برای قرن ها، انسانها آرزوی داشتن چشمانی با رنگهای متفاوت را داشتهاند. امروزه، علم به ما امکان میدهد تا به این رویا نزدیکتر شویم. عمل تغییر رنگ چشم، که به نام ایریدکتومی نیز شناخته میشود، روشی است که میتواند رنگ عنبیه چشم را به طور دائمی تغییر دهد.
روشهای عمل تغییر رنگ چشم
برای تغییر رنگ چشم روشهای مختلفی وجود دارد. هر کدام از این روشها با توجه نحوه انجامشان میتوانند تاثیر مختلفی بگذارند و یا عارضه جانبی مختلفی داشته باشند. شما با مشورت یک پزشک میتوانید بهترین روش عمل تغییر رنگ چشم را انتخاب کنید. انواع روشهای عمل تغییر رنگ چشم عبارتست از:
- کراتوپیگمنتیشن با لیزر
- عمل تغییر رنگ چشم لایه برداری با لیزر
- جراحی ایمپلنت عنبیه
کراتوپیگمنتیشن با لیزر
کراتوپیگمانتاسیون با لیزر به عنوان (خالکوبی قرنیه) نیز شناخته میشود. کراتوپیگمنتیشن با لیزر، رنگ عنبیه را تغییر نمیدهد، اما در عوض رنگی به قرنیه میافزاید تا رنگ اصلی عنبیه را پنهان کند. کراتوپیگمنتیشن با لیزر برای ایجاد یک سری تونل دایرهای با عمق یکنواخت در قرنیه استفاده میکند. سپس یک رنگ را به داخل این تونلها تزریق میکند. استفاده از لیزرهای روباتیک توزیع رنگ یکنواختتری را نسبت به تکنیکهای قدیمیتر (سوزن پنچری) تضمین میکند.
کراتوپیگمنتیشن با قطرههای بیحس کننده چشم برای بیحس کردن چشمها انجام میشود. سر شما به یک مهار بسته میشود تا ثابت بماند و یک دستگاه کولیس مانند پلک شما را باز نگه میدارد و از پلک زدن جلوگیری میکند. این روش ممکن است ناراحت کننده باشد، اما درد کمی ایجاد میکند. کراتوپیگمانتاسیون با لیزر برای افراد مبتلا به بیماریهای قرنیه یا کسانی که جراحی انکساری چشم مانند لیزیک انجام دادهاند منع مصرف دارد.
خطرات عمل تغییر رنگ چشم با کراتوپیگمنتیشن با لیزر
با وجود دقت این تکنیک، کراتوپیگمانتاسیون بدون خطر نیست. در حالی که تمام تلاش برای تثبیت چشم و سر انجام میشود، هر حرکت ناخواسته میتواند منجر به خطا و آسیب احتمالی شود. عوارض دیگری ممکن است بعد از عمل ایجاد شود. این عوارض عبارتند از:
- رنگ چشم ناسازگار (ناشی از توزیع ناهموار رنگ)
- محو شدن رنگ
- سوراخ شدن قرنیه
- حساسیت به نور
- واکنش به رنگ
- عفونت باکتریایی چشم
مدت زمان بهبودی
کراتوپیگمانتاسیون زمان بهبودی نسبتا کوتاهی دارد زیرا سطح قرنیه دست نخورده است و رنگ در داخل تونلهای قرنیه قرار دارد. اکثر افراد میتوانند در عرض دو تا سه روز به طور طبیعی عمل کنند. بهبودی کامل ممکن است بین یک تا سه هفته طول بکشد. انتظار ناراحتی جزئی را در روز اول داشته باشید و به دنبال آن تا سه روز به نورهای روشن حساسیت خواهید داشت.
عمل تغییر رنگ چشم لایه برداری با لیزر
لیزر Depigmentation (همچنین به عنوان Iridosplasty Photoablative شناخته میشود) برای روشن کردن رنگ چشم با هدف قرار دادن سلولهایی که ملانین تولید میکنند (رنگدانهای که به پوست، مو و چشمها رنگ میدهد) استفاده میشود. رنگهای تیره چشم نتیجه تولید بالای ملانین هستند، در حالی که روشن بودن رنگ چشم برخی از افراد نتیجه تولید کم، ملانین هستند.
لایه برداری با لیزر طی چند جلسه انجام میشود. پرتوهای لیزر کم انرژی رنگدانه قهوهای روی سطح عنبیه را گرم کرده و رنگ آبی یا سبز زیر آن را آشکار میکند. پرتوهای لیزر بدون ایجاد آسیب از قرنیه عبور میکنند. این روش که با قطرههای چشمی بیحس کننده انجام میشود، بدون درد است. دپیگمانتاسیون لیزر در افراد مبتلا به گلوکوم منع مصرف دارد.
خطرات عمل تغییر رنگ چشم لایه برداری با لیزر
در مقایسه با سایر تکنیکهای تغییر رنگ چشم، لیزر Depigmentation کمتر مشکلساز است. خطرات این عمل عبارتند از:
- التهاب عنبیه (معمولا خفیف و کوتاه مدت)
- حساسیت به نور (ناشی از گشاد شدن غیر طبیعی مردمکها و معمولا کوتاه مدت)
- رنگ چشم ناخواسته
رنگ سبز یا آبی زیرین چشم تنها زمانی آشکار میشود که لایه قهوهای پوشاننده آن برداشته شود. بنابر این ممکن است رنگ چشم شما با این عمل مطابق میل شما نباشد.
مدت زمان بهبودی پس از عمل
تغییر رنگ چشم با لیزر دپیگمانتاسیون فوری نیست. ممکن است تا چهار هفته طول بکشد تا بدن لایه قهوهای را دوباره جذب کند و رنگ آبی یا سبز زیرین را کاملا آشکار کند. ممکن است یک یا دو ساعت بعد از عمل دپیگمانتاسیون لیزر تاری خفیف، قرمزی چشم، ریزش اشک و حساسیت به نور وجود داشته باشد. اگر عارضه رخ دهد، معمولا کوتاه است و باعث سردرد، مردمکهای غیر طبیعی و حساسیت به نور میشود.
جراحی ایمپلنت عنبیه
جراحی کاشت عنبیه یک روش تهاجمیتر است که شامل قرار دادن یک عنبیه مصنوعی برای پوشاندن عنبیه طبیعی است. این روش به صورت سرپایی و با استفاده از بیحسی موضعی انجام میشود. این تکنیک برای اولین بار در سال 1956 برای ترمیم نقایص عنبیه ناشی از آسیب، عفونت یا نقایص مادرزادی مانند آلبینیسم چشمی توسعه یافت. به دلیل خطرات احتمالی، جراحی ایمپلنت عنبیه کمتر برای اهداف زیبایی استفاده میشود.
بیشتر ایمپلنتهای عنبیه در رنگهای استوک مانند آبی، سبز، قهوهای و مشکی موجود هستند. افرادی که مایل به تغییر رنگ در یک چشم هستند ممکن است عنبیه سفارشی شده را برای مطابقت با چشم دیگر سفارش دهند. برای کاشت عنبیه، چشم پزشک یک برش کوچک در قرنیه ایجاد میکند. عنبیه سیلیکونی تا میشود و از طریق برش وارد میشود. سپس پروتز باز میشود و روی عنبیه طبیعی بخیه میشود. کاشت عنبیه در افراد مبتلا به گلوکوم و رتینوپاتی دیابتی منع مصرف دارد.
خطرات جراحی ایمپلنت عنبیه
خطرات جراحی کاشت عنبیه قابل توجه و گاهی اوقات شدید است، که باعث میشود برای افرادی که به دنبال تغییر رنگ چشم هستند، گزینهای کمتر جذابی باشد. برخی از جدیترین عوارض عبارتند از:
- گلوکوم
- آب مروارید چشم
- عفونت چشم
- کاهش بینایی یا نابینایی
بهبودی کامل
در ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول پس از جراحی کاشت عنبیه، چشم شما ممکن است کمی خراشیده شود و چشمان شما ممکن است دچار ریزش اشک شود و به نور حساس باشد. در صورتی که در هفته اول چشم شما تار باشد و یا تاری چشم بیشتر طول بکشد، چیز عجیبی نیست و کاملا معمولی است.
بعد از جراحی ایمپلنت عنبیه ممکن است برای جلوگیری از لمس یا خاراندن چشم هنگام خواب، به یک چسب محافظ چشم نیاز باشد. زمان بهبودی میتواند از دو تا هشت هفته متغیر باشد
تغییر موقت رنگ چشم
به غیر از روشهای جراحی برای تغییر رنگ چشم شما با کارهای سادهتر نیز میتوانید به این امر دست پیدا کنید. اگر به دلایل زیبایی به دنبال تغییر رنگ چشم خود هستید، گزینههای موقتی وجود دارد که به شما امکان میدهد بنا به درخواست خود این کار را انجام دهید. برای تغییر موقت رنگ چشم لنزهای رنگی سادهترین گزینه هستند. انواع مختلفی از لنزهای رنگی برای انتخاب وجود دارد:
- لنزهای مات
- لنزهای تقویتی
- لنزهای نمایشی
لنزهای مات، غیر شفاف هستند و برای افرادی که چشمان تیره دارند و میخواهند سایه روشنتری داشته باشند، بهتر است. لنزهای تقویتی، شفاف هستند و به افزایش رنگ طبیعی چشم شما کمک میکنند. آخرین نوع لنز، لنزهای نمایشی هستند. این لنزها دارای لکههایی به رنگ آبی روشن یا سبز هستند که عنبیه را برجسته میکند و آن را واضحتر نشان میدهد.
آیا رنگ چشم در طول زمان تغییر میکند؟
رنگ چشم معمولا کل زندگی یک فرد ثابت باقی میماند. برای برخی از افراد، سطح ملانین ممکن است با افزایش سن تغییر کند و چشمانشان روشنتر به نظر برسد. این بیضرر است و جای نگرانی نیست؛ با این حال، چندین بیماری وجود دارد که میتواند باعث تغییر خود به خود رنگ چشم شما شود. بیماریهایی که میتوانند خود به خود رنگ چشمان شما را تغییر دهند عبارتند از:
- سندرم یووئیت فوش: یک بیماری نادر که باعث مشکلات بینایی و تغییر در عنبیه میشود.
- سندرم پراکندگی رنگدانه: یک بیماری نادر که در آن رنگدانه عنبیه از بین میرود و سیستم تخلیه چشم را مسدود میکند.
- سندرم هورنر: یک عارضه شایع سکته مغزی که باعث کوچکتر شدن مردمک چشم، افتادگی پلک و تغییر رنگ چشم در سمت آسیب دیده صورت میشود.
اگر متوجه شدید که رنگ یک یا هر دو چشم شما به طور ناگهانی شروع به تغییر کرده است، به چشم پزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است نشانه یک بیماری جدی باشد.
برای عمل تغییر رنگ چشم به چه پزشکی مراجعه کنید؟
با توجه به توضیحات داده شده، متوجه شدید که تغییر رنگ چشم نیاز به یک عمل دقیق و حساس دارد. با توجه به اینکه شما میخواهید رنگ چشمها خود را تغییر دهید باید به متخصص چشم مراجعه کنید. با توجه به اینکه عمل تغییر رنگ چشم برای زیبایی است و میتواند عارضههایی به همراه داشته باشد، هر متخصصی آن را قبول نمیکند. با این حال برای تغییر رنگ چشم انتخاب یک متخصص چشم خوب و گرفتن مشاوره میتواند برای شما بسیار مفید باشد.
در عمل تغییر رنگ چشم، انتخاب رنگ اختیاری است؟
با توجه به توضیحات داده شده بستگی دارد شما چه نوع عملی را انتخاب کنید. عمل تغییر رنگ چشم با لیزر رنگ زیرین عنبیه را نمایان میکند به همین دلیل در این روش باید دید رنگ زیر عنبیه شما چه رنگی است و اختیاری نیست. باز با این حال با جراحی ایمپلنت عنبیه شما میتوانید رنگ چشم دلخواه خود را داشته باشید.
سخن پایانی
در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی انواع روشهای عمل تغییر رنگ چشم پرداختیم. چندین روش وجود دارد که میتواند رنگ چشم شما را برای همیشه تغییر دهد. شما میتوانید با توجه به شرایط چشمان خود یکی از این روشها را انتخاب کرده و نسبت به تغییر رنگ چشم خود اقدام کنید. شما میتوانید سوالات خود را در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.