یکی از داروهایی که به عنوان یک گزینه مؤثر در درمان تبخال چشم شناخته شده است، تری فلوریدین است. این دارو با داشتن خواص ضدالتهابی و ضدآلرژیک، میتواند بهبود قابل توجهی در علائم تبخال چشم ایجاد کند. علاوه بر این، مزایای بالای تری فلوریدین (Trifluridine) درمان تبخال چشم را بیشتر کرده است، زیرا این دارو با داشتن فرآیندهای کاری ساده و عوارض جانبی کم، گزینهای ایدهآل برای بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری میباشد.
اشکال دارویی تری فلوریدین
- محلول چشمی 1% (عمومی)
موارد مصرف داروی تری فلوریدین
قطره چشمی تری فلوریدین برای درمان عفونت تبخال چشم استفاده میشود. تبخال یک ویروس است که تا زمانی که شیوع پیدا کند، در بدن بی سر و صدا زندگی میکند. تری فلوریدین درمانی برای عفونت نیست، اما درمان شیوع بیماری میتواند به بهبود زخم یا تورم چشم سرعت ببخشد و خطر عوارض (مانند از دست دادن بینایی) را کاهش دهد.
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی Trifluridine
مکانیسم عمل داروی تری فلوریدین ممکن است شامل مهار تکثیر ویروسی باشد. تری فلوریدین، به جای تیمیدین، در طول تکثیر به DNA ویروسی وارد میشود که منجر به تشکیل پروتئینهای معیوب و افزایش نرخ جهش میشود. همچنین، به طور برگشت پذیر تیمیدیلات سنتتاز را مهار میکند، آنزیمی که برای سنتز DNA لازم است. این دارو به قرنیه نفوذ میکند و در زلالیه قابل تشخیص است.
مقدار مصرف قطره چشمی Trifluridine
قطره چشمی تری فلوریدین را طبق دستور پزشک در چشمهای آسیب دیده معمولاً هر 2 ساعت یکبار در حالت بیداری تا زمانی که چشم بهبود یابد، استفاده کنید. قبل از استفاده از قطره چشمی، به خوبی دستهای خود را شستشو دهید. برای جلوگیری از آلودگی، نوک قطره چکان را لمس نکنید یا اجازه ندهید که چشم یا هر سطح دیگری را لمس کند. سر خود را به عقب خم کرده و به بالا نگاه کنید و پلک پایین را پایین بکشید تا یک کیسه بسازید. قطره چکان را مستقیماً روی چشم خود نگه داشته و 1 قطره را طبق دستور پزشک در چشم بچکانید. بعد از مصرف، به پایین نگاه کنید و به آرامی چشمان خود را به مدت 1 تا 2 دقیقه بسته نگه دارید.
زمان مصرف داروی تری فلوریدین
قبل از مصرف داروی تری فلوریدین (Trifluridine)، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را بررسی کنید. بعد از مصرف قطره چشمی، پلک نزنید و چشم خود را مالش ندهید. پس از هر بار استفاده، درپوش قطره چکان را تعویض کنید و در یک دوره 24 ساعته بیش از 9 قطره در چشم استفاده نکنید. پس از بهبودی، این دارو را به مدت 7 روز دیگر، معمولاً هر 4 ساعت در حالت بیداری (حداقل 5 قطره در روز) استفاده کنید. اگر از نوع دیگری از داروی چشمی (مانند قطره یا پماد) استفاده میکنید، حداقل 5 تا 10 دقیقه صبر کنید. قبل از استفاده از داروهای دیگر، از اقطرههای چشمی استفاده کنید تا قطرهها وارد چشم شوند. این دارو را بیشتر از زمان تجویز شده استفاده نکنید، زیرا انجام این کار ممکن است خطر عوارض جانبی را افزایش دهد.
طریقه مصرف داروی تری فلوریدین
- داروی تری فلوریدین برای درمان کراتوکونژونکتیویت اولیه و کراتیت اپیتلیال عود کننده ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس، انواع 1 و 2 توصیه میشود. دوز پیشنهادی یک قطره روی قرنیه چشم در 2 ساعت در حالی که بیدار هستید تا اپیتلیال شدن مجدد (از 9 قطره در روز تجاوز نکند) مصرف کنید.
- این دارو برای درمان کراتوکونژونکتیویت اولیه و کراتیت اپیتلیال عود کننده ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس، انواع 1 و 2 در کودکان توصیه میشود. ایمنی و اثربخشی این دارو در کودکان زیر 6 سال ثابت نشده است.
- دوز مصرفی برای افراد بالای 6 سال، 1 قطره بر روی قرنیه چشم در 2 ساعت و در حالی که بیدار هستید تا اپیتلیال شدن مجدد میباشد. توجه داشته باشید که مقدار مصرفی نباید از 9 قطره در روز تجاوز کند.
- در صورت فراموشی یک نوبت از دارو، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک نوبت بعدی است، آن را فراموش کرده و دارو را مطابق دستور پزشک ادامه دهید. هرگز برای جبران دوز از دست رفته، یک نوبت را دوبار استفاده نکنید.
موارد احتیاط
قبل از مصرف داروی تری فلوریدین، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. پس از مصرف این دارو، ممکن است دید شما به طور موقت تار شود. در صورت لزوم، از رانندگی و کار با ماشینآلات و تجهیزات خودداری کنید. در دوران بارداری، این دارو باید فقط در صورت نیاز مصرف شود. خطرات و فواید آن را با پزشک خود در میان بگذارید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط و هشدار استفاده از داروی تری فلوریدین (Trifluridine) خواهیم پرداخت؛
- در صورت عدم بهبودی پس از 7 روز یا اپیتلیال مجدد ناقص پس از 14 روز، با پزشک مشورت کنید.
- مصرف بیش از 21 روز باید به دلیل سمیت چشمی بالقوه اجتناب شود. همچنین، از دوز و دفعات تجویز شده نباید تجاوز کرد.
- محلول چشمی 1% فقط برای بیمارانی که تشخیص بالینی کراتیت هرپس دارند باید تجویز شود.
- این دارو ممکن است هنگام تزریق باعث تحریک موضعی خفیف ملتحمه و قرنیه شود، اما این اثرات معمولا گذرا هستند.
- اگرچه مقاومت ویروسی در شرایط آزمایشگاهی به تری فلوریدین پس از مواجهههای متعدد با دارو گزارش نشده است، اما احتمال ایجاد مقاومت ویروسی وجود دارد.
موارد منع مصرف تری فلوریدین
- حساسیت مفرط
- بارداری و شیردهی (با نسخه)
عوارض داروی تری فلوریدین (Trifluridine)
سوزش و قرمزی، پرخونی چشم، کراتوپاتی اپیتلیال، حساسیت مفرط، تاری دید و… برخی از عوارض جانبی قطره چشمی تری فلوریدین میباشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. به خاطر داشته باشید که این دارو تجویز شده زیرا پزشک شما تشخیص داده است که فواید آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده میکنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله بثورات پوستی، خارش چشم یا تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی و… به پزشک مراجعه کنید. برخی از عوارض جانبی داروی تری فلوریدین (Trifluridine) شامل موارد زیر میباشد؛
- سوزش و گزیدگی گذرا
- ادم پالپبرال
- تاری دید
- کراتوپاتی نقطهای سطحی
- کراتوپاتی اپیتلیال
- ادم استرومایی
- کراتیت سیکا
- پرخونی یا قرمزی
- افزایش IOP
- واکنشهای حساسیت مفرط
تداخل دارویی تری فلوریدین
تداخل دارویی ویژهای برای این دارو ذکر نشده است. در مصرف داروهای متعدد، جانب احتیاط رعایت شود.
مصرف داروی تری فلوریدین (Trifluridine) در دوران بارداری و شیردهی
هیچ مطالعه کافی و به خوبی کنترل شده در زنان باردار وجود ندارد. محلول چشمی 1% فقط در صورتی باید در دوران بارداری استفاده شود که فواید احتمالی خطر بالقوه برای جنین را توجیه کند. بعید است که تری فلوریدین پس از تزریق چشمی این دارو در شیر انسان دفع شود، زیرا دوز نسبتاً کم (≤5 میلی گرم در روز)، رقیق شدن آن در مایعات بدن و نیمه عمر بسیار کوتاه آن (تقریباً 12 دقیقه) از دفع در شیر مادر جلوگیری میکند. این دارو نباید برای مادران شیرده تجویز شود مگر اینکه فواید بالقوه بر خطرات احتمالی آن بیشتر باشد.
مطالعات حیوانی داروی تری فلوریدین
- تری فلوریدین در دوزهای تا 5 میلی گرم بر کیلوگرم در روز (23 برابر قرار گرفتن در معرض تخمینی انسان) که به صورت زیر جلدی به موش و خرگوش داده شد، تراتوژن نبود. با این حال، سمیت جنینی متشکل از استخوان سازی تاخیری بخشهایی از اسکلت در سطوح دوز 2.5 و 5 میلی گرم بر کیلوگرم در روز در موشها و 2.5 میلی گرم بر کیلوگرم در روز در خرگوش رخ داد.
- علاوه بر این، هر دو 2.5 و 5 میلی گرم بر کیلوگرم در روز باعث مرگ جنین و جذب در خرگوش شد. در هر دو موش و خرگوش، 1 میلی گرم بر کیلوگرم در روز (5 برابر قرار گرفتن در معرض تخمینی انسان) سطح بدون اثر بود. هیچ اثر تراتوژنیک یا جنینی پس از استفاده موضعی از محلول چشمی، 1٪ (تقریباً 5 برابر قرار گرفتن در معرض انسان) در چشم خرگوش در روزهای 6 تا 18 بارداری وجود نداشت.
- در یک آزمایش غیر استاندارد، محلول تری فلوریدین هنگامی که مستقیماً در کیسه زرده تخم مرغ تزریق میشود، تراتوژن است. با این حال، هیچ مطالعه کافی و به خوبی کنترل شدهای در زنان باردار وجود ندارد.
شرایط نگهداری داروی Trifluridine
داروی تری فلوریدین باید در دمای یخچال (2 تا 8 درجه سانتیگراد) و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرصهای هفتگی و قطرههای چشمی، کرمها، چسبها و استنشاقها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال میتوانند آنها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روشهای خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمیتوانند آنها را مصرف کنند.
کلام آخر داروی تری فلوریدین
در این مقاله، تبخال چشم بهعنوان یک مشکل شایع و مزاحم در جوامع مختلف، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز مورد بررسی قرار گرفت. به دنبال تحقیقات و آزمایشات متعدد، داروی تری فلوریدین بهعنوان یک گزینه مناسب برای درمان تبخال چشم معرفی شده است. تری فلوریدین با داشتن خواص ضدالتهابی و ضدآلرژیک، توانایی کاهش علائم ناشی از تبخال چشم را داراست. مکانیسم عمل این دارو در مهار فرآیندهای التهابی و آلرژیک که باعث ایجاد تبخال چشم میشوند، تأیید شده است. همچنین، مزایای کاربردی تری فلوریدین از جمله عدم داشتن عوارض جانبی جدی و فرآیند استفاده آسان، این دارو را به یک گزینه مطمئن و مؤثر برای بیماران مبتلا به تبخال چشم تبدیل کرده است.
منبع سایت: Medscape