کاربرد اسپری بینی مومتازون چیست؟
اسپری بینی مومتازون یک داروی کورتیکواستروئیدی موضعی است و برای کاهش التهاب، تورم و علائم آلرژیک در بینی تجویز میشود. مومتازون تورم (التهاب)، خارش و قرمزی را کاهش داده و یک کورتیکواستروئید با قدرت متوسط است. برخی از موارد مصرف یا کاربرد این اسپری به شرح زیر است:
- درمان رینیت آلرژیک (حساسیت فصلی یا دائمی)
- درمان پولیپ بینی
- پیشگیری و درمان سینوزیت مزمن
- کاهش التهاب بینی
اسپری بینی مومتازون برای حساسیت
حساسیت یا آلرژی واکنش بیش از حد سیستم ایمنی بدن به موادی است که به شکل معمول بیضرر هستند. با این حال، بدن این مواد را خطر یا مهاجم شناسایی کرده و سبب عطسه مکرر، گرفتگی یا آبریزش بینی و غیره میشود. مومتازون یک کورتیکواستروئید بینی است که برای درمان رینیت آلرژیک فصلی و دائمی استفاده میشود. این دارو التهاب داخل بینی را کاهش داده و علائم آلرژی شامل گرفتگی بینی، آبریزش و عطسه را کنترل میکند.
بیشتر بدانید: قرص نئوتادین
اسپری بینی مومتازون برای سینوزیت
سینوزیت به التهاب و عفونت سینوسهای اطراف بینی گفته میشود که میتواند ناشی از ویروس، باکتری، قارچ یا آلرژی باشد. اسپری مومتازون یک کورتیکواستروئید بینی است که میتواند التهاب سینوسها را کاهش دهد و علائم سینوزیت را بهبود بخشد. توجه داشته باشید که اگر علائم سینوزیت بیش از 10 روز ادامه داشت یا تب شدید ایجاد شد، باید به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بدانید: قرص کلرفنیرامین
نحوه مصرف اسپری بینی مومتازون
قبل از مصرف، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی دارو شامل مقدار و زمان مصرف را بررسی کنید. نحوه مصرف اسپری مومتازون به شرح زیر است:
- برای دریافت بهترین نتیجه از اسپری بینی مومتازون، باید آن را بهدرستی استفاده کنید.
- بطری را خوب تکان دهید. اگر برای اولین بار از اسپری استفاده میکنید یا چند روز از آخرین مصرف گذشته است، چند پاف در هوا بزنید تا مایع به شکل یکنواخت خارج شود.
- قبل از مصرف، بینی خود را با سرم شستشو یا با فین کردن تمیز کنید تا اثر دارو بهتر شود.
- برای مصرف سر خود را کمی به جلو خم کنید. نوک اسپری را داخل یکی از سوراخهای بینی بگذارید و سوراخ دیگر بینی را با یک انگشت ببندید. همزمان با یک دم آرام از بینی، پاف اسپری را بزنید.
- دوز مصرفی برای بزرگسالان و کودکان بالای 12 سال، 1 تا 2 پاف در هر سوراخ بینی، یک بار در روز (طبق تجویز پزشک) است.
اسپری بینی مومتازون برای کودکان
اسپری مومتازون برای درمان رینیت آلرژیک (حساسیت بینی)، سینوزیت و پولیپ بینی در کودکان تجویز میشود. دوز مصرفی در کودکان 2 تا 11 سال 1 پاف در هر سوراخ بینی، یک بار در روز و کودکان 12 سال به بالا 1 تا 2 پاف در هر سوراخ بینی روزانه است. اگر کودک دچار عفونت، تب یا تشدید علائم شد، مصرف را متوقف کرده و با پزشک مشورت کنید.
بیشتر بدانید: کپسول بنزوناتات
نحوه عملکرد اسپری بینی مومتازون
کورتیکواستروئید با خواص ضد التهابی قوی؛ بر سلولهای مختلف از جمله ماست سلها و ائوزینوفیلها تأثیر میگذارد. همچنین بر واسطههای التهابی (مانند هیستامین، ایکوزانوئیدها، لکوترینها، سیتوکینها) اثر میگذارد. این دارو با توزیع پروتئین محدود 98-99٪ بوده و در کبد توسط CYP3A4 متابولیزه میشود.
عوارض اسپری بینی مومتازون
این اسپری در بزرگسالان و کودکان دارای عوارض خفیف و موقتی است. برخی از عوارض اسپری مومتازون به شرح زیر است:
- سردرد
- عفونت ویروسی
- سرفه
- عفونت دستگاه تنفسی فوقانی
- دیسمنوره
- از دست دادن چشایی
- درد عضلانی
- تاری دید
عوارض اسپری بینی مومتازون برای کودکان
اسپری بینی مومتازون معمولاً برای درمان آلرژی و سینوزیت در کودکان بیخطر است. با این حال، برای دوری از خطرات و عوارض جانبی، قبل از مصرف باید با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
موارد احتیاط و منع مصرف
قبل از استفاده، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در اسپری حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. برخی از موارد احتیاط اسپری بینی مومتازون به شرح زیر است:
- مومتازون گشادکننده برونش نیست؛ برای تسکین سریع برونکواسپاسم یا سایر دورههای حاد آسم توصیه نمیشود. برای درمان علائم حاد آسم، یک آگونیست بتا 2 کوتاه اثر، مانند آلبوترول، باید همیشه در دسترس باشد.
- آشکارسازی شرایط آلرژیکی که قبلاً توسط کورتیکواستروئیدهای سیستمیک سرکوب شده بودند ممکن است پس از انتقال از درمان با کورتیکواستروئید سیستمیک رخ دهد.
- سل مجاری تنفسی، عفونتهای قارچی یا باکتریایی درمان نشده، عفونتهای ویروسی یا انگلی، هرپس سیمپلکس چشمی گزارش شده است.
- آب مروارید، گلوکوم، افزایش فشار داخل چشم گزارش شده است. در بیمارانی که علائم چشمی یا درمان طولانی مدت دارند، ارجاع به چشم پزشک را در نظر بگیرید.
- خطر دوره جدیتر یا کشنده آبله مرغان و سرخک در افراد مستعد گزارش شده است. از مصرف در کودکان یا بزرگسالان واکسینه نشده یا از نظر ایمونولوژیکی در معرض قرار نگرفته است را در نظر داشته باشید.
- مرگ و میر ناشی از نارسایی آدرنال پس از قطع ناگهانی استروئیدهای خوراکی رخ داده است.
- استفاده بیش از حد ممکن است عملکرد هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال را سرکوب کند.
- مصرف طولانی مدت تراکم مواد معدنی استخوان را کاهش میدهد.
مصرف اسپری مومتازون در بارداری
اسپری بینی مومتازون در گروه C از نظر خطر در دوران بارداری قرار دارد. یعنی با نظارت و بررسی پزشک قابل استفاده است. مطالعات حیوانی مواردی از عارضه جانبی برای جنین نشان داده است و مطالعات انسانی خاصی در دسترس نیست. منافع دارو در مقابل خطرات احتمالی، تعیینکننده مصرف یا عدم مصرف این دارو در دوران بارداری است.
تداخل دارویی اسپری مومتازون
قبل از مصرف هر دارویی با پزشک در رابطه با داروهای تجویزی و گیاهی خود مشورت کنید. در ادامه به تداخلات دارویی اسپری بینی مومتازون میپردازیم:
- تداخلات ماژور: سارگراموستیم، ریتوناویر، نیرماترلویر، نادروپارین، ماسیمورلین، کوبیسیستات، بمیپارین
- تداخل متوسط: تستوسترون، تلیترومایسین، ساکوئیناویر، نلفیناویر، نفازودون، کتوکونازول، انسولین (انواع)، ایندیناویر، گلیسرول فنیلبوتیرات، کلاریترومایسین، آرانوفین، آتازاناویر
- کاهش اثرات داروها توسط مومتازون: آلدسلوکین، کوزینتروپین، اسکتامین (نازال)
شرایط نگهداری اسپری بینی مومتازون
اسپری بینی مومتازون باید در دمای اتاق نگهداری شود. توجه داشته باشید که تمام داروهای شیمیایی از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم و غیره باید دور از دسترس حیوانات و کودکان نگهداری شوند.
کلام آخر
این مقاله به بررسی کاهش التهاب و حساسیت با اسپری بینی مومتازون، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. اسپری بینی مومتازون یک روش ایمن برای کاهش التهاب، حساسیت و گرفتگی بینی ناشی از آلرژیهای فصلی، سینوزیت و پولیپ بینی است. این دارو با کاهش تورم و التهاب مجاری تنفسی، به بهبود تنفس و کاهش علائم ناخوشایند مانند عطسه، آبریزش بینی و خارش کمک میکند. همچنین، در صورت استفاده طولانیمدت، مشورت با پزشک ضروری است تا از بروز عوارض احتمالی جلوگیری شود.