمان موثر را استفاده کند.
آیا میتوان تب را در خانه درمان کرد؟
به خودی خود، تب معمولا بیضرر است، اگرچه تب بالا میتواند ناراحت کننده باشد. زمانی که تب شما شدید نباشد میتوانید با برخی از روشها دمای بدن خود را متعادل نگه دارید. در صورتی که تب شما خطرناک شود و از حد گفته شده بالاتر رود باید به پزشک مراجعه کنید تا با بررسی علت تب درمان موثرتری بکار بگیرد. تمام روشهای درمان تب کودکان و بزرگسالان که در خانه انجام میشود درمانهای موقتی هستند. راهکارهای زیر ممکن است به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید:
- پاشویه و یا گذاشتن دستمال مرطوب روی پیشانی یکی از بهترین روشهای کاهش دمای بدن و از بین بردن تب است.
- نوشیدن مقدار زیادی مایعات میتواند به خنک شدن بدن و جلوگیری از کم آبی بدن کمک کند.
- خوردن غذاهای سبک که هضم آنها راحتتر است.
- با توجه به ضعف و بیحالی که از علائم تب هستند داشتن استراحت کافی میتواند انرژی شما را برای مقابله با این مشکل حفظ کند.
- مصرف برخی داروها مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و یا استامینوفن میتواند موجب کاهش درد عضلات و سر شما شود.
- حمام کردن میتواند دمای بدن شما را متعادل نگه دارد.
سخن پایانی
در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به این سوال پاسخ دادیم که تب چند درجه خطرناک است؟ با تمام علائمی که در این مطلب بررسی شد تشخیص خطرناک بودن تب به دقت و تجربه پزشکان و متخصصان پزشکی وابسته است. در صورتی که شما یا عزیزانتان با تب مواجه شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید. شما میتوانید سوالات خود را در خصوص علائم تب خطرناک در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.